Povodom 19. novembra - Međunarodnog dana ženskog preduzetnišva gradonačelnik uputio čestitku svim ženama preduzetnicama koje posluju na teritoriji našeg grada

Gradonačelnik Simo Salapura uputio je danas, povodom 19. novembra - Međunarodnog dana ženskog preduzetnišva, čestitku svim ženama preduzetnicama koje posluju na teritoriji našeg grada i istakao da one značajno utiču na privrednu sliku našeg grada.
Poručio je da raduje činjenica da iz godine u godinu u našem gradu, ali i državi, raste broj žena koje su spremne da same preduzmu korake i osnivaju svoje firme, a da one koje koje posluju već duži niz godina unazad uspešno razvijaju svoje biznise i zapošljavaju sve veći broj radnika.

 


Naveo je da je Grad Zrenjanin prepoznao značaj ekonomskog osnaživanja žena i da je u prethodne tri godine za tu namenu, preko konkursa za za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku u poslovanju na teritoriji Grada Zrenjanina izdvojeno ukupno 12 miliona dinara.
Na osnovu Programa na Javni poziv pravo da kunkurišu  imali su mali i mikro privredni subjekti i preduzetnice, kao i nezaposlene žene evidentirane u Nacionalnoj službi za zapošljavanje - filijala Zrenjanin sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina za koje je ta finansijska podrška posebno značajna.

 


Podsećanja radi, Grad Zrenjanin je prvi put  raspisao javni poziv za pružanje podrške u ekonomskom osnaživanju žena, odnosno u razvoju ženskog preduzetništva 2021. godine, kada je iz gradskog budžeta izdvojeno 2 miliona dinara, 2022. godine opredeljeno je 5 miliona dinara, kao što je to slučaj i ove godine. 

 


Cilj svakog od Programa, na osnovu kojih su raspisivani konkursi, bio je sistemsko unapređenje preduzetništva među ženama, direktna podrška realizaciji njihovih preduzetničkih ideja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod žena, a krajnji cilj Programa jeste povećanje svesti o važnosti ženskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda. 
Pored toga, raspisivani su i konkursi za ekonomsko osnaživanje mladih, gde su mlade žene takođe imale priliku da konkurišu.

 


Gradonačelnik je ukazao da je ovogodišnji Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku u poslovanju na teritoriji grada Zrenjanina za 2023. godinu  raspisan krajem oktobra ove godine i da će narednih dana Konkursna komisija objaviti rezultate konkursa. 
Ukazao je i da je u okviru Plana razvoja grada Zrenjanina definisano je 12 prioritetnih ciljeva, koji će biti ostvareni realizacijom 40 mera i da se i u izradi tog dokumenta vodilo računa i o razvoju ženskog preduzetništva.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7272/DODELA_UGOVORA_ZENSKO_PREDUZETNISTVO.jpg