Promovisani najuspešniji studenti, učesnici Letnje stručne prakse Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” i udruženja ZREPOK

Promocijom rezultata Letnje stručne prakse, na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin”, danas je okončan ovogodišnji, jedanaesti ciklus tog projekta koji od 2011. godine zajednički sprovode udruženje privrednika ZREPOK i Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin", a koji je podržan i finansiran od strane Grada Zrenjanina. 
 
Na konkurs koji je objavljen maja meseca prijavilo se 48 studenata, a do kraja je svoje zadatke realizovalo njih 19. Treba napomenuti da je studentima data prilika da rade kao pojedinci, ili u dvočlanim i tročlanim timovima što još jedna nova dodata vrednost ovom projektu. Studentima su zadati realni problemi za unapređenje poslovanja i inoviranje određenih poslovnih procesa koje su, uz stručna lica - mentore rešavali u preduzećima tokom leta.
 
 
 
 
Projektna rešenja koja su predložili kao odgovor na zadati problem bila su ocenjivana od strane petočlane komisije, u čijem su sastavu bili predstavnici ZREPOK-a, fakulteta, kao i studentkinja Vesna Mihajlov, pobednica prethodnog ciklusa. Koordinatori projekta bili su prof. dr Dragana Glušac, od strane fakulteta, i Dragoljub Bjeloglav od strane ZREPOK-a. 
 
Po broju stečenih bodova na vrhu tabele našao se student druge godine studijskog programa Informacione tehnologije - softversko inženjerstvo Luka Glišić sa projektom: "Izrada i usavršavanje postojeće web aplikacije i android aplikacije" u firmi Digiwear. Drugoplasirani je Dilan Dobardžić sa projektom: "Analiza performansi supermarketa i vernih kupaca", realizovan u GOMEKS-u. Trećeplasirani je studentski dvojac sa mašinskog inženjerstva Dejan Landup i Ognjen Krneta, sa projektom "OV5X Nova Opel Astra", realizovanim u kompaniji Novares.
 
 
 
 
Za prva tri plasmana novčane nagrade je obezbedio ZREPOK, a za sve učesnike koji su uspešno realizovali zadatke finansijsku podršku obezbedio je Grad Zrenjanin, u čije je ime današnjoj svečanosti prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac. On je rekao da je Grad Zrenjanin uključen u program Letnje stručne prakse od 2013. godine i da je prepoznao njegov značaj u povezivanju visokog obrazovanja i zrenjaninske privrede. 
“Prošle godine po prvi put su projekti mogli da se rade timski, ali to je i suština rada u kompanijama, ta razmena znanja i ideja i sposobnost prilagođavanja uslovima rada i okruženja. Letnja stručna praksa donosi benefite ne samo studentima, već i kompanijama i imamo primere da su nekadašnji učesnici u projektima danas na uticajnim pozicijama u kompanijama. To dokazuje da su i kompanije koje posluju u Zrenjaninu prepoznale značaj jednog ovakvog programa”, kazao je Santovac, uz čestitke svim ovogodišnjim učesnicima Letnje stručne prakse. 
 
Koordinator projekta, prof. dr Dragana Glušac, istakla je da se kroz ovaj projekat mogu i ispratiti promene koje se dešavaju oko nas, kako u privredi i sveukupnom okruženju tako i u odnosu studenata prema izazovima 21. veka i onoga što nam civilizacija donosi.
“Privredi su potrebni mladi ljudi sa akademskim znanjem, kao i sa veštinama koje pripadaju novom tehnološkom dobu. Studenti su pokazali da su svesni moći koji imaju nauka i privreda kada se udruže. Takođe, na jučerašnjoj prezentaciji projekata najjači utisak je bio da studenti žele znanje, da žele da napreduju i to nam zaista daje novu snagu za naredne projekte ovog tipa”, rekla je profesorka Glušac.
 
 
 
 
Učesnicima Letnje stručne prakse čestitke su uputili i dekan TF “Mihajlo Pupin” prof. dr Milan Nikolić, predsednik Udruženja ZREPOK Goran Kovačević i direktorka Unije poslodavaca Srbije - Poslodavci Zrenjanina Izabela Balint Markov. Najuspešniji ovogodišnji učesnik, Luka Glišić, rekao je da je počastvovan učešćem u Letnjoj stručnoj praksi i što mu se pružila prilika da iskoristi znanje stečeno na studijama u realnom okruženju. 
“Preporučio bih i drugim studentima, svojim kolegama, da učestvuju u ovom programu. Meni će ovo iskustvo svakako značiti u karijeri i želja mi je da ovaj projekat, za koji sam sada nagrađen, unapređujem i plasiram na tržište”, istakao je najuspešniji učesnik 11. ciklusa Letnje stručne prakse.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7252/LETNJA_STRUCNA_PRAKSA_2023_0.jpg