Gradu Zrenjaninu opredeljena pokrajinska sredstva u iznosu od 54,8 miliona dinara za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta

Vršilac dužnosti Pokrajinskog podsekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski danas je, na svečanosti u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu, dodelio ugovore o opredeljivanju finansijskih sredstava po osnovu Konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta u AP Vojvodini u 2023. godini.
 
Među predstavnicima 13 lokalnih samouprava kojima su dodeljena sredstva bio je i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, a Gradu Zrenjaninu pojedinačno je pripalo najviše sredstava - 54.859.700,00 dinara. Ukupan fond za ovu namenu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iznosi 320 miliona dinara i sredstva su raspoređena, osim gradu Zrenjaninu, još i opštinama Žitište, Čoka, Ruma, Nova Crnja, Inđija, Novi Kneževac, Beočin, Sečanj, Odžaci, Alibunar, Irig i Bečej.
 
 
 
 
Zrenjanin će dobijena sredstva iskoristiti za uklanjanje divljih deponija s poljoprivrednog zemljišta na teritoriji katastarskih opština Belo Blato, Mihajlovo i Lazarevo, čime će nastaviti aktivnosti započete prethodnih godina u naseljenim mestima i povećati ulaganja u programe zaštite životne sredine, koja su već sada rekordna.
- Grad Zrenjanin ove godine ulaže više od milijardu dinara, ili 15 odsto budžeta, u programe zaštite životne sredine. Zahvaljujući konkursima republičkih ministarstava, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, obezbedili smo dodatna sredstva koja ulažemo u saniranje nekadašnjih i postojećih deponija, a ono što je posebno bitno jeste da saniramo i deponije u naseljenim mestima. Uz pomoć ovih sredstava stavićemo u funkciju i poljoprivredno zemljište koje se sada koristi za divlje odlaganje otpada - istakao je ovom prilikom zamenik gradonačelnika Zrenjanina.     
 
 
 
 
Vršilac dužnosti Pokrajinskog podsekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski rekao je da je ove godine taj sekretarijat inicirao da se u program uređenja, zaštite i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za tekuću godinu uvrsti nova konkursna linija, namenjena za rešavanje divljih deponija na takvom zemljištu u javnoj svojini.
- U saradnji sa svim lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine izvršili smo analizu i utvrdili gde su najveće potrebe, te smo, nakon sprovedenog konkursa, odlučili da sredstva dobije 13 lokalnih samouprava, u ukupnom iznosu od 320 miliona dinara - istakao je Panovski na današnjoj svečanosti u Novom Sadu. 
 
Fotografije: Pokrajinska vlada, Nikola Tomić

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7239/Ugovori_deponije_Pokrajinska_vlada_24-10-2023_0.jpg