Puštanjem venaca i cveća u Begej obeležena 81. godišnjica od progona Jevreja iz Zrenjanina i Banata - moramo edukovati mlade da prepoznaju i reaguju na zlo koje nikad ne spava

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac i načelnik Gradske uprave Zrenjanin Miloš Korolija prisustvovali su danas komemoraciji na Velikom pešačkom mostu kojom je  obeležena je 81. godišnjica od progona Jevreja iz Zrenjanina i Banata. 

 

 

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici jevrejskih opština Beograd, Novi Sad, Subotica, Kikinda, Pančevo i Zrenjanin, preživeli učesnici Holokausta, predstavnici Grada Zrenjanina, konfesija i građani Zrenjanina koji su želeli da odaju počast jevrejskim žrtvama fašističke okupacije.

 

 


U ime Jevrejske opštine Zrenjanin obratila se Ljiljana Popov koja je podsetivši na stradanja ukazala da su Jevreji danas zadovoljni pristupom Grada Zrenjanina prema njima.
- Time smo zadovoljni, ali ne i ovim datumom, jer svako u srcu nosi težinu toga, bio on Jevrej, Srbin, Rom, Mađar - kazala je ona.  

 


Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Aleksandar Albahari, kazao je da se današnjom ceremonijom odaje počast svim stradalim koji su deportovani a aksnije i streljani samo zato što su bili drugačiji, što su bili druge vere i samo zato što su bili Jevreji.

- Svi govorimo da se ovo više ne ponovi, ali moramo raditi na tome, moramo edukovati mlade da prepoznaju neko novo lice zla koje nikada ne spava, da umeju na vreme reaguju da se zaista ovako nešto više nikada ne ponovi -  kazao je on.  

 


Tom prilikom, spušteni su venci u Begej, kojim su gotovo svi Jevreji iz predratnog Zrenjanina, njih više od 1200, 18. avgusta 1941. godine šlepovima deportovani u koncentracione logore u Beogradu. U gradu ih je ostalo svega 38, pa je samo jednom danu, tragično nestala čitava jedna ovdašnja populacija. 

 

 

Obeležavanju godišnjice deportacije petrovgradskih Jevreja prisustvovali su i članovi hora "Hašira" iz Novog Sada, koji su pevali jevrejske duhovne pesme, a Jevrejsku molitvu za mrtve izgovorio je predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks.

 

 

Petrovgradski - zrenjaninski Jevreji doživeli su pogrom u prvoj ratnoj godini, kada je u samo jednom danu, 18. avgusta 1941. godine nestala gotovo celokupna tadašnja jevrejska populacija našeg grada. Više od 1200 Jevreja, uhapšenih nakon početka rata u Petrovgradu i okolini, i zatočenih u objektu nekadašnje kasarne, današnje Srednje poljoprivredne škole, toga dana sprovedeno je do obala Begeja i podeljeno u dve grupe. Potom su šlepovima, Begejom, odvedeni u Beograd i zatvoreni u “Topovske šupe” i logor “Sajmište”, odakle su sistematski vođeni na streljanje u Jajince i ledinu pored sela Jabuka, nadomak Pančeva. 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6688/IMG_20220818_105701_00.jpg