Obeležen izuzetan sportski jubilej - 140 godina od osnivanja najstarijeg veslačkog kluba u regionu, Veslačkog kluba “Begej 1883”

Sportska tradicija u Zrenjaninu, “Evropskom gradu sporta”, datira još iz prve polovine 19. veka, a prvo sportsko društvo, Torontalski atletski klub, osnovano je 15. aprila 1883. godine. U okviru njega, formiran je Veslački klub “Torontal”, za čijeg je prvog predsednika izabran Ronai Jene, potonji župan Torontalske županije. Istog proleća, na levoj obali Begeja, na mestu sadašnjih teniskih terena u “Maloj Americi” izgrađena je “regatna kuća”, za smeštaj čamaca i svlačionica za veslače. Popularna “Regata” na tom mestu opstaje sve do 1968. godine, kada je porušena nakon katastrofalnih poplava. Veslački klub naredne godine useljava se u nove klupske prostorije, ispod magistralnog mosta kod Policijske uprave, koje koristi do danas.  
 
 
 
 
Veslački klub “Torontal” menja 1931. godine naziv u “Triton”, posle Drugog svetskog rata postaje deo Sindikalnog sportskog društva “Proleter”, a od 1950. godine funkcioniše kao Veslački klub “Galeb”, potom kao Veslačko-kajakaški klub “Begej 1883” i konačno, od 1992. godine, Veslački klub “Begej 1883”. Tokom dugog postojanja, iznedrio je veliki broj takmičara, istaknutih veslača i veslačica, među kojima posebno mesto zauzima Milorad Stanulov, osvajač dve olimpijske i jedne svetske medalje, višestruki balkanski i državni prvak, veslač veka u Srbiji. 
 
 
 
 
Povodom ovog izuzetnog jubileja, VK “Begej 1883” organizuje manifestaciju “24 sata veslanja”, koja je započela danas u prepodnevnim časovima revijalnom vožnjom po Begeju čamca četverca, na čijem je čelu bio gradonačelnik Simo Salapura, a uz njega veslali su i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Kristina Bačić, predsednica Saveza za školski sport grada Zrenjanina i Jovan Lekić, generalni sekretar Saveza za školski sport Vojvodine. 
 
Čestitajući zrenjaninskom klubu jubilej i dodeljujući plaketu predsedniku kluba Danetu Lužaiću, gradonačelnik je istakao da su veslači sagradili čvrste temelje zrenjaninske sportske piramide koja je, u proteklih 140 godina, narasla do svetskih visina, do 24 olimpijske medalje i titule “Evropskog grada sporta”. 
- Jedan od najstarijih sportskih kolektiva u gradu, najstariji aktivni veslački klub u regionu, 140 godina tradicije, pored koje smo danas videli i mnogo mladih ljudi, budućih generacija koje će, kao u proteklom vremenu, promovisati i zrenjaninski sport i zrenjaninsko veslanje. Veslanje je dalo značajan doprinos olimpijskoj porodici našeg grada, s nama je danas i veslač veka u Srbiji Milorad Stanulov, i ja želim i njemu i svim nekadašnjim i sadašnjim članovima kluba da se zahvalim na lepoj promociji veslanja i na svemu što, kroz rezultate i akcije, čine za naš grad tokom cele godine. Nadam se i ubuduće dobroj saradnji između grada i ovog uzornog sportskog kolektiva - kazao je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
 
Posebnu pažnju prisutnih i mnoštvo emocija izazvala je revijalna vožnja osmerca veterana. U čamcu, na čijem je čelu bio legendarni Milorad Stanulov, okupili su predstavnici generacije kluba koja je sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih godina ostvarivala najbolje rezultate u istoriji. Kako je rekao Stanulov, mnogi od njih duže od 20 godina nisu seli u čamac, pa i on sam, ali su se rado odazvali pozivu da danas zajedno obeleže izuzetan klupski jubilej.
- Neki od kolega koji su sedamdesetih godina završili veslačku karijeru nisu od tada više veslali i drago mi je što sam, u dogovoru s predsednikom kluba, uspeo da okupim tu generaciju. Bilo nas je desetorica, nas osmorica smo veslali, jedan je bio kormilar, jedan je posmatrao s obale, ali svi smo uživali - ističe najtrofejniji srpski veslač i dodaje da je lep osećaj da jedan ovakav sportski kolektiv, u godini jubileja, ima mladu upravu, mlade takmičare, dobrog trenera i da postiže zapažene rezultate. 
 
 
 
 
Aktuelni predsednik VK "Begej 1883" Dane Lužaić kaže da je današnja manifestacija deo obeležavanja jubileja, koji se slavi tokom cele ove godine.
- Rođendan je bio 15. aprila, ali smo odlučili da celu godinu posvetimo jubileju. Počeli smo organizovanjem državnog prvenstva na ergometrima, kao i prvenstva grada za naše školarce na ergometrima, danas smo otvorili jedinstvenu manifestaciju "24 sata veslanja", bićemo 30. septembra na Peskari domaćini završnog kola omladinske lige Srbije, možda bude i još nekih programa. Klub danas broji 35 takmičara i oko 50 članova, planovi su brojni, od sportskog do društvenog segmenta i druženja. Među našim članovima istakao bih Miloša Lavirca, kog ove godine očekuje nastup na Svetskom prvenstvu za juniore - kaže Lužaić. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7151/140_god_veslanja_0.jpg