Gradonačelnik u poseti pogonima kompanije “Meler”: uspešan kolektiv, koji u potpunosti opravdava koncept rada u zrenjaninskim poslovnim zonama

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, pomoćnicom gradonačelnika Cicom Vučković i direktorom Regionalne privredne komore Predragom Stankovim, posetio je danas pogone nemačke kompanije “Meler protektiv sistem” (Mehler protective system DOO). Povod za posetu jeste proširenje proizvodnih kapaciteta, otvaranje nove proizvodne hale, ali i činjenica da kompanija ove godine obeležava 15 godina od početka rada u Zrenjaninu, u okviru poslovne zone “Bagljaš”.  
 
 
 
 
“Zahvaljujući ovakvim privrednim kolektivima, koncept rada u našim industrijskim zonama u potpunosti pokazuje svoj učinak i pravi kapacitet. Kompanija “Meler protektiv sistem” bila je među prvim grinfild investitorima u industrijskoj zoni na Bagljašu. Tokom petnaest godina poslovanja dva puta su širili proizvodne kapacitete - 2011. godine i 2022. godine - i to jeste pokazatelj nama u Gradskoj upravi, u gradu, da smo dobar partner stranim investitorima. Bitan pokazatelj uspešnosti poslovanja su i nova zapošljavanja i u ovom trenutku u Meleru je 700 zaposlenih, stabilan su poslodavac, maksimalno izvozno orijentisani i Nemačka je među prve tri zemlje u koje se izvoze proizvodi iz Zrenjanina i okoline, sa udelom od blizu 20% ukupnog izvoza sa teritorije srednjeg Banata. Verujemo da će proširenje kapaciteta u Meleru doprineti da izvoz u tu zemlju bude još veći”, istakao je gradonačelnik i dodao da su ovakve posete, uz neposredno upoznavanje s procesom proizvodnje i razgovor sa zaposlenima, najbolji način da se sagledaju privredni potencijali kojima grad raspolaže.
 
 
 
 
“Preovlađuje zadovoljstvo zaposlenih, uslovi rada su dobri, videli smo u magacinima robu pripremljenu za izvoz - jednom nedeljno odavde odlazi put Evropske unije - proces proizvodnje je stabilan, tako da sve to daje pozitivnu sliku iz ove industrijske zone. Gotovo da nema kompanije koja, po dolasku u Zrenjanin, nije širila svoje kapacitete ili izgradila neku novu halu. U Zrenjaninu je prisutan privredni zamah i verujem da će sve ono što tek dolazi, uz kompaniju “Linglong”, uz izgradnju autoputa, dodatno ojačati Zrenjanin na ekomonskoj mapi Srbije”, kazao je gradonačelnik Salapura.   
 
 
 
 
“Meler protektiv sistem” bavi se specijalizovanom tekstilnom proizvodnjom - izradom zaštitne opreme i opreme posebne namene. Zapošljava različite radne profile - šivače, krojače, majstore na industrijskim mašinama, radnike na specijalnim mašinama, kontrolore kvaliteta, pomoćne radnike. Osim u Zrenjaninu, proizvodnja se od februara ove godine odvija i u pogonu u Aleksandrovu, opština Nova Crnja, gde trenutno radi oko 80 zaposlenih. Direktorka Darinka Radić ističe da je u poslednjih godinu dana zaposleno 311 novih radnika i otvoren još jedan pogon u Zrenjaninu. 
 
 
 

“Sve to je rezultiralo značajno većim izvoznim kapacitetima, a proizvodnju obavljamo isključivo za našu matičnu kompaniju, koja je i osnivač firme, sa preko 40 godina u ovom poslu - proizvodnji zaštitne opreme - i lider je u evropskim razmerama. Punu pažnju posvećujemo zaposlenima, bavimo se tom pozitivnom mikro-klimom u poslovanju, važno nam je da radnici budu zadovoljni i da, kroz to zadovoljstvo, zajedno dođemo do dobrih rezultata. Za nama je petnaest uspešnih godina u Zrenjaninu, našli smo tržište rada potrebno za ovaj vid industrije i u saradnji s lokalnom samoupravom radićemo na uključenju u sistem dualnog obrazovanja i obezbeđenju radne snage i za naredni period. Uz školovan kadar, priključuju nam se i radnici iz drugih preduzeća, privučeni dobrim uslovima rada, tako da s te strane nemamo problema”, istakla je direktorka Radić.   
 
 
 
 
FOTOGRAFIJE: Aleksandar Blanuša

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7141/Mehler_Protective_System_0.jpg