Двадесет година пословања РЦР “Банат” - снажна подршка територијалном развоју, више од 170 одобрених пројеката вредних преко 20 милиона евра

Свечаном седницом скупштине, одржаном јуче, Регионални центар за друштвено-економски развој “Банат” Зрењанин обележио је јубилеј - двадесет година од оснивања. У почетку као Агенција за помоћ малим и средњим предузећима, РЦР “Банат” убрзо је постао препознатљив партнер и сарадник Града Зрењанина и његових институција, као и других банатских градова и општина, на реализацији различитих пројеката финансираних из домаћих и међународних извора. Од 2002. године до данас реализовао је преко 170 пројеката и привукао више од 20 милиона евра. 
 
 
 
 
Част да председава свечаном седницом скупштине припала је градоначелнику Зрењанина Симу Салапури. Поздрављајући присутне и честитајући руководству и представницима РЦР “Банат” на јубилеју, он је истакао да је почетак изгледао скромно, када је мало ко у овој средини баратао појмовима као што су “Аплицирање за пројекте”, "прекогранични пројекти”, “европски фондови” и сличним и да је све то тада деловало непознато.
“Али када се осврнемо на те две деценије и видимо колико је припремљено пројеката, колико их је одобрено и реализовано и у којим великим и значајним износима, у колико је различитих области друштва инвестирано, ја само могу да се Регионалном центру “Банат” захвалим на томе и изразим подршку његовом тиму, уз жељу да наставимо партнерски да радимо, уз добре резултате и у будућем периоду”, истакао је градоначелник.  
 
 
 
 
У име једног од оснивача РЦР “Банат”, Града Кикинде, обратио се градоначелник Никола Лукач, честитајући слављеницима на досадашњем труду, напору и резултатима које су постигли, сарађујући са банатским градовима и општинама. 
“Град Кикинда имао је веома великог бенефита од сарадње с Регионалним центром “Банат”, хвала му на истрајности и сигурно је да пре двадесет година тај изазов израде пројеката, едукације и прекограничне сарадње није био лак. У протеклом периоду постали смо и пријатељи, сарадници и свако је својој локалној самоуправи донео и значајна средства и завршене пројекте”, поручио је градоначелник Лукач.
 
 
 
 
Захваљујући на честиткама и лепим речима, директорка РЦР “Банат” Ирена Живковић рекла је да су управо оснивачи и скупштина срж постојања и рада те развојне институције. 
“Претходних двадесет година даје нам и нове задатке, са још већим циљевима, с имепративом да будемо још бољи у наредном периоду. Било је заиста тешко у почетку, оснивали смо се, практично, два пута, 2002. године као Агенција за мала и средња предузећа, а затим и под садашњим именом, када се од стране Европске уније константно инсистирало на сарадњи с локалном самоуправом. Нисмо у првом тренутку били препознатљиви као партнери који могу да помогну у мери која би задовољила локалну самоуправу, онако како је то тада предложено законом. Међутим, упорношћу, радом, истрајношћу, стигли смо до садашњег тренутка и захваљујем се на томе свим оснивачима”, истакла је директорка Живковић.   
 
Јучерашњем скупу присуствовали су и гости, директорка програма прекограничне сарадње Румунија - Србија Анка Лулеску, државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Биљана Вуксановић, као и представници Развојне агенције Србије. Присутни су, између осталих, били још начелник Средњобанатског округа Предраг Рађеновић и помоћница градоначелника Зрењанина Марија Дамјановић
 
 
 
 
Овом свечаном приликом, организована је и изложба “Топ 10 пројеката” реализованих од стране РЦР “Банат”. Међу њима су “Образовањем до лакшег запошљавања”, “Заједничко управљање ризицима од поплава”, “Истражи свој бизнис 1 и 2”, “Унапређење повезаности Баната 1 и 2”, “Регионални центар за напредну ласерску терапију у офталмологији”, као и оне најактуелније “Паметна и одржива потрошња енергије” и “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Адрион”.
 
Оснивачи РЦР “Банат” били су Покрајинска влада АПВ, Привредна комора Србије, градови Зрењанин и Кикинда, општине Нови Бечеј, Житиште, Сечањ, Нова Црња и Ада, као и компанија “Млекопродукт” Зрењанин. У складу са законом Републике Србије о регионалном развоју, Регионални центар за друштвено-економски развој - Банат данас је регионална развојна институција, акредитована 2011. године од стране Развојне агенције Србије. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6738/RCR_BANAT_SKUPSTINA_0.jpg