Посета ученика гимназије из Херцогенрата (Немачка) Зрењанину - десет година међусобне сарадње и активности, у оквиру пројекта "Минерва"

Градску кућу у Зрењанину посетило је јуче 12 гимназијалаца из немачког града Херцогенрата, заједно са својим домаћинима, ученицима Зрењанинске гимназије, професорима филозофије из обе школе Александром Максић и Франком Бекером, директором Зрењанинске гимназије Миланом Радаковићем и нашом земљакињом која живи у Немачкој и чија је ћерка такође међу ученицима који бораве у Зрењанину, Aлександром Дубар.
 
Ова сарадња реализује се већ пуних десет година у оквиру пројекта филозофске размене “Минерва”, током којих је организовано више узајамних посета, хуманитарних акција, заједничких филозофских радионица, посета местима и знаменитостима у околини и других активности.  
 
 
 
 
У име Града Зрењанина и градоначелника Сима Салапуре, госте је примио и обратио им се заменик градоначелника Саша Сантовац. Подсетио је да је пројекат започет 2012. године и да је он већ имао прилику да два пута буде домаћин приликом ранијих посета Градској кући. Истакао је шири значај ове сарадње, у смислу развијања и неговања нових пријатељстава, међусобног упознавања култура и начина живота, као и упознавања знаменитости у обе државе. У светлу овог пројекта, рекао је, јесте сарадња две школе, али и два града.
- Из овог пројекта сви ми можемо да стекнемо нова искуства, нова знања и пријатељства, то је препознао и Град Зрењанин који подржава пројекат и то ће наставити и у наредном периоду. Сигуран сам да ће вам боравак у Зрењанину остати у лепом сећању, да ћете одавде понети лепе успомене и да ће неко од вас поново доћи у наш град, међу своје нове пријатеље - поручио је заменик Сантовац гостима из Херцогенрата. 
 
 
 
 
Директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић рекао је да је кроз овај пројекат, од његовог почетка, прошло 200 ученика и 20 професора. 
- Створена су бројна пријатељства и видим да се она настављају и у овој групи ученика, да ће они наставити да се друже. Овај пројекат јесте и улагање у будућност, заједно с вама, да након одређених година будете у прилици, кроз одређене пројекте и нека ваша ангажовања у животу, да поново долазите у Србију и Зрењанин, да успостављате сарадњу не само између два града, него и две државе - казао је Радаковић и додао да непосредно упознавање ученика, кроз боравак у породицама, доприноси и зближавању породица и отварању многих врата.  
 
Још је рекао да су ученици били у прилици не само да се упознају с културно-историјским знаменитостима града Зрењанина и околине, већ и шире, јер су организоване и посете Београду и Новом Саду.
 
 
 
 
Професор Франк Бекер, који је заједно с професорком Зрењанинске гимназије Александром Максић, осмислио и покренуо пројекат “Минерва”, рекао је да је пројекту посвећено пуно времена и љубави и да је дружење ученика и склапање пријатељстава најбољи показатељ његовог напретка. Поменуо је да су сада у Зрењанину имали сусрет с ученицом која је пре девет година учествовала у пројекту и била међу првима који су из Зрењанинске гимназије боравили у Немачкој. Са другарицом код које је тада била остала је у контакту и у новембру ће поново отпутовати код ње.
- То искуство и такво дружење су најбитнији у овом пројекту. Имамо још примера да су се деца међусобно посећивала и ван пројекта. Организујемо четири пута годишње и он-лајн форум, у ком учествују некадашњи ученици, па је то још једна прилика за неговање пријатељства и одржавање контакта. Форуму су се придружиле и неке друге школе из Немачке и Србије, па се тако та прича и шири, а редовно учествује у њему и до 70 учесника. Пројекат “Минерва” подржавају и родитељи немачке деце и желе да се он и даље развија. Овде је с нама и Александра Дубар, која је изразила жељу да дође у Зрењанин с децом и на овакав начин искористи свој годишњи одмор. И други родитељи желе да се ангажују, а међу њима има и оних који су из Србије и на тај начин желе да репрезентују земљу порекла и представе је у што лепшем светлу. Када смо почињали с пројектом пре десет година, нисмо могли ни да замислимо каква ће бити његова димензија и колико ће деце и професора у њему учествовати. Његов досадашњи резултат пред нас доноси и нове задатке и изазове, а моја жеља је да он и даље живи и да се развија - истакао је професор Бекер.       
 
Александра Максић казала је да пројекта не би било без ентузијазма њеног колеге и ње, уз констатацију да реч “љубав”, која је често данас помињана, повезује многе ствари у овом пројекту, пре свега реч “филозофија”, која означава љубав према мудрости. 
- Пројекте треба неговати, јер они представљају пријатељство које траје годинама. И професор Бекер и ја били смо у пројекту са својом властитом децом у претходним годинама и сведоци смо да филозофија може бити моћно терапеутско оруђе за ову генерацију, која је имала великих потешкоћа након пандемије, током које је управо недостатак комуникације нарушавао кључне људске и међуљудске односе. Наше методе које користимо у радионицама су такве природе да се заискре очи ученика, да се понекад појави и суза и да заиста филозофија показује ту моћ да помогне младим људима да пронађу сопствени идентитет у овим тешким временима. Овај пројекат нуди могућност, и већ то и даје, да од свих вас створи још боље људе, а највећи његов квалитет је што успостављена пријатељства трају - поручила је гимназијалцима професорка Максић и подсетила да је покренута и иницијатива за братимљење градова Зрењанина и Херцогенрата, јер за тако нешто има основа у свим сегментима.
 
 
 
Импресије о овом пројекту, својим позитивним искуствима, дружењу и пријатељствима која су из њега проистекла и која ће се наставити, изнеле су и ученице из Немачке Зита Дубар и Шарлота Унгер, а у име зрењанинских гимназијалаца Марина Баждар и Елена Шево.
 
Херцогенрат се налази на самој немачко-холандској граници, која, практично дели град на два дела, по чему је он специфичан. У њему живи око 50 хиљада становника. Помиње се у историјским списима још у 11. веку и територијално је најближи најзападнијем немачком граду Ахену.
 
Пројекат „Заједно – Минерва” започет је у новембру 2012. године, када су ученици Зрењанинске гимназије били гости на фестивалу културе и уметности “Еуријаде”, у месту Керкаде у Холандији, близу тромеђе Немачке, Холандије и Белгије. Суседни град у Немачкој је управо Херцогенрат. Од почетног неповерења, нарочито када је у питању био долазак немачких средњошколаца у Србију и Зрењанин, развила су се трајна пријатељства и велико интересовање за међусобне посете, као најбољи начин за непосредно упознавање различитих народа и култура. Деца су смештена код својих другара и бораве у породицама током посета. Пројекат ове године, након паузе изазване пандемијом, настављају нове генерације ученика, с истим ентузијазмом и циљевима. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6743/PRIJEM_GIMNAZIJA_I_NEMCI_0.jpg