Drugi “Dani porodice u Srbiji” otvoreni u Perlezu, na “Porodičnom korzou” pored Begeja

“Dani porodice u Srbiji”, manifestacija koja se po drugi put organizuje u Perlezu, otvorena je danas uz brojne goste i posetioce i uz učešće skoro 40 gradova i opština iz Srbije, koji su na štandovima predstavili svoje mere pronatalitetne politike i podrške porodici. 
 
Na samom početku članovi hora “Sveti Serafim Sarovski” izveli su himnu „Bože pravde“, a zatim se obratio Radoš Pejović, predsednik organizacionog odbora manifestacije.
- Mislim da je ovo jedan od najradosnijih dana u ovoj godini zato što ste svi vi koji ste ovde dokaz da je porodica u Srbiji pobedila. Verujem i znam da će porodica doći na prvo mesto u našem društvu i sve ukazuje na to, od državnih institucija do svakog pojedinca. Zrenjanin i Perlez postaće nosioci toga i ovo treba da se slije u sve opštine. Zahvaljujem svim opštinama koji su danas došle, a ima ih blizu 40, zahvaljujem svoj deci koja su danas došla jer zbog njih smo sve ovo i uradili. Za kraj bih samo hteo da kažem da porodica nije najvažnija na svetu, porodica je sve! – poručio je Pejović.
 
 
 
 
Gostima i posetiocima obratio se gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, rekavši da su svi oni dobrodošli u Zrenjanin i Perlez, selo na teritoriji grada Zrenjanina koje je prošle godine imalo najviše rođene dece i da zbog toga nije ni čudno što se manifestacija „Dani porodice“ održava upravo u ovom mestu. 
- Prošle godine po prvi put uredili smo ovu obalu kraj našeg prelepog Begeja i napravili porodični korzo. Imamo još mnogo planova i projekata kako i na koji način u budućnosti to da razvijamo. Ove godine manifestacija “Dani porodice” je uvrštena u manifestaciju od posebnog značaja za grad Zrenjanin, ali čini mi se, sudeći po broju gostiju, da je ova manifestacija prerasla svoj lokalni, a rekao bih i regionalni nivo, s obzirom da imamo i predstavnike Predsednika Republike, predsednike pokrajinskih republičkih institucija, našu dragu doktorku Grujičić koja nas često podržava, sa nama je i gospodin Arno Gujon, naši prijatelji predsednici jedinica lokalnih samouprava gradova i opština, kao i predstavnici svih društvenih činilaca ne samo sa teritorije našeg grada, a to pokazuje da naredne godine ovo moramo još bolje da prodržimo – rekao je gradonačelnik Simo Salapura
 
 
 
 
Kada je reč o Zrenjaninu i merama pronatalitetne politike, gradonačelnik je naveo da je to čitav set mera, a da je novina od ove godine da su svi đaci-prvaci dobili besplatne udžbenike, pored rančeva i školskog pribora koje dobijaju goinama unazad. 
 
Gradonačelnik Salapura je istakao i da je ove godine udvostručen iznos sredstava kada je u pitanju osnaživanje žena, ženskog preduzetništva, pre svega u ruralnim sredinama, jer lokalna samouprava sa njim na čelu smatra da žene jesu stub porodice. Gradonačelnik se zahvalio svima koji su došli u Perlez i na taj način pružili podršku manifestaciji i izrazio nadu da će se svi oni, a želja je i u većem broju, ponovo sresti i narednih godina, s nekim novim idejama.
 
 
 
 
Direktor Vladine kancelarije za Srbe u regionu i rasejanju Arno Gujon rekao je da je još 2005. godine došao na Kosovo i Metohiju gde je upoznao srpski narod i srpske porodice koje, kako je rekao, nemaju mnogo toga, nemaju osnovnih ljudskih prava i slabog su materijalnog stanja, ali da su s druge strane izuzetno bogate u duhovnom smislu, zato što su bogate decom i da sresti na Kosovu i Metohiji porodice sa troje, četvoro. pa čak i petoro dece nije retkost.
 
Gujon je rekao i da je 2012. godine došao u Srbiju, u Beograd, gde i sada živi, i da je uvideo da,  kada je reč o prodicama, situacija je ovde i u Francuskoj vrlo slična.
- Ako gledamo Srbiju, zemlje regiona, zemlje Evrope, situacija nije najgora u Srbiji, ali to možemo to da popravimo - rekao je između ostalog Gujon, čestitajući gradu Zrenjaninu na svim merama koje sprovodi.
 
Arno Gujon je naglasio da je porodica sve i da bez nje nema budućnosti.
 
 
 
 
Doktorka Danica Grujičić podsetila je da je i prošle godine bila deo „Dana porodice“ i da će dolaziti i ubuduće. 
- Često me pitaju odakle mi energija, pa kada vidim ovu decu, kada čujem ove pesme, kada vidim vas, kada osetim tu pozitivnu energiju naravno da ću se napuniti energijom i reći: trudićemo se da naše žene imaju pravo na izbor, ali da taj izbor bude i porodica i karijera. Trudićemo se da ovoj deci omogućimo takve uslove života da ostanu ovde, da odu da nauče i da se vrate, jer jedino tako možemo opstati na ovim prostorima. Nisu nam dovoljne demografske brojke, još uvek više umiremo nego što se rađamo, ali to se mora promeniti i sa vama koji ste danas ovde i sa ovom decom i sa ovim mladim ljudima koji imaju ideje šta i kako da se uradi, koji znaju tačno da definišu u kakvoj zemlji žele da žive, mi stariji im moramo pomoći. Nemojte stati, nastavite da organizujete ovakve događaje, a ja sledeće godine očekujem ovde bar sto opština i gradova – rekla je doktorka Grujičić.
 
 
 
 
“Dane porodice u Srbiji“ svečano je otvorila Verica Lazić, savetnica Predsednika Republike koja je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da se obrati kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića.
- Hvala vam na dobrodošlici, zadovoljstvo mi je da u ime predsednika budem deo, do sada najveće, manifestacije u Srbiji koja propagira vrednosti porodice, roditeljstva i zajedništva. Zahvaljujući predsedniku Vučiću i njegovoj politici, Srbija je pokrenula populacione mere za podizanje nataliteta s ciljem da se kreiraju uslovi kako bi roditelji lakše donosili odluku da imaju jedno, dvoje, troje pa i više dece, a samim tim i popravili demografsku situaciju u Srbiji. Ovaj dan je odlična prilika da se podsetimo šta je porodica i njen značaj za opstanak društva da podsetimo jedni druge šta znači biti srećno dete koje ima mamu i tatu, brata, sestru, baku i deku i svoje korene. Zato je porodica i dalje stub društva koji moramo negovati, najbolji način da to učinimo jeste da se posvetimo svojoj porodici, da razumemo volimo i podržavamo članove svoje porodice. Samo tako čovek postaje dobar uzor svojim potomcima i pomaže se stasavanju novih generacija koje će nastaviti put koji smo započeli – kazala je Lazić i, zahvalivši na pozivu, proglasila „Dane porodice“ otvorenim. 
 
Nakon obraćanja proglašene su najbolje opštine koju promovišu porodicu, a to su Bačka Palanka, koja je osvojila prvo mesto, drugo mesto pripalo je opštini Knić, Kikinda je osvojila treće, četvrto Sremska Mitrovica, a peto mesto Požarevac. Zatim je usledila šetnja korzoom i obilazak štandova  na kojima su predstavnici gradova i opština prezentovali svoje mere pronatalitetne politike, a porodične firme promovisale svoje proizvode.
 
 
 
 
U muzičkom delu programa učestvovali su Dečiji hor „Sanjalice“, Milica Dosković, koja je otpevala himnu manifestacije „Porodica vredi zlata“, pevačica Dragica Radosavljević - Cakana i bend zrenjaninske Muzičke škole „Josif Marinković“.
 
U sklopu manifestacije organizovan je i bogat program namenjen deci. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6705/Dani_porodice_2022_0.jpg