Gradonačelnik u poseti preduzetnici iz Ečke: finansijska podrška Grada Zrenjanina doprinela razvoju i unapređenju dobre preduzetničke ideje

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas preduzetnicu iz Ečke Jelenu Macut Magda, vlasnicu radnje “Slatki snovi handmade by Jelena Ečka”, koja se bavi proizvodnjom unikatnih i personalizovanih posteljina za bebe. Ova mlada žena primer je preduzetnice koja je pokrenula sopstveni biznis uz pomoć sredstava Nacionalne službe za zapošljavanje kao i Programa dodele bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva na teritoriji Grada Zrenjanina i zahvaljujući tim sredstvima, pokrenula je proizvodnju, a potom i značajno unapredila, nabavkom nove mašine i repromaterijala. 
 
 
 
Gradonačelnik je posetu upriličio iz nekoliko razloga - Jelena Macut Magda iskoristila je državne i lokalne finansijske podsticaje da realizuje svoje originalne preduzetničke ideje, odlučila se, takođe, za život i rad u seoskoj sredini i može da bude primer drugim ženama na koji način da usmere svoju kreativnost i poslovni duh. Podsetio je da je Grad Zrenjanin pre dve godine - 2021. godine - po prvi put doneo meru za finansijsku podršku ženama preduzetnicama, u iznosu od 2 miliona dinara.
“Videli smo da je ta mera odlično primljena, da su efekti odlični, da imamo pozitivan “feed-back” i za 2022. godinu opredelili smo čak 5 miliona dinara za ekonomsko osnaživanje žena. Jelena ima radionicu koja se bavi proizvodnjom unikatne bebi opreme i od nje smo čuli da ima tražnje za takvom robom, da ima posla, ali vidimo i da i mlade žene na selu, poput Jelene, dokazuju da kreativnost, ženska volja i snaga mogu da proizvedu nešto što će imati ovakav krajnji efekat, proizvod koji će biti tražen na tržištu. Moji utisci iz ove posete su veoma pozitivni i verujem da će inspirisati i ostale mlade ljude da se uključe i da konkurišu za projekte kod Gradske uprave”, kazao je gradonačelnik i najavio nove konkurse i podsticaje. 
 
 
 
“U protekloj godini potpisali smo 25 ugovora za unapređenje ženskog preduzetništva, ove godine očekujemo isti iznos sredstava za tu namenu, dakle pet miliona dinara, uz novi konkurs namenjen mladim preduzetnicima. Prošle godine smo prvi put raspisali takav konkurs, za osnaživanje mladih, sve su to neke mere kojima pokušavamo da podržimo mlade da ostanu na selu i u našem gradu, da s ovakvim idejama i preduzetničkim duhom budu inspiracija drugima”, sumirao je gradonačelnik Salapura utiske nakon posete Jeleni Macut Magda
 
Po njenim rečima, nakon registrovanja radnje, dobila je subvencije za samozapošljavanje i nabavila materijale za izradu proizvoda, kao i mašinu za šivenje, i posao započela ručno.
“Većinu ukrasa na posteljinama i na dekorativnim jastucima vezla sam ručno, što mi je oduzimalo dosta vremena koje bi mogla da iskoristim za neke druge stvari i bila bih produktivnija. Nakon toga sam konkurisala kod Grada Zrenjanina, gde sam dobila subvencije za kupovinu mašine za vez. Kupovina te mašine omogućila mi je da u svoj asortiman uvrstim i neke nove proizvode, ali mi je i olakšala i ubrzala rad”, objašnjava Macut Magda i dodaje da se među artiklima koje proizvodi nalaze posteljine za bebe, za standardne i nestandardne krevete, baldahine, dekorativni jastuci sa vezom, kao i da, povodom novogodišnjih i uskršnjih praznika, veze vrećice za paketiće sa imenom deteta. 
 
 
 
“Personalizovana posteljina jako je popularna, mlade mame mi se često obraćaju s takvim zahtevima i željom da se moj proizvod istakne po nečemu, da bude drugačiji i da to bude jedinstveno. To nije posteljina koju ćete pronaći u nekoj radnji, to je nešto posebno, jedinstveno, drugačije, unikatno”, navodi ova preduzetnica, uz objašnjenje da većinu kupaca nalazi po preporuci i putem društvenih mreža. 
 
 
“Biznis raste i razvija se u pravcu koji bih ja i želela, i u planu mi je da do kraja godine povećam proizvodnju, kako bih mogla da razmišljam o otvaranju nekog maloprodajnog objekta u Zrenjaninu”, rekla je još Jelena Macut Magda, iznenadivši na kraju posete gradonačelnika poklonom - posteljinom na ime njegove petnaestomesečne kćerke.
 
Uz gradonačelnika Salapuru, u poseti ovoj preduzetnici bili su i član Gradskog veća Marinel Mendrea, kao i odbornik Skupštine grada iz Ečke, Kristijan Kadarjan

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6955/MLADA_PREDUZETNICA_ECKA_0.jpg