Devojčice i dečaci iz pet zrenjaninskih osnovnih škola prvi put učestvuju u košarkaškoj Junior NBA ligi

U svečanoj sali Ustanove kulture opštine Palilula “Vlada Divljan“ održan je Draft Junior NBA lige 2022, na kome su izvučeni NBA klubovi i škole koje će nositi njihova imena. Košarkaški savez Srbije, u saradnji sa NBA Evropa, peti put organizuje Junior NBA ligu, u kojoj će i ove godine prvi put učestvovati čak 60 škola iz pet gradova u Srbiji – 30 beogradskih, po deset novosadskih i niških, po pet osnovnih škola iz Zrenjanina i Kragujevca, podeljenih u dve lige – Crvenu i Plavu.
 
Takmičenje će se održati po sistemu NBA lige za učenike (dečake i devojčice) petog i mlađih razreda.
 
 
 
Prvi put učešće u ovom takmičenju uzelo je pet osnovnih škola iz Zrenjanina - OŠ “Žarko Zrenjanin“, OŠ “2. oktobar“, OŠ “Dositej Obradović“, OŠ “Dr Jovan Cvijić“, OŠ “Petar Petrović Njegoš“- i one će se takmičiti u okviru Plave lige, Divizije “Jugoistok”. Imena škola i NBA klubova žrebali su košarkaši Boriša Simanić, Nikola Đurišić i Marko Vukčević, a kapiteni izvučenih škola mogli su da biraju ekipu čiji dres žele da nose. Tako će zrenjaninske škole u takmičenju nositi imena sledećih klubova:
Vašington Vizards – OŠ “Žarko Zrenjanin“
Šarlot Hornets – OŠ “2. Oktobar“
Orlando Medžik – OŠ “Dositej Obradović“
Majami Hit – OŠ “Dr Jovan Cvijić“
Atlanta Houks – OŠ “Petar Petrović Njegoš“
 
 
 
 
U sjajnoj atmosferi, pred oko 500 dece, profesora i gostiju, Draftu su prisustvovali, ispred muške seniorske reprezentacije, selektor Svetislav Pešić i direktor muške seniorske reprezentacije Dragan Tarlać, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, potpredsednik KSS za mušku košarku i bivši NBA košarkaš Nenad Krstić, potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović, bivši NBA košarkaši Kosta Perović i Mile Ilić i naša bivša trofejna reprezentativka Sonja Vasić. Pri žrebanju su pomagali reprezentativci Srbije i prvotimci Mega Mocarta Boriša Simanić i Nikola Đurišić i juniorski reprezentativca Srbije i član Partizana NIS Marko Vukčević.
 
 
 
Prisutnima se prvi obratio generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, s posebnim osvrtom na gradove koji će premijerno učestvovati u takmičenju, Zrenjanin i Kragujevac.
– Želim da vas pozdravim u ime Košarkaškog saveza Srbije i moje ime, sigurno da nam je mnogo drago što vas posle dve godine pauze zbog Kovida vidim u ovolikom broju i što nastavljamo takmičenje i druženje. Nadam se da će gradovi Zrenjanin i Kragujevac, koji se priključuju ovom našem sjajnom takmičenju, biti dobri domaćini, da će imati dobre ekipe i pokazati kvalitet svog rada, svog mesta i ono što znaju… Želim vam da, pre svega, budete dobri đaci i imate puno uspeha u Junior NBA ligi - poručio je nekadašnji istaknuti košarkaš.
 
 
 
 
Učesnike Drafta pozdravili su i  potpredsednik KSS za takmičenja Dušan Projović, kao i selektor muške nacionalne selekcije Svetislav Pešić.
 
Junior NBA liga organizuje se širom planete, a u preko 20 zemalja Evrope. U prethodne četiri sezone u našoj zemlji je učešće uzelo oko 2.000 dečaka i devojčica iz preko 50 osnovnih škola.
 
Tekst i fotografije: Košarkaški savez Srbije https://kss.rs/

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6546/Junior_NBA_draft_0.jpg