Zrenjanin deo “Evropske nedelje sporta”: prva aktivnost “Dan pešačenja”, “BeActive noć” u subotu na Trgu slobode, od 18 do 22 časa 

Zrenjanin će od subote, 23. septembra, biti deo “Evropske nedelje sporta”, a manifestacija pod nazivom “#BeActive noć”, pod okriljem Olimpijskog komiteta Srbije, biće održana na Trgu slobode od 18 do 22 časa. Prva aktivnost u okviru “Evropske nedelje sporta”, biće “Dan pešačenja”, takođe u subotu, s početkom u 9 časova, sa Trga dr Zorana Đinđića,  saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući. O programima manifestacije govorila je Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, a “Dan pešačenja” najavila je Aleksandra Todorov, načelnica Kluba planinara “Zrenjanin”. 
 
 
 
“Zrenjanin je po treći put jedan od gradova učesnika manifestacije “Evropska nedelja sporta”, a po prvi put ćemo organizovati “#BeActive noć”, jer smo od Olimpijskog komiteta Srbije prepoznati kao sredina koja je uspešno realizovala niz manifestacija, sa velikim brojem učesnika. Tri su ključne poruke “Evropske nedelje sporta” za ovu godinu - inkluzija, uključenje što većeg broja učesnika, bez obzira na starosnu dob i fizičku spremu, kao i inovacije u sportu, u cilju promocije fizičke kulture”, kazala je Đapić Atanacković.
 
Program “#BeActive noć”, kako je još rekla, sačinjen je iz nekoliko segmenata.
“Otvaranje je u 18 časova, u 18.20 časova je start TreninGo izazova “Trčim za školu”, a u 20 časova Noćna trka “Trka podrške”. Fitnes programi su od 18.30 do 21.30 časova, a prateći programi od 17.30 do 22 časa. Edukativne radionice za decu su od 19 do 22 časa, a programi se završavaju proglašenjem pobednika u trkama. Sva dešavanja odvijaće se na Trgu slobode, a “Trka podrške”, kao štafetna trka, i kroz centralnu ulicu, na stazi dužine 800 metara”, istakla je sekretarka Sportskog saveza grada i pozvala zainteresovane sugrađane da se prijave. Prijave su moguće putem linka https://evropskanedeljasporta.rs/dogadjaj/229/300
 
 
“Dan pešačenja”, kako je rekla Aleksandra Todorov, i ove godine okupiće učesnike na trasi zrenjaninskih mostova. Staza je kružna, dužine oko 8 kilometara i prilagođena svima. Već nekoliko godina Zrenjanin prednjači u Srbiji po broju učesnika i očekuje se da taj trend bude nastavljen.
“Na predlog Planinarskog saveza Srbije širom zemlje organizuje se “Dan pešačenja” sedmi put, sedmi put je i u Zrenjaninu, u organizaciji Kluba planinara “Zrenjanin”, a pod sloganom “Za korak bliže zdravlju”. Cilj manifestacije je da okupi što više učesnika i ukaže na značaj pešačenja i uopšte boravka u prirodi, kao i na razvoj turističkih potencijala kroz uređenje pešačkih staza. Očekujemo u subotu velik broj dece školskog uzrasta, naših sugrađana i gostiju”, kazala je Todorov.
 
Navela je da, nakon polaska u 9 časova s Trga dr Zorana Đinđića, staza vodi pored devet zrenjaninskih mostova, kroz mnoge delove grada, uglavnom uz Begej. Predviđena je i pauza, uz osveženje, a staza se može skratiti i prilagoditi, prema mogućnostima i sposobnostima učesnika. 
 
 
 
“Evropska nedelja sporta” je inicijativa pokrenuta od strane Evropske komisije, s ciljem promocije sporta i fizičke aktivnosti širom Evrope pod sloganom “#BeActive”. Sport i fizička aktivnost značajno doprinose zdravlju i dobrobiti ljudi, međutim, nivo fizičke aktivnosti u Evropi trenutno stagnira, a u nekim zemljama čak i opada. “Evropska nedelja sporta” je zajednički odgovor na ovaj izazov, ali i poziv na akciju. Ovaj događaj se realizuje u zemljama Evrope, ove godine deveti put - od 23. do 30. septembra, u Srbiji šesti put, a u našoj zemlji će, uz Zrenjanin, učešće uzeti još devet gradova. 
 
Programe u okviru “Evropske nedelje sporta” u Srbiji, uz Olimpijski komitet Srbije realizuju partnerske organizacije Delegacija EU u Srbiji, Savez za rekreaciju i fitnes Srbije i Asocijacija “Sport za sve Srbije”. U Zrenjaninu se programi održavaju pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i organizaciji Sportskog saveza grada Zrenjanina, Saveza za školski sport grada Zrenjanina i Saveza pedagoga fizičke kulture. 
 
 
Posebni programi u okviru “Evropske nedelje sporta” u Zrenjaninu:
Subota, 23. septembar - “Dan pešačenja”, 09-12 čas, početak na Trgu dr Zorana Đinđića;
Nedelja, 24. septembar - Čas samoodbrane za žene, 16-17 čas, sportski centar “Mala Amerika” Zrenjanin;
Ponedeljak, 25. septembar - Mala škola plivanja, 08-10 čas, SRC “Jug” - bazen;
Utorak, 26. septembar - “Fitnes u školi”, 11.30-13 čas, Tehnička škola Zrenjanin;
Sreda, 27. septembar - Edukacija istorije sporta, 11-12 čas, Mali salon Narodnog muzeja; 
Četvrtak, 28. septembar - Čas bazičnog fudbala, 10-12 čas, OŠ “Žarko Zrenjanin” Zrenjanin;
Petak, 29. septembar - “Fair-play today”, 10-12 čas, pomoćni teren Gradskog stadiona Zrenjanin;
Subota, 30. septembar - 5. kolo Omladinske lige Srbije u veslanju, 09-14 čas, kupalište “Peskara”. 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7175/KZN_BEACTIVE_2023_0.jpg