Poseta učenika gimnazije iz Hercogenrata (Nemačka) Zrenjaninu - deset godina međusobne saradnje i aktivnosti, u okviru projekta "Minerva"

Gradsku kuću u Zrenjaninu posetilo je juče 12 gimnazijalaca iz nemačkog grada Hercogenrata, zajedno sa svojim domaćinima, učenicima Zrenjaninske gimnazije, profesorima filozofije iz obe škole Aleksandrom Maksić i Frankom Bekerom, direktorom Zrenjaninske gimnazije Milanom Radakovićem i našom zemljakinjom koja živi u Nemačkoj i čija je ćerka takođe među učenicima koji borave u Zrenjaninu, Aleksandrom Dubar.
 
Ova saradnja realizuje se već punih deset godina u okviru projekta filozofske razmene “Minerva”, tokom kojih je organizovano više uzajamnih poseta, humanitarnih akcija, zajedničkih filozofskih radionica, poseta mestima i znamenitostima u okolini i drugih aktivnosti.  
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure, goste je primio i obratio im se zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Podsetio je da je projekat započet 2012. godine i da je on već imao priliku da dva puta bude domaćin prilikom ranijih poseta Gradskoj kući. Istakao je širi značaj ove saradnje, u smislu razvijanja i negovanja novih prijateljstava, međusobnog upoznavanja kultura i načina života, kao i upoznavanja znamenitosti u obe države. U svetlu ovog projekta, rekao je, jeste saradnja dve škole, ali i dva grada.
- Iz ovog projekta svi mi možemo da steknemo nova iskustva, nova znanja i prijateljstva, to je prepoznao i Grad Zrenjanin koji podržava projekat i to će nastaviti i u narednom periodu. Siguran sam da će vam boravak u Zrenjaninu ostati u lepom sećanju, da ćete odavde poneti lepe uspomene i da će neko od vas ponovo doći u naš grad, među svoje nove prijatelje - poručio je zamenik Santovac gostima iz Hercogenrata. 
 
 
 
 
Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković rekao je da je kroz ovaj projekat, od njegovog početka, prošlo 200 učenika i 20 profesora. 
- Stvorena su brojna prijateljstva i vidim da se ona nastavljaju i u ovoj grupi učenika, da će oni nastaviti da se druže. Ovaj projekat jeste i ulaganje u budućnost, zajedno s vama, da nakon određenih godina budete u prilici, kroz određene projekte i neka vaša angažovanja u životu, da ponovo dolazite u Srbiju i Zrenjanin, da uspostavljate saradnju ne samo između dva grada, nego i dve države - kazao je Radaković i dodao da neposredno upoznavanje učenika, kroz boravak u porodicama, doprinosi i zbližavanju porodica i otvaranju mnogih vrata.  
 
Još je rekao da su učenici bili u prilici ne samo da se upoznaju s kulturno-istorijskim znamenitostima grada Zrenjanina i okoline, već i šire, jer su organizovane i posete Beogradu i Novom Sadu.
 
 
 
 
Profesor Frank Beker, koji je zajedno s profesorkom Zrenjaninske gimnazije Aleksandrom Maksić, osmislio i pokrenuo projekat “Minerva”, rekao je da je projektu posvećeno puno vremena i ljubavi i da je druženje učenika i sklapanje prijateljstava najbolji pokazatelj njegovog napretka. Pomenuo je da su sada u Zrenjaninu imali susret s učenicom koja je pre devet godina učestvovala u projektu i bila među prvima koji su iz Zrenjaninske gimnazije boravili u Nemačkoj. Sa drugaricom kod koje je tada bila ostala je u kontaktu i u novembru će ponovo otputovati kod nje.
- To iskustvo i takvo druženje su najbitniji u ovom projektu. Imamo još primera da su se deca međusobno posećivala i van projekta. Organizujemo četiri puta godišnje i on-lajn forum, u kom učestvuju nekadašnji učenici, pa je to još jedna prilika za negovanje prijateljstva i održavanje kontakta. Forumu su se pridružile i neke druge škole iz Nemačke i Srbije, pa se tako ta priča i širi, a redovno učestvuje u njemu i do 70 učesnika. Projekat “Minerva” podržavaju i roditelji nemačke dece i žele da se on i dalje razvija. Ovde je s nama i Aleksandra Dubar, koja je izrazila želju da dođe u Zrenjanin s decom i na ovakav način iskoristi svoj godišnji odmor. I drugi roditelji žele da se angažuju, a među njima ima i onih koji su iz Srbije i na taj način žele da reprezentuju zemlju porekla i predstave je u što lepšem svetlu. Kada smo počinjali s projektom pre deset godina, nismo mogli ni da zamislimo kakva će biti njegova dimenzija i koliko će dece i profesora u njemu učestvovati. Njegov dosadašnji rezultat pred nas donosi i nove zadatke i izazove, a moja želja je da on i dalje živi i da se razvija - istakao je profesor Beker.       
 
Aleksandra Maksić kazala je da projekta ne bi bilo bez entuzijazma njenog kolege i nje, uz konstataciju da reč “ljubav”, koja je često danas pominjana, povezuje mnoge stvari u ovom projektu, pre svega reč “filozofija”, koja označava ljubav prema mudrosti. 
- Projekte treba negovati, jer oni predstavljaju prijateljstvo koje traje godinama. I profesor Beker i ja bili smo u projektu sa svojom vlastitom decom u prethodnim godinama i svedoci smo da filozofija može biti moćno terapeutsko oruđe za ovu generaciju, koja je imala velikih poteškoća nakon pandemije, tokom koje je upravo nedostatak komunikacije narušavao ključne ljudske i međuljudske odnose. Naše metode koje koristimo u radionicama su takve prirode da se zaiskre oči učenika, da se ponekad pojavi i suza i da zaista filozofija pokazuje tu moć da pomogne mladim ljudima da pronađu sopstveni identitet u ovim teškim vremenima. Ovaj projekat nudi mogućnost, i već to i daje, da od svih vas stvori još bolje ljude, a najveći njegov kvalitet je što uspostavljena prijateljstva traju - poručila je gimnazijalcima profesorka Maksić i podsetila da je pokrenuta i inicijativa za bratimljenje gradova Zrenjanina i Hercogenrata, jer za tako nešto ima osnova u svim segmentima.
 
 
 
Impresije o ovom projektu, svojim pozitivnim iskustvima, druženju i prijateljstvima koja su iz njega proistekla i koja će se nastaviti, iznele su i učenice iz Nemačke Zita Dubar i Šarlota Unger, a u ime zrenjaninskih gimnazijalaca Marina Baždar i Elena Ševo.
 
Hercogenrat se nalazi na samoj nemačko-holandskoj granici, koja, praktično deli grad na dva dela, po čemu je on specifičan. U njemu živi oko 50 hiljada stanovnika. Pominje se u istorijskim spisima još u 11. veku i teritorijalno je najbliži najzapadnijem nemačkom gradu Ahenu.
 
Projekat „Zajedno – Minerva” započet je u novembru 2012. godine, kada su učenici Zrenjaninske gimnazije bili gosti na festivalu kulture i umetnosti “Eurijade”, u mestu Kerkade u Holandiji, blizu tromeđe Nemačke, Holandije i Belgije. Susedni grad u Nemačkoj je upravo Hercogenrat. Od početnog nepoverenja, naročito kada je u pitanju bio dolazak nemačkih srednjoškolaca u Srbiju i Zrenjanin, razvila su se trajna prijateljstva i veliko interesovanje za međusobne posete, kao najbolji način za neposredno upoznavanje različitih naroda i kultura. Deca su smeštena kod svojih drugara i borave u porodicama tokom poseta. Projekat ove godine, nakon pauze izazvane pandemijom, nastavljaju nove generacije učenika, s istim entuzijazmom i ciljevima. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6743/PRIJEM_GIMNAZIJA_I_NEMCI_0.jpg