Зрењанин део “Европске недеље спорта”: прва активност “Дан пешачења”, “BeActive ноћ” у суботу на Тргу слободе, од 18 до 22 часа 

Зрењанин ће од суботе, 23. септембра, бити део “Европске недеље спорта”, а манифестација под називом “#BeActive ноћ”, под окриљем Олимпијског комитета Србије, биће одржана на Тргу слободе од 18 до 22 часа. Прва активност у оквиру “Европске недеље спорта”, биће “Дан пешачења”, такође у суботу, с почетком у 9 часова, са Трга др Зорана Ђинђића,  саопштено је данас на конференцији за новинаре у Градској кући. О програмима манифестације говорила је Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина, а “Дан пешачења” најавила је Александра Тодоров, начелница Клуба планинара “Зрењанин”. 
 
 
 
“Зрењанин је по трећи пут један од градова учесника манифестације “Европска недеља спорта”, а по први пут ћемо организовати “#BeActive ноћ”, јер смо од Олимпијског комитета Србије препознати као средина која је успешно реализовала низ манифестација, са великим бројем учесника. Три су кључне поруке “Европске недеље спорта” за ову годину - инклузија, укључење што већег броја учесника, без обзира на старосну доб и физичку спрему, као и иновације у спорту, у циљу промоције физичке културе”, казала је Ђапић Атанацковић.
 
Програм “#BeActive ноћ”, како је још рекла, сачињен је из неколико сегмената.
“Отварање је у 18 часова, у 18.20 часова је старт ТreninGo изазова “Трчим за школу”, а у 20 часова Ноћна трка “Трка подршке”. Фитнес програми су од 18.30 до 21.30 часова, а пратећи програми од 17.30 до 22 часа. Едукативне радионице за децу су од 19 до 22 часа, а програми се завршавају проглашењем победника у тркама. Сва дешавања одвијаће се на Тргу слободе, а “Трка подршке”, као штафетна трка, и кроз централну улицу, на стази дужине 800 метара”, истакла је секретарка Спортског савеза града и позвала заинтересоване суграђане да се пријаве. Пријаве су могуће путем линка https://evropskanedeljasporta.rs/dogadjaj/229/300
 
 
“Дан пешачења”, како је рекла Александра Тодоров, и ове године окупиће учеснике на траси зрењанинских мостова. Стаза је кружна, дужине око 8 километара и прилагођена свима. Већ неколико година Зрењанин предњачи у Србији по броју учесника и очекује се да тај тренд буде настављен.
“На предлог Планинарског савеза Србије широм земље организује се “Дан пешачења” седми пут, седми пут је и у Зрењанину, у организацији Клуба планинара “Зрењанин”, а под слоганом “За корак ближе здрављу”. Циљ манифестације је да окупи што више учесника и укаже на значај пешачења и уопште боравка у природи, као и на развој туристичких потенцијала кроз уређење пешачких стаза. Очекујемо у суботу велик број деце школског узраста, наших суграђана и гостију”, казала је Тодоров.
 
Навела је да, након поласка у 9 часова с Трга др Зорана Ђинђића, стаза води поред девет зрењанинских мостова, кроз многе делове града, углавном уз Бегеј. Предвиђена је и пауза, уз освежење, а стаза се може скратити и прилагодити, према могућностима и способностима учесника. 
 
 
 
“Европска недеља спорта” је иницијатива покренута од стране Европске комисије, с циљем промоције спорта и физичке активности широм Европе под слоганом “#BeActive”. Спорт и физичка активност значајно доприносе здрављу и добробити људи, међутим, ниво физичке активности у Европи тренутно стагнира, а у неким земљама чак и опада. “Европска недеља спорта” је заједнички одговор на овај изазов, али и позив на акцију. Овај догађај се реализује у земљама Европе, ове године девети пут - од 23. до 30. септембра, у Србији шести пут, а у нашој земљи ће, уз Зрењанин, учешће узети још девет градова. 
 
Програме у оквиру “Европске недеље спорта” у Србији, уз Олимпијски комитет Србије реализују партнерске организације Делегација ЕУ у Србији, Савез за рекреацију и фитнес Србије и Асоцијација “Спорт за све Србије”. У Зрењанину се програми одржавају под покровитељством Града Зрењанина и организацији Спортског савеза града Зрењанина, Савеза за школски спорт града Зрењанина и Савеза педагога физичке културе. 
 
 
Посебни програми у оквиру “Европске недеље спорта” у Зрењанину:
Субота, 23. септембар - “Дан пешачења”, 09-12 час, почетак на Тргу др Зорана Ђинђића;
Недеља, 24. септембар - Час самоодбране за жене, 16-17 час, спортски центар “Мала Америка” Зрењанин;
Понедељак, 25. септембар - Мала школа пливања, 08-10 час, СРЦ “Југ” - базен;
Уторак, 26. септембар - “Фитнес у школи”, 11.30-13 час, Техничка школа Зрењанин;
Среда, 27. септембар - Едукација историје спорта, 11-12 час, Мали салон Народног музеја; 
Четвртак, 28. септембар - Час базичног фудбала, 10-12 час, ОШ “Жарко Зрењанин” Зрењанин;
Петак, 29. септембар - “Fair-play today”, 10-12 час, помоћни терен Градског стадиона Зрењанин;
Субота, 30. септембар - 5. коло Омладинске лиге Србије у веслању, 09-14 час, купалиште “Пескара”. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7175/KZN_BEACTIVE_2023_0.jpg