Najavljena dva sportska događaja u subotu: treće izdanje ulične trke u Ečki i Kup Srbije u sportskom obaranju ruke

Dva zanimljiva sportska događaja biće održana u subotu, 28. oktobra - treće izdanje ulične trke u Ečki i Kup Srbije u sportskom obaranju ruke, takmičenje koje se po prvi put organizuje u Zrenjaninu. Grad Zrenjanin podržao je organizaciju oba događaja, a danas su ih, na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, najavili Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, Nemanja Đurić, iz Sportskog udruženja Ulična trka Ečka, Lučia Mendrea, sekretarka Mesne zajednice “Ečka”, kao i Nenad Smiljković, predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke.
 
 
 
Treća Ulična trka u Ečki počinje u subotu, u 16 časova, na sertifikovanoj stazi dužine 10 kilometara, a uz glavnu trku trčaće se i na deonici od 5 kilometara, kao i u štafetnoj trci 2h5 km. Uvertira u glavnu trku i ovoga puta biće dečja trka, s početkom u 14 časova, gde će moći da se oprobaju najmlađi, učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole. Oni će trčati na stazama dužine od 100 do 400 metara, a ovu trku organizovaće Sportski savez grada Zrenjanina i Savez za školski sport. Svako dete koje učestvuje u trci dobiće besplatan startni paket, sa medaljom i poklonima sponzora.  
  
Nemanja Đurić
, iz Sportskog udruženja Ulična trka Ečka, najavljuje najkvalitetniju trku do sada, jer je interesovanje prevazišlo očekivanja. 
- Za učešće je prijavljeno je 715 takmičara, što je 115 više nego prošle godine i očekujem da že ih na startu biti bar 600. Prijavljeni su mnogi reprezentativci Srbije, aktuelni i bivši, reprezentativci Hrvatske, Bosne i Hercegovine, očekujemo i dolazak prošlogodišnjih pobednika, proslavljene Olivere Jeftić i Kenijca Stenlija Kipruta, koji će pokušati da obori sopstveni rekord staze - rekao je Đurić i najavio da će, uz pobednicima po kategorijama, posebne novčane nagrade pripasti onima koji obore rekord staze. Aktuelni vlasnici rekorda su, u trkama na 5 kilometara, Sergej Kostić (15:35 min) i Aleksandra Kostadinović (18:24), kao i Stenli Kipruto (30:24) i Olivera Jeftić (34:19), na stazi dužine 10 kilometara.   
 
 
 
Lučia Mendrea je rekla da trka polako postaje deo ečanske tradicije i predstavlja mesto u najboljem svetlu. 
- Kao i prethodne dve godine, trasa je ostala nepromenjena. Start trke u Novosadskoj ulici, ispred “Kaštela”, zatim se trči kroz osam od ukupno 26 ečanskih ulica: Unirea, Zagrebačka, Maršala Tita, Titelska, Kumanovska, Beogradska, Ljubljanska i Novosadska, gde je cilj na istom mestu kao i start. Deo Novosadske ulice zatvara se za saobraćaj u 12.30 časova, zbog dečje trke, a sve ostale zatvaraju se u 13.30 časova, pa do završetka trke, najkasnije do 18.30 časova. Imamo ove godine i više prijavljenih meštana Ečke, kao i više dece iz osnovne škole - objašnjava ona. 
 
Pomoć u organizaciji 3. Ulične trke Ečka pružili su Grad Zrenjanin, Sportski savez grada, Savez za školski sport grada Zrenjanina, Mesna zajednica “Ečka” i brojni sponzori. 
 
Najavljujući sportski događaj koji se po prvi put organizuje u Zrenjaninu, Nenad Smiljković, predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke, kaže da je u pitanju jedno od dva najznačajnija takmičenja u ovom sportu u Srbiji, uz državno prvenstvo. 
- Svake godine ga organizujemo u drugom gradu, a sada smo, u dogovoru s gradonačelnikom i Sportskim savezom, odlučili da domaćin bude sportski Zrenjanin i da se takmičenje održi u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, s početkom u 13 časova, kada startuju kvalifikacije. Takođe, želimo da na ovaj način promovišemo naš sport i proširimo ga u ovom delu Srbije, s obzirom da u Zrenjaninu ne postoji klub sportskog obaranja ruke - kazao je Smiljković.
 
 
 
Objasnio je da će se takmičenje održati na posebnim stolovima, na bini sale Kulturnog centra, da će se takmičari nadmetati u obaranju obe ruke, u muškoj i ženskoj konkurenciji, konkurenciji juniora, seniora i veterana, kao i da će finalni mečevi, od 20 časova, na kojima će učestvovati 12 takmičarki i takmičara, biti direktno prenošeni na TV kanalu Arena sport - fajt. U jednoj kategoriji nadmetaće se i amateri - početnici, pa organizatori pozivaju i Zrenjanince koji žele da učestvuju, da se prijave u subotu, a mogu učestvovati i osobe sa invaliditetom, takođe u zasebnoj kategoriji. 
- Očekujemo učešće više od 200 takmičara iz više od 20 klubova širom Srbije. Mi skoro svakog meseca organizujemo neki turnir u obaranju ruke, ali su državno prvenstvo i Kup Srbije najznačajniji u našem savezu, osnovanom 2010. godine, od kada i ovaj sport postoji u Srbiji. Na evropskim i svetskim prvenstvima učestvujemo od 2015. godine, a takva prvenstva se organizuju više od 40 godina - objašnjava predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke.
 
 
Vukosava Đapić Atanacković pozvala je sugrađane, meštane Ečke i Zrenjanina, da uzmu učešće u ovim sportskim programima ili da im prisustvuju i bodre takmičare, koji će u velikom broju doći iz drugih sredina naše zemlje ili iz inostranstva. Rekla je da i ovi događaji imaju humanitarni karakter i da se deo svake kotizacije za učešće usmerava u već poznatu akciju “Sportom za bolje sutra”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7240/OBARANJE_RUKU_0.jpg