Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu - odata počast oslobodiocima i žrtvama fašističke okupacije, najavljena restauracija spomenika Žarku Zrenjaninu

Grad Zrenjanin obeležava danas 79. godišnjicu od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Tim povodom, položeno je cveće na spomen-obeležja posvećena tom istorijskom periodu, odata je počast oslobodiocima grada i žrtvama fašističke okupacije, a u obraćanju ispred spomenika Žarku Zrenjaninu gradonačelnik je najavio radove na restauraciji spomenika, u susret jubilarnoj godišnjici, 2024. godine. 
 
 
 
Uoči velike vojne operacije za oslobođenje Beograda, jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile su Banat. Među prvim gradskim naseljima oslobođen je upravo Zrenjanin, sa okolnim naseljima, a u oružanim borbama tokom prvih oktobarskih dana živote je položilo i 220 vojnika Crvene armije.
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura priredio je, povodom Dana oslobođenja, prijem za prvog sekretara ambasade Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Krivošejev, predstavnike Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu i predstavnike SUBNOR - Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata. U ime Grada Zrenjanina, venac na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije, poginulim u borbama za oslobođenje grada i okoline, položili su zamenik gradonačelnika Saša Santovac, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Oliver Mitrović i pomoćnica gradonačelnika Marija Damjanović. Cveće je položeno i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i streljanim rodoljubima, a ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti u spomen-parku na Bagljašu prisustvovali su i učenici dva odeljenja četvrtog razreda OŠ “Petar Petrović Njegoš”. 
 
 
 
 
Grad Zrenjanin pristupa restauraciji spomenika Žarku Zrenjaninu, a kako je u obraćanju ispred spomenika istakao gradonačelnik Salapura, naredne godine očekuje nas značajna i važna godišnjica, svedočanstvo o osam decenija slobode i razvoja ovog grada. 
“Zahvaljujući našoj inicijativi, angažovanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture i sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, biće izvršena restauracija spomenika Žarku Zrenjaninu, onako kako dolikuje heroju čije ime grad nosi”, poručio je gradonačelnik. 
 
 
 
  
Dodao je da je skoro osam decenija od oslobođenja u Drugom svetskom ratu proteklo na ovim prostorima u brojnim istorijskim promenama i turbulencijama. 
“Ima ih i danas, jer ih Srbija nikad nije bila pošteđena. Smenjivali su se različiti periodi, različita privredna, ekonomska i politička kretanja, ali je nesporna činjenica da je u proteklih 79 godina grad doživeo najburniji razvoj u svojoj istoriji, privredni, građevinski, infrastrukturni. Sve to pratili su i visoki dometi u kulturi, obrazovanju, sportu i Zrenjanin je dosegao visoko mesto na mapi privrednih, kulturnih, sportskih centara naše zemlje”, kazao je. 
 
 
 
  
Uz poruku da se investicijama i dobrom razvojnom politikom najbolje čuva i neguje uspomena na slavnu prošlost, na heroje, na borbu za slobodu i napredak, gradonačelnik je izrazio večnu zahvalnost herojima Drugog svetskog rata i oslobodiocima grada Zrenjanina od fašizma. 
  
U ceremoniji polaganja venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu učestvovali su predstavnici Grada Zrenjanina - gradonačelnik Simo Salapura, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, prvi sekretar ambasade RF, delegacije Srednjobanatskog okruga, Komande garnizona VS u Zrenjaninu, Gradskog odbora SUBNOR, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog odbora SNS Zrenjanin. 
 
 

Takođe na današnji dan, ali 1946. godine, Petrovgrad je zvanično preimenovan u Zrenjanin. Na svečanoj sednici Gradskog narodnog odbora tadašnjeg Petrovgrada odlučeno je da, povodom dvogodišnjice oslobođenja grada od nacističke nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, taj banatski grad dobije ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu - Uči (1902 — 1942), članu CK KPJ, političkom sekretaru Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu i organizatoru ustanka u Vojvodini.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7199/DAN_OSLOBODJENJA_II_SVETSKI_RAT_2023_0.jpg