Gradonačelnik obišao firmu “Petkus”: Još jedan dokaz da u našim zonama posluju ozbiljne firme i kompanije 

U nastavku obilaska uspešnih zrenjaninskih kompanija, gradonačelnik Simo Salapura i direktor Privredne komore Zrenjanin Predrag Stankov obišli su danas firmu „Petkus“ koja u industrijskoj zoni „Bagljaš“ posluje kao ćerka kompanije „UM – ING“ i bavi se projektovanjem i proizvodnjom opreme i uslugama konsaltinga i inženjeringa u domenu uljarske industrije. 
 
Gradonačelnik Salapura istakao je, nakon razgovora sa vlasnicima Borislavom i Markom Umićevićem i obilaska proizvodnih pogona, da je „Petkus“ primer kako izvorno zrenjaninska ideja može da osvoji svet. 
- Ovom posetom nastavljamo komunikaciju sa privrednicima koji posluju u industrijskim zonama. Ovo je kompanija koja zapošljava šezdesetak radnika, od kojih je čak svaki treći inženjer i to dokazuje da u Zrenjaninu imamo uspešnu kompaniju koja može da osmisli, projektuje, proizvede i montira opremu bilo gde u svetu – rekao je gradonačelnik.
 
 
 
 
Istakao je da je firma „Petkus“ pokazatelj da u našim, zrenjaninskim industrijskim zonama posluju ozbiljne firme i kompanije koje su dokazale da mogu imati visoku poziciju ne samo na evropskom, već i svetskom tržištu.
- Zrenjanin ide uzlaznom putanjom kada je oporavak privrede u pitanju – zaključio je gradonačelnik Simo Salapura.
 
 
 
 
Vlasnik i direktor „Petkusa“ Marko Umićević rekao je da trenutno rade na realizaciji projekata u Makedoniji i severu Rumunije.
- U fazi smo puštanja u rad ozbiljnog projekta u Hrvatskoj za firmu „Agronom“. Kada je reč o poslovanju za narednu godinu, već imamo u izgledu realizaciju nekoliko projekata u Srbiji, a nadamo se da ćemo nastaviti projekat u većem obimu u Rumuniji. U ovom delu godine trenutak je kada se više traže poslovi za narednu godinu i mislim da smo solidno popunili kapacitete, a momci i devojke, naši inženjeri koji rade u elektro odeljenju već imaju najave za izvoz na zapadno evropsko tržište, deo za Rusiju i mogu reći da smo u ovom trenutku zadovoljni situacijom – kazao je  Marko Umićević.
 
Naveo da je na početku rada u „Petkusu“ radilo svega njih troje, kada je, kako je rekao, bilo i lakše funkcionisati, a da je sada zaposleno više od pedeset radnika.
- Moram naglasiti da trenutno imamo šesnaest inženjera, najviše mašinskih inženjera, dva tehnologa i pet elektro inženjera. Što se tiče tehnologije, opreme i upravljanja, kao i automatizacije, pokrivamo projekte u potpunosti – rekao je Marko Umićević
 
Inače, kako se na sajtu kompanije navodi, nakon uspešne saradnje sa nemačkom firmom PETKUS Technologie GmbH 2011. godine došlo je do ideje o otvaranju zajedničke firme.
 
 
 
 
Godine 2011. PETKUS Technologie GmbH i UM-ING otvaraju zajedničku firmu PETKUS Balkan d.o.o. U 2018. godini PETKUS Balkan osniva ćerku firmu PETKUS Process Control, specializovanu za izradu softvera za upravljanje postrojenjima, izradu upravljačkih ormana i puštanje postrojenja u rad. Ovaj korak još više je doprineo sposobnosti tima kompanije da se ‘uhvati u koštac‘ sa najvećim inženjerskim izazovima.
 
Usled ovih proširenja prostora i oblasti delovanja, PETKUS Balkan u 2019. godini menja ime u PETKUS Process Control. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7255/POSETA_PETKUS_UMING_0.jpg