Plivalo se 15. put za Časni krst, na jezeru u Zrenjaninu 58 učesnika, počasti našem sugrađaninu Lazaru Jakovljeviću

Tradicionalna manifestacija “Bogojavljensko plivanje za Časni krst” održana je danas 15. put na jezeru u centru Zrenjanina, a među 58 učesnika iz više mesta Časni krst je poneo dvadesetogodišnji Lazar Jakovljević iz Zrenjanina. Samom činu plivanja prethodila je služba u hramu Svetog Arhangela Mihaila, gde je potom i osvećena Bogojavljenska vodica, a odatle su i svi učesnici manifestacije i sveštenstvo u litiji krenuli do jezera. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, koji je sa saradnicima prisustvovao manifestaciji, čestitao je svim učesnicima na hrabrosti, uz zahvalnost organizatorima. Posebno se zahvalio svešteniku Veselinu Vlaškom, koji niz godina promoviše i baštini manifestaciju koja nije samo verska, već ima dublju i jaču simboliku i Vladimiru Petroviću, jednom od začetnika manifestacije 2009. godine, kada je u Zrenjaninu obnovljena tradicija Bogojavljenskog plivanja. Učesnicima se zahvalio i na promovisanju našeg grada na lep način.
“U narednom periodu, kroz programe Kulturnog centra, ali i kroz konkurse i projekte Gradske uprave, nastavljamo da jačamo odnose s našim verskim zajednicama, da promovišemo sve ono što suštinski Zrenjanin jeste, pokazali smo i po organizaciji i po broju prisutnih sugrađana da zaslužujemo da ovakva manifestacija ima i brojne učesnike, koji imaju tu snagu vere u sebi i koji ovim povodom dolaze u naš grad i iz drugih sredina”, poručio je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Sveštenik Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila, obratio se u ime Srpske pravoslavne crkvene opštine tradicionalnim pozdravom “Bog se javi”. 
“Govorićemo uvek i pričaćemo da Bogojavljensko plivanje nije takmičarskog karaktera, svi koji su danas ušli u vodu su pobednici, na današnji dan naš Gospod spasitelj je kršten, samim tim je otpočeo misiju propovedanja Svetoga Jevanđelja, tako i mi možemo reći da od danas započinjemo novi godišnji krug i da ga Bog blagoslovi”, kazao je otac Veselin.   
 
 
 
 
Lazar Jakovljević, ovogodišnji nosilac Časnog krsta, skromno je istakao da je na Bogojavljenje zaplivao prvi put i da je to učinio zbog sestre, kojoj je danas rođendan, za njeno zdravlje i sreću.  
 
Kuma ovogodišnje manifestacije, Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina, darivala je zlatnim krstićem nosioca Časnog krsta Lazara Jakovljevića, a buketima cveća dame koje su danas hrabro zaplivale sa vitezovima - Tatjanu Rešković, koja je ponela Časni krst prošle godine i Anitu Savin, obe iz Zrenjanina. Istakla je da joj je ukazana posebna čast što je ove godine kuma i naglasila da, poštujući svoju veru i tradiciju, učimo da poštujemo i tradicije i običaje drugih.
 
 
 
 
Učesnike manifestacije i prisutne pozdravio je i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, ustanove koja je među organizatorima “Bogojavljenskog plivanja”. Zahvalio se svima koji su se prijavili i plivali danas i čestitao im na tome. 
“Iz godine u godinu, uz podršku Pravoslavne crkvene opštine, Grada Zrenjanina, gradonačelnika, pokušavamo da unapredimo manifestaciju, povećamo bezbednost i poboljšamo uslove za učesnike, pre ulaska u vodu i nakon izlaska i nadamo se ovakvom broju učesnika i gledalaca i narednih godina”, kazao je Marinković.  
 
Današnju manifestaciju uveličala je nadahnutim nastupom i naša sugrađanka Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dok je voditelj programa bio glumac NP “Toša Jovanović” u penziji Milan Kočalović.  
 
Plivanje za Časni krst u Zrenjaninu obnovljeno je 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina. Poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je u Velikom Bečkereku (Petrovgradu) 1942. godine, a tradicija obeležavanja Bogojavljenja na ovakav način datira još iz druge polovine devetnaestog veka. 
 
 
Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se javi!”.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7349/PLIVANJE_CASNI_KRST_2024_0.jpg