Još jedna dodela ugovora u Pokrajinskoj vladi - Zrenjaninu skoro 14,5 miliona dinara za različite projekte u pet naseljenih mesta

U Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu, Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, danas je održana još jedna svečanost dodele ugovora predstavnicima 12 lokalnih samouprava u okviru konkursa za podsticaj unapređenja i razvoja ruralne infrastrukture i usluga u AP Vojvodini u 2023. godini.
 
Gradu Zrenjaninu opredeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 14.421.068,00 dinara, za realizaciju različitih projekata u pet naseljenih mesta na svojoj teritoriji, a potpis na ugovore je stavio zamenik gradonačelnika Saša Santovac. I ovoga puta Zrenjaninu je opredeljeno procentualno najviše sredstava od svih lokalnih samouprava, s obzirom da je ukupan fond pokrajinskog sekretarijata namenjen ovom konkursu iznosio 35 miliona dinara. 
 
 
Najviše prijava je stiglo upravo iz Zrenjanina, a svi projekti koji su ovom prilikom podržani od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo rezultat su izraženih potreba stanovnika seoskih sredina na našoj teritoriji, a koje su predočene gradonačelniku Simu Salapuri tokom aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. 
 
Tako će u Banatskom Despotovcu biti saniran objekat fiskulturne sale pri osnovnoj školi, u Lukićevu zgrada Doma kulture, a u Botošu Dom kulture i deo objekta ambulante u kom su smeštene prostorije Kluba penzionera. U Orlovatu će sredstva biti iskorišćena za tekuće održavanje zgrade vatrogasnog doma, dok će u parku u Aradcu biti montirana teretana na otvorenom. Prosečna pojedinačna vrednost navedenih projekata kreće se oko 2,9 miliona dinara. Realizaciju projekata podržaće i Grad Zrenjanin, sopstvenim sredstvima u ukupnom iznosu od 4.943.873,00 dinara. 
 
 
Ugovore je predstavnicima gradova Zrenjanin, Subotica, Sremska Mitrovica i Vršac i opština Žitište, Kovačica, Nova Crnja, Opovo, Irig, Ruma, Inđija i Stara Pazova uručio pomoćnik resornog sekretara Petar Samolovac. On je tom prilikom istakao da ukupna vrednost ove investicije za unapređenje kvaliteta života i razvoj turizma u vojvođanskim selima iznosi 46,8 miliona dinara. Ukazao je na to da učešće Sekretarijata iznosi gotovo 75 odsto, dok jedinice lokalne samouprave ulažu preostali deo, što čini nešto više od 25 odsto sredstava.
“Značaj ovog konkursa je u tome što su ulaganja usmerena u razvoj ruralne infrastrukture i delom u turistički potencijal seoskih sredina u našoj pokrajini. Imajući u vidu sve veću migraciju stanovništva iz ruralnih područja prema gradovima, ovakva podrška je utoliko značajnija”, rekao je Samolovac i dodao da je ovakva mera u skladu i sa sprovođenjem politike ruralnog razvoja u Republici Srbiji i aktivnostima u okviru programa IPARD 3.
 
Investicije koje će biti realizovane u okviru ovog konkursa namenjene su sanaciji, adaptaciji, rekonstrukciji i uređenju objekata lokalnih samouprava kao što su lovački i vatrogasni domovi, domovi kulture, mesne zajednice, biblioteke, fiskulturne sale, klubovi penzionera. Sredstva su predviđena i za opremanje i uređenje turističko-rekreativnih objekata, info-centara, dečjih igrališta, teretana na otvorenom, parkova i drugih višenamenskih prostora.
 
Fotografije: Pokrajinska vlada - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7242/Dodela_ugovora_za_unapredjenje_ruralne_infrastrukture_0.jpg