Dvadeset godina poslovanja RCR “Banat” - snažna podrška teritorijalnom razvoju, više od 170 odobrenih projekata vrednih preko 20 miliona evra

Svečanom sednicom skupštine, održanom juče, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj “Banat” Zrenjanin obeležio je jubilej - dvadeset godina od osnivanja. U početku kao Agencija za pomoć malim i srednjim preduzećima, RCR “Banat” ubrzo je postao prepoznatljiv partner i saradnik Grada Zrenjanina i njegovih institucija, kao i drugih banatskih gradova i opština, na realizaciji različitih projekata finansiranih iz domaćih i međunarodnih izvora. Od 2002. godine do danas realizovao je preko 170 projekata i privukao više od 20 miliona evra. 
 
 
 
 
Čast da predsedava svečanom sednicom skupštine pripala je gradonačelniku Zrenjanina Simu Salapuri. Pozdravljajući prisutne i čestitajući rukovodstvu i predstavnicima RCR “Banat” na jubileju, on je istakao da je početak izgledao skromno, kada je malo ko u ovoj sredini baratao pojmovima kao što su “Apliciranje za projekte”, "prekogranični projekti”, “evropski fondovi” i sličnim i da je sve to tada delovalo nepoznato.
“Ali kada se osvrnemo na te dve decenije i vidimo koliko je pripremljeno projekata, koliko ih je odobreno i realizovano i u kojim velikim i značajnim iznosima, u koliko je različitih oblasti društva investirano, ja samo mogu da se Regionalnom centru “Banat” zahvalim na tome i izrazim podršku njegovom timu, uz želju da nastavimo partnerski da radimo, uz dobre rezultate i u budućem periodu”, istakao je gradonačelnik.  
 
 
 
 
U ime jednog od osnivača RCR “Banat”, Grada Kikinde, obratio se gradonačelnik Nikola Lukač, čestitajući slavljenicima na dosadašnjem trudu, naporu i rezultatima koje su postigli, sarađujući sa banatskim gradovima i opštinama. 
“Grad Kikinda imao je veoma velikog benefita od saradnje s Regionalnim centrom “Banat”, hvala mu na istrajnosti i sigurno je da pre dvadeset godina taj izazov izrade projekata, edukacije i prekogranične saradnje nije bio lak. U proteklom periodu postali smo i prijatelji, saradnici i svako je svojoj lokalnoj samoupravi doneo i značajna sredstva i završene projekte”, poručio je gradonačelnik Lukač.
 
 
 
 
Zahvaljujući na čestitkama i lepim rečima, direktorka RCR “Banat” Irena Živković rekla je da su upravo osnivači i skupština srž postojanja i rada te razvojne institucije. 
“Prethodnih dvadeset godina daje nam i nove zadatke, sa još većim ciljevima, s imeprativom da budemo još bolji u narednom periodu. Bilo je zaista teško u početku, osnivali smo se, praktično, dva puta, 2002. godine kao Agencija za mala i srednja preduzeća, a zatim i pod sadašnjim imenom, kada se od strane Evropske unije konstantno insistiralo na saradnji s lokalnom samoupravom. Nismo u prvom trenutku bili prepoznatljivi kao partneri koji mogu da pomognu u meri koja bi zadovoljila lokalnu samoupravu, onako kako je to tada predloženo zakonom. Međutim, upornošću, radom, istrajnošću, stigli smo do sadašnjeg trenutka i zahvaljujem se na tome svim osnivačima”, istakla je direktorka Živković.   
 
Jučerašnjem skupu prisustvovali su i gosti, direktorka programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija Anka Lulesku, državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Biljana Vuksanović, kao i predstavnici Razvojne agencije Srbije. Prisutni su, između ostalih, bili još načelnik Srednjobanatskog okruga Predrag Rađenović i pomoćnica gradonačelnika Zrenjanina Marija Damjanović
 
 
 
 
Ovom svečanom prilikom, organizovana je i izložba “Top 10 projekata” realizovanih od strane RCR “Banat”. Među njima su “Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja”, “Zajedničko upravljanje rizicima od poplava”, “Istraži svoj biznis 1 i 2”, “Unapređenje povezanosti Banata 1 i 2”, “Regionalni centar za naprednu lasersku terapiju u oftalmologiji”, kao i one najaktuelnije “Pametna i održiva potrošnja energije” i “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion”.
 
Osnivači RCR “Banat” bili su Pokrajinska vlada APV, Privredna komora Srbije, gradovi Zrenjanin i Kikinda, opštine Novi Bečej, Žitište, Sečanj, Nova Crnja i Ada, kao i kompanija “Mlekoprodukt” Zrenjanin. U skladu sa zakonom Republike Srbije o regionalnom razvoju, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - Banat danas je regionalna razvojna institucija, akreditovana 2011. godine od strane Razvojne agencije Srbije. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6738/RCR_BANAT_SKUPSTINA_0.jpg