Gradonačelnik u poseti Tarašu, “Evropskom selu roda”: od manifestacije posvećene rodama do vinara i organske proizvodnje povrća
“Uz tu investiciju, teče proces proizvodnje na njivama, u toku su prolećni radovi i berba raznog povrća. Bavimo se proizvodnjom krompira, cvekle, tikvica i bundeva, za koje je ovde zemljište najpogodnije, a osim neposredne prodaje na pijaci, ponosna sam što se naši proizvodi nalaze u asortimanu velikih trgovinskih lanaca, zajedno s proizvodima poznatih brendova, a potiču iz malog Taraša”, kaže Gordana Šokšić, koja se proizvodnjom bavi zajedno sa članovima svoje porodice.
“Punu pažnju posvećujemo proizvodnji grožđa, kako bi imali kvalitetnu sirovinu za proizvodnju vina. Podneblje je izuzetno dobro za proizvodnju vina, naročito belih, jer se vinogradi u najvećem obimu nalaze na peskovitom tlu, uz reku Tisu. Najviše u zasadu imamo marselana, kaberne sovinjona i dve naše autohtone bele sorte, Bačku i beli grašac. U Tarašu ima još vinogradara i vinara, okupljamo se i oko udruženja, razmenjujemo znanja, mišljenja, iskustva. Na tržište izlazimo s kućnog praga i planiramo proširenje kapaciteta za proizvodnju”, objašnjava Marovac.