Potpisan Memorandum o strateškom partnerstvu, naredni korak u projektu “Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup” 

Pre nešto više od mesec dana, 5. oktobra, Grad Zrenjanin i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj - “Banat” promovisali su projekat “Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup”. Kao naredni korak u realizaciji tog projekta, danas je upriličeno potpisivanje Memoranduma o strateškom partnerstvu i održan konstitutivni sastanak Radne grupe za proces energetske tranzicije u regionu Banata.
 
Kao učesnici u ovom specifičnom projektu javno-privatnog-civilnog partnerstva u oblasti energetske tranzicije pojavljuju se RCR “Banat”, svi gradovi i opštine srednjeg i severnog Banata, Regionalna privredna komora Zrenjanin, Regionalni centar za energetsku efikasnost “Banat” Zrenjanin, Visoka tehnička škola strukovnih studija u Zrenjaninu, JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin i preduzeće “Bio-elektrik” d.o.o. Zrenjanin. Poziv za saradnju upućen je i drugim zainteresovanim ustanovama ili preduzećima. 
 
U ime Grada Zrenjanina i gradonačelnika Sima Salapure, Memorandum o strateškom partnerstvu potpisao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a događaju je prisustvovala i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović.  
 
 
 
Santovac je istakao da Grad Zrenjanin uzima aktivno učešće u okviru “Zelene agende” Republike Srbije i da je u tom smislu značajna svaka vrsta saradnje, učešća u zajedničkim projektima ili stručne podrške.
“Rado smo prihvatili i današnje potpisivanje Memoranduma o strateškom partnerstvu. Grad Zrenjanin je u prethodne dve godine realizovao dva konkursa, u saradnji s Ministarstvom rudarstva i energetike, u oblasti energetske efikasnosti, a ono što nas sve više očekuje u narednom periodu i što nam je cilj, jeste ugradnja solarnih panela i veće korišćenje tzv. “zelene energije”, naveo je Santovac i pomenuo i druge aktivnosti koje grad realizuje, a u vezi su sa poboljšanjem ekoloških prilika i zaštitom životne sredine.
 
“Završetkom obilaznice oko grada i izmeštanjem tranzitnog saobraćaja smanjili bi se štetni uticaji u samom gradu, a kroz javno-privatno partnerstvo radimo i na sanaciji deponije, takođe važnom delu “Zelene agende”, jer ona u sadašnjem izgledu predstavlja potencijalnu opasnost po građane. Možemo da se ponosimo i činjenicom da je Grad Zrenjanin, u saradnji sa RCR “Banat” i kroz međunarodni projekat, dobio i prvu “pametnu zgradu” u Banatu, uz još neke aktivnosti kojima smo merili nivo utroška toplotne energije u školskim objektima. Sve to u vezi je sa Memorandumom koji danas potpisujemo i dodatno mu daje na značaju, i za lokalne samouprave koje u tome učestvuju, a teme su takve da su značajne i za Republiku Srbiju u celini”, rekao je zamenik gradonačelnika Santovac.      
 
 
 
Tokom današnjeg sastanka, predočene su buduće aktivnosti Radne grupe za proces energetske tranzicije u regionu Banata, o čemu je govorio Branislav Milosav, iz RCR “Banat”. Na sastanku je takođe predstavljena mobilna aplikacija za unapređenje logistike prikupljanja otpada elektronske i električne opreme, razvijena u okviru projekta “Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion - CIRCLE”, koji Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat realizuje u okviru Interreg Jadransko-jonskog programa saradnje ADRION.
 
Branislav Milosav rekao je da ideja o sektorskom organizovanju radne grupe postoji već neko vreme, a da se sada za to i ukazala prilika, u okviru projekta “Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup”, finansijski podržanog od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).
“Evropska unija je, u cilju sprovođenja energetske tranzicije i ublažavanja efekata klimatskih promena, definisala politiku koja podrazumeva smanjenje emisije gasova s efektom “staklene bašte”. S druge strane, naša zemlja je među onima u kojima je prisutna neracionalna proizvodnja i neefikasno korišćenje energije, iako Srbija ima ogroman potencijal, pre svega za proizvodnju i skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora. Takođe, nizak je i stepen primene energetske efikasnosti i obnovljivih izvora. Usvajanje održivog pristupa, pre svega u proizvodnji a zatim i potrošnji energije, predstavlja kamen-temeljac ka stvaranju prosperitetnog društva, koje se kreće ka evropskoj porodici i Srbija čini napore, i kroz zakonsku regulativu, da se uključi u proces “pozitivne energetske tradicije”. Ovim projektom i memorandumom, ideja nam je da u proces uključimo sve zainteresovane strane i da, strateškim partnerstvom, temu energetske tranzicije stavimo u središte regionalne agende”, kazao je Milosav. 
 
 
 
Suština projekta “Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup” jeste da podstakne razvoj pristupa kupac-proizvođač, odnosno da ljudi koji proizvode električnu energiju iz solarnih izvora za sopstvene potrebe, višak energije ustupaju na korišćenje drugima. Projekat je značajan iz više razloga i dotiče se više aktuelnih životnih tema - promoviše obnovljive izvore energije, povećava svest građana o potrebi većeg korišćenja takve energije i uključuje učešće javno-privatnog partnerstva u tome. Takođe, kroz njega, Grad Zrenjanin daje doprinos “Zelenoj agendi” naše zemlje, zaštiti životne sredine, poboljšanju energetske efikasnosti i nastavlja s učešćem u različitim ekološkim projektima.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6804/RCR_BANAT_MEMORANDUM_0.jpg