Gradonačelnik raspisao treći konkurs za ekonomsko osnaživanje preduzetnica u našem gradu – iz gradskog budžeta izdvojeno 5 miliona dinara

Gradonačelnik Simo Salapura raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku u poslovanju na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu.
Za tu namenu iz gradskog budžeta izdvojeno je 5 miliona dinara.

Ovo je treći put da je raspisan takav konkurs, prvi je raspisan 2021. godine kada je bilo opredeljeno 2 miliona i kada je potpisano 12 ugovora, a zatim, drugi put prošle godine kada je zbog većeg interesovanja iznos uvećan na 5 miliona dinara i kada je potpisan ugovor sa 25 korisnica. 
 

 

Arhiva: dodela ugovora 2022. godine


Opšti cilj je sistemsko unapređenje preduzetništva među ženama, direktna podrška realizaciji njihovih preduzetničkih ideja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod žena. Krajnji cilj Programa je povećanje svesti o važnosti ženskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda.                   

Sredstva su namenjena za subvencionisanje troškova za ulaganje u nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata, kao i za subvencionisanje troškova za nabavku repromaterijala.

Kako se u tekstu Javnog poziva navodi, sredstva se odobravaju za nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata u visini od najmanje 50 hiljada dinara do najviše 200 hiljada dinara, odnosno do 75 odsto kupovne vrednost, dok se za nabavku repromaterijala odobravaju sredstva u visini od najmanje  30 hiljada dinara do najviše 150 hiljada dinara, takođe do 75 odsto kupovne vrednosti.
 
Pod nabavkom mašine/opreme/ specijalizovanog alata se podrazumeva proizvodna mašina/oprema / specijalizovani alat  i mašina/oprema / specijalizovani alat uključen u proizvodni proces. Mašina/oprema/ specijalizovani alat koji je predmet subvencije mora biti nov i u skladu sa delatnošću privrednog subjekta i namenjen za profesionalnu upotrebu. 
 
Pod nabavkom repromaterijala podrazumeva se nabavka sirovina i poluprerađevina koje treba preraditi ili doraditi do konačnog proizvoda, koji mora biti u skladu sa delatnošću privrednog subjekta.

Predviđeno je da jedan privredni subjekat može na ovom pozivu učestvovati samo sa jednom prijavom i dozvoljava se da konkuriše za obe namene, ali tako da iznos dodeljenih sredstava ne prelazi maksimalni iznos od 200 hiljada dinara.

Pravo za podnošenje prijave imaju mali i mikro privredni subjekti i preduzetnice sa sedištem na teritoriji grada Zrenjanina i koji su upisani u registar Agencije za privredne registre pre 1. oktobra ove godine. 

Rok za predaju dokumentacije je 17. novembar ove godine, a svi detalji kao i tekst konkursa dostupan je na internet stranici grada Zrenjanina.

Tekst Javnog konkursa
                  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7256/Grad_00.jpg