Пливало се 15. пут за Часни крст, на језеру у Зрењанину 58 учесника, почасти нашем суграђанину Лазару Јаковљевићу

Традиционална манифестација “Богојављенско пливање за Часни крст” одржана је данас 15. пут на језеру у центру Зрењанина, а међу 58 учесника из више места Часни крст је понео двадесетогодишњи Лазар Јаковљевић из Зрењанина. Самом чину пливања претходила је служба у храму Светог Архангела Михаила, где је потом и освећена Богојављенска водица, а одатле су и сви учесници манифестације и свештенство у литији кренули до језера. 
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је са сарадницима присуствовао манифестацији, честитао је свим учесницима на храбрости, уз захвалност организаторима. Посебно се захвалио свештенику Веселину Влашком, који низ година промовише и баштини манифестацију која није само верска, већ има дубљу и јачу симболику и Владимиру Петровићу, једном од зачетника манифестације 2009. године, када је у Зрењанину обновљена традиција Богојављенског пливања. Учесницима се захвалио и на промовисању нашег града на леп начин.
“У наредном периоду, кроз програме Културног центра, али и кроз конкурсе и пројекте Градске управе, настављамо да јачамо односе с нашим верским заједницама, да промовишемо све оно што суштински Зрењанин јесте, показали смо и по организацији и по броју присутних суграђана да заслужујемо да оваква манифестација има и бројне учеснике, који имају ту снагу вере у себи и који овим поводом долазе у наш град и из других средина”, поручио је градоначелник. 
 
 
 
 
Свештеник Веселин Влашки, старешина храма Светог Архангела Михаила, обратио се у име Српске православне црквене општине традиционалним поздравом “Бог се јави”. 
“Говорићемо увек и причаћемо да Богојављенско пливање није такмичарског карактера, сви који су данас ушли у воду су победници, на данашњи дан наш Господ спаситељ је крштен, самим тим је отпочео мисију проповедања Светога Јеванђеља, тако и ми можемо рећи да од данас започињемо нови годишњи круг и да га Бог благослови”, казао је отац Веселин.   
 
 
 
 
Лазар Јаковљевић, овогодишњи носилац Часног крста, скромно је истакао да је на Богојављење запливао први пут и да је то учинио због сестре, којој је данас рођендан, за њено здравље и срећу.  
 
Кума овогодишње манифестације, Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина, даривала је златним крстићем носиоца Часног крста Лазара Јаковљевића, а букетима цвећа даме које су данас храбро запливале са витезовима - Татјану Решковић, која је понела Часни крст прошле године и Аниту Савин, обе из Зрењанина. Истакла је да јој је указана посебна част што је ове године кума и нагласила да, поштујући своју веру и традицију, учимо да поштујемо и традиције и обичаје других.
 
 
 
 
Учеснике манифестације и присутне поздравио је и директор Културног центра Зрењанина Горан Маринковић, установе која је међу организаторима “Богојављенског пливања”. Захвалио се свима који су се пријавили и пливали данас и честитао им на томе. 
“Из године у годину, уз подршку Православне црквене општине, Града Зрењанина, градоначелника, покушавамо да унапредимо манифестацију, повећамо безбедност и побољшамо услове за учеснике, пре уласка у воду и након изласка и надамо се оваквом броју учесника и гледалаца и наредних година”, казао је Маринковић.  
 
Данашњу манифестацију увеличала је надахнутим наступом и наша суграђанка Милица Досковић, чланица Опере Српског народног позоришта у Новом Саду, док је водитељ програма био глумац НП “Тоша Јовановић” у пензији Милан Кочаловић.  
 
Пливање за Часни крст у Зрењанину обновљено је 2009. године, када је наступило 12 пливача, а први је до Часног крста допливао Драган Мојсин из Зрењанина. Последња богојављенска трка пре обнављања традиције одржана је у Великом Бечкереку (Петровграду) 1942. године, а традиција обележавања Богојављења на овакав начин датира још из друге половине деветнаестог века. 
 
 
Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освешћује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства и назива се богојављенска вода. Верници се поздрављају традиционално “Бог се јави!”, уз отпоздрав “Ваистину се јави!”.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7349/PLIVANJE_CASNI_KRST_2024_0.jpg