Obeležava se Dan pobede nad fašizmom, sećanje na stradale i na događaje iz perioda Drugog svetskog rata

Širom Srbije, Evrope i sveta danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom, 77. godišnjica od potpisivanja kapitulacije od strane fašističke Nemačke i završetka ratnih dejstava u Drugom svetskom ratu na teritoriji evropskog kontinenta. Devetog maja 1945. godine započelo je stvaranje savremene Evrope, čime je otvorena nova epoha razvoja i novih političkih i ekonomskih odnosa na “Starom kontinentu”. 
 
U Zrenjaninu je Dan pobede obeležen odavanjem počasti borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje Zrenjanina i svim žrtvama Drugog svetskog rata u našem gradu. Ceremonija je organizovana u spomen-parku na Bagljašu i kod spomenika narodnom heroju Žarku Zrenjaninu, u centru grada. 
 
 
 
 
Obeležavanju Dana pobede prisustvovao je i drugi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Vladimir Podrezov, koji je s porodicom prvi put boravio u našem gradu. On je prisustvovao prijemu koji je priredio gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, a već po tradiciji, na današnji dan, gradonačelnik je ugostio i pripadnike Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i predstavnike Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. Prijemu su prisustvovali i načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Predrag Rađenović, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević. 
 
 
 
 
Vladimir Podrezov položio je potom venac na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije u spomen-parku na Bagljašu i odao počast svojim sunarodnicima, stradalim u borbama za oslobođenje srednjeg Banata, 1944. godine. U ime Grada Zrenjanina, venac su na tom mestu položili član Gradskog veća Dragan Gudžev, pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević i sekretarka Skupštine grada Zrenjanina Svetlana Grujić. Uz brojne delegacije, ceremoniji je prisustvovalo i nekoliko odeljenja nižih razreda osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Prisutnima se obratio profesor istorije Rako Tomović, govoreći o pojmu i uzrocima fašizma, ogromnim stradanjima u Drugom svetskom ratu i značaju Dana pobede, koji danas obeležavamo. Cveće je položeno i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima tokom prve ratne godine u Zrenjaninu, 1941. 
 
 
 
 
Vence na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu položili su, u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada, Čedomir Janjić. Venac je takođe položio drugi sekretar ambasade Ruske Federacije sa suprugom, kao i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, na čelu s načelnikom Predragom Rađenovićem, Komande Garnizona VS u Zrenjaninu, na čelu s komandantom, pukovnikom Aleksandrom Dedićem, gradskog odbora SUBNOR, Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida, Jevrejske opštine Zrenjanin, kompanije “Borec - Srbija” i gradskog odbora Srpske napredne stranke.
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina poručio je da svake godine, na današnji dan, ističemo značaj i važnost Dana pobede, borbe protiv fašizma i odajemo počast i poštovanje svima koji su u toj borbi dali ono najvrednije što su imali i mogli - svoje živote. Podsetio je da je Grad Zrenjanin, samo u prethodne dve godine, obnovio tri spomenika, posvećena događajima i žrtvama iz Drugog svetskog rata. 
“Danas smo odali počast oslobodiocima, pripadnicima Crvene armije, kao i narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, u spomen parku na Bagljašu, koji smo takođe ovog proleća dodatno uredili. Nastavićemo s tim aktivnostima, to je naša dužnost, moralna i ljudska obaveza. Narod koji zaboravlja prošlost i zanemaruje sopstvenu istoriju, ne može očekivati ni napredak u budućnosti. Upravo ta prošlost nalaže nam da se i danas, i uvek, suprotstavljamo bilo kakvom obliku verske i nacionalne mržnje ili diskriminacije, kako nam se zlo fašizma više nikada ne bi ponovilo”, istakao je gradonačelnik i dodao da su srpski i ruski vojnici u oba svetska rata stajali zajedno u redovima pobedničke koalicije, da su to nepobitne istorijske činjenice i upravo zato moramo Dan pobede da obeležavamo zajedno, da se sećamo naših poginulih predaka i posećujemo mesta njihovog stradanja.
 
 
 
 
“U periodu nakon Drugog svetskog rata, grad Zrenjanin beleži najintenzivniji razvoj u svojoj istoriji, dugoj sedam vekova. U samo tridesetak godina udvostručio je broj stanovnika, izgradio kompletnu gradsku infrastrukturu, čitava nova naselja i objekte, razvio industriju i ekonomiju na nivou vodećih gradova u bivšoj Jugoslaviji. Na kratko prekinut, usled različitih političkih i ekonomskih razloga i dešavanja, proces razvoja poslednjih godina je nastavljen. Uz velike investicije, izgradnju novih industrijskih zona i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, na red su došli i procvat stanogradnje i značajni infrastrukturni projekti, posebno u oblasti saobraćaja. Kroz sve to što danas radimo, što danas planiramo i čemu stremimo, u svakom našem poduhvatu, prisutne su i težnje i želje naših slavnih predaka, njihovi ideali zbog kojih su se borili i stradali u oba svetska rata, ali i u ratovima devedesetih godina na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Odajemo im danas dužnu počast i poručujemo da ih ne zaboravljamo. Neka im je večna slava i hvala”, poručio je gradonačelnik Salapura na današnjoj ceremoniji obeležavanja Dana pobede u Zrenjaninu. 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6547/DAN_POBEDE_2022_0.jpg