Обележен изузетан спортски јубилеј - 140 година од оснивања најстаријег веслачког клуба у региону, Веслачког клуба “Бегеј 1883”

Спортска традиција у Зрењанину, “Европском граду спорта”, датира још из прве половине 19. века, а прво спортско друштво, Торонталски атлетски клуб, основано је 15. априла 1883. године. У оквиру њега, формиран је Веслачки клуб “Торонтал”, за чијег је првог председника изабран Ронаи Јене, потоњи жупан Торонталске жупаније. Истог пролећа, на левој обали Бегеја, на месту садашњих тениских терена у “Малој Америци” изграђена је “регатна кућа”, за смештај чамаца и свлачионица за веслаче. Популарна “Регата” на том месту опстаје све до 1968. године, када је порушена након катастрофалних поплава. Веслачки клуб наредне године усељава се у нове клупске просторије, испод магистралног моста код Полицијске управе, које користи до данас.  
 
 
 
 
Веслачки клуб “Торонтал” мења 1931. године назив у “Тритон”, после Другог светског рата постаје део Синдикалног спортског друштва “Пролетер”, а од 1950. године функционише као Веслачки клуб “Галеб”, потом као Веслачко-кајакашки клуб “Бегеј 1883” и коначно, од 1992. године, Веслачки клуб “Бегеј 1883”. Током дугог постојања, изнедрио је велики број такмичара, истакнутих веслача и веслачица, међу којима посебно место заузима Милорад Станулов, освајач две олимпијске и једне светске медаље, вишеструки балкански и државни првак, веслач века у Србији. 
 
 
 
 
Поводом овог изузетног јубилеја, ВК “Бегеј 1883” организује манифестацију “24 сата веслања”, која је започела данас у преподневним часовима ревијалном вожњом по Бегеју чамца четверца, на чијем је челу био градоначелник Симо Салапура, а уз њега веслали су и Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина, Кристина Бачић, председница Савеза за школски спорт града Зрењанина и Јован Лекић, генерални секретар Савеза за школски спорт Војводине. 
 
Честитајући зрењанинском клубу јубилеј и додељујући плакету председнику клуба Данету Лужаићу, градоначелник је истакао да су веслачи саградили чврсте темеље зрењанинске спортске пирамиде која је, у протеклих 140 година, нарасла до светских висина, до 24 олимпијске медаље и титуле “Европског града спорта”. 
- Један од најстаријих спортских колектива у граду, најстарији активни веслачки клуб у региону, 140 година традиције, поред које смо данас видели и много младих људи, будућих генерација које ће, као у протеклом времену, промовисати и зрењанински спорт и зрењанинско веслање. Веслање је дало значајан допринос олимпијској породици нашег града, с нама је данас и веслач века у Србији Милорад Станулов, и ја желим и њему и свим некадашњим и садашњим члановима клуба да се захвалим на лепој промоцији веслања и на свему што, кроз резултате и акције, чине за наш град током целе године. Надам се и убудуће доброј сарадњи између града и овог узорног спортског колектива - казао је градоначелник Салапура. 
 
 
 
 
Посебну пажњу присутних и мноштво емоција изазвала је ревијална вожња осмерца ветерана. У чамцу, на чијем је челу био легендарни Милорад Станулов, окупили су представници генерације клуба која је седамдесетих и у првој половини осамдесетих година остваривала најбоље резултате у историји. Како је рекао Станулов, многи од њих дуже од 20 година нису сели у чамац, па и он сам, али су се радо одазвали позиву да данас заједно обележе изузетан клупски јубилеј.
- Неки од колега који су седамдесетих година завршили веслачку каријеру нису од тада више веслали и драго ми је што сам, у договору с председником клуба, успео да окупим ту генерацију. Било нас је десеторица, нас осморица смо веслали, један је био кормилар, један је посматрао с обале, али сви смо уживали - истиче најтрофејнији српски веслач и додаје да је леп осећај да један овакав спортски колектив, у години јубилеја, има младу управу, младе такмичаре, доброг тренера и да постиже запажене резултате. 
 
 
 
 
Актуелни председник ВК "Бегеј 1883" Дане Лужаић каже да је данашња манифестација део обележавања јубилеја, који се слави током целе ове године.
- Рођендан је био 15. априла, али смо одлучили да целу годину посветимо јубилеју. Почели смо организовањем државног првенства на ергометрима, као и првенства града за наше школарце на ергометрима, данас смо отворили јединствену манифестацију "24 сата веслања", бићемо 30. септембра на Пескари домаћини завршног кола омладинске лиге Србије, можда буде и још неких програма. Клуб данас броји 35 такмичара и око 50 чланова, планови су бројни, од спортског до друштвеног сегмента и дружења. Међу нашим члановима истакао бих Милоша Лавирца, ког ове године очекује наступ на Светском првенству за јуниоре - каже Лужаић. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7151/140_god_veslanja_0.jpg