Održan deveti sastanak Poslovnog saveta grada Zrenjanina - privreda u srednjem Banatu se oporavlja

Deveti radni sastanak Poslovnog saveta grada Zrenjanina održan je u Sali Gradskog veća, a kako je dnevnim redom i predviđeno, predstavljena je informacija o stanju privrede za prva tri kvartala ove godine, kao i  Plan razvoja razvoja grada za period 2023 – 2030. i informacija o budućim projektima grada koju je članovima tog tela predočio gradonačelnik Simo Salapura.

 


Pored Živanka Radovančeva, predsednika Saveta, radnom sastanku prisustvovala je i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković.
U informaciji o stanju privrede navedeno je da postoji privredni rast i da spoljnotrgovinski suficit iznosi 3,3 miliona evra. Ukazano je i na to da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, zaključno sa 31. avgustom registrovano 9.557 lica koje traži zaposlenje, što govori o tome da je nezaposlenost u odnosu na isti mesec prošle godine manja, budući da je tada na evidenciji bilo 10.562 nezaposlena lica.

 

 


U nastavku radnog sastanka, članica Saveta Jelena Travar Miljević govorila je o Planu razvoja grada za period 2023 – 2030. koji  je usvojen na prethodnoj skupštinskoj sednici, a posebno se osvrnula na izradu srednjoročnog plana grada Zrenjanina za period od 2024. do 2026. godine.   

Gradonačelnik Simo Salapura rekao je članovima Saveta da bi ovaj oktobar mogao okarakterisati kao najoptimističniji mesec u poslednje tri godine.
- Potpisan je ugovor o izgradnji auto – puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, što će mnogo promeniti budućnost Zrenjanina. U Opštoj bolnici od ponedeljka će biti u funkciji magnetna rezonanca koju ta ustanova do sada nije imala, a  kada je reč o problemu koji tišti Zrenjanince i sve nas, jeste da smo vrlo brzo do toga da tehnička voda iz fabrike vode krene kroz vodovodnu mrežu do krajnjih korisnika, što je prva faza realizacije, a zatim u aprilu očekujemo i realizaciju druge faze, i da zahvaljujući prečistaču vode bude skinuta zabrana korišćenja zrenjaninske vode za piće posle dvadeset godina – rekao je gradonačelnik.

 

 

 

Gradonačelnik je ukazao i na problem drumsko - železničkog mosta i podsetio da se rade dva odvojena rešenja, za novi drumski i novi železnički most.
- Postojeći most će ostati kao mogućnost pešačko – biciklističkog mosta. Sve to su rešenja koja su nam potvrđena iz Infrastrukture železnice i Puteva Srbije. Ono što takođe vidim kao veliku šansu i potencijal, a na čemu smo počeli da radimo, jeste da smo nakon dobijanja prenosa parcela sa državne na naše dobili parcelu na Motelu Šumice gde razrađujemo prostorno planski dokument sportsko – rekreativno - omladinsko – turističkog karaktera, što će biti projekat koji će biti razvijan u narednom periodu – rekao je još gradonačelnik Salapura.        

 


Kada je reč o obilaznici, očekuje se dobijanje građevinske dozvole do kraja godine čime će to biti potpuno pripremljen projekat, a govoreći o prečistaču otpadnih voda, gradonačelnik je ukazao da su ispoštovane sve zakonske norme i da je investitor u pregovorima sa izvođačima radova o početku radova. 

Gradonačelnik je kao dobre pokazatelje naglasio da je po prvi put budžet za zaštitu životne sredine povećan za oko pet puta u odnosu raniji period  i premašio cifru od milijardu dinara , a da transferi viših organa vlasti preko projekata i konkursa takođe iznose preko milijardu dinara što je tri puta više u odnosu na ranije iznose tokom prethodnih godina. 

   
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7246/POSLOVNI_SAVET_OKTOBAR_00.jpg