Pobeda rukometašica Srbije u Zrenjaninu i plasman na Evropsko prvenstvo, u punoj “Kristalnoj dvorani” 

Ženska seniorska reprezentacija Srbije savladala je Tursku u poslednjem kolu kvalifikacija rezultatom 30:22 i tako izborila plasman na Evropsko prvenstvo koje se ove godine održava u Austriji, Mađarskoj i Švajcarskoj. U zrenjaninskoj “Kristalnoj dvorani”, ispunjenoj skoro do poslednjeg mesta, u gledalištu su se našli i gradonačelnik Simo Salapura, ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj, sa suprugom, rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije na čelu s predsednicom Milenom Delić, brojni istaknuti sportisti i sportski radnici. Gradonačelnik je iskoristio priliku za kraći susret i srdačan razgovor s ambasadorom i predstavnicima turske delegacije koji su juče boravili u našem gradu.
 
 
 
 
Meču je prethodilo i svečano uručenje uramljenog dresa Mariji Čolić, golmanu Srbije koja se na Svetskom prvenstvu u Danskoj oprostila od reprezentacije. Poklon joj je uručila legendarna golmanka, a sada trener golmana u stručnom štabu selekcije Srbije, Branka Jovanović.
 
Na sjajan su način Srpkinje otvorile meč, Jovana Risović odmah je pokazala “ko je gazda” u Kristalnoj dvorani prvom odbranom, a Anđela Janjušević prva se upisala iz kontre u listu strelaca. Upisale su se potom i Radević iRadosavljević, a pet minuta bez postignutog gola nateralo je selektora Turske da zatraži taj-aut. Prvobudio je predah gostujući tim, te su najpre preko Turkoglu postigle prvi pogodak a potom se i polako vraćale rezultatski u meč i u 13. minutu došle do izjednačenja 6:6. To je ujedno bio i jedini put da su se rezultatski izjednačile dve selekcije, budući da je Srbija odmah “dodala gas”. Najpre je Veličković podigla na 7:6, a usledila su i tri prelepa pogotka - solo prodor Anđele Janjušević na asistenciju Jovović preko pola terena, ukradena lopta Dunje Radević koja je potom sa gotovo celog terena zatresla mrežu praznog gola Turske i solo akcija Sanje Radosavljević posle još jedne sjajne odbrane. Ispratila je to i kapiten, popularna Zmajče, te je selekcija Srbije na odmor otišla sa tri gola prednosti 14:10.
 
 
 
 
Prvih 10 minuta drugog dela igre protekli su u znaku Srbije. Ponovo je Janjušević započela, a potom su izabranice Uroša Bregara demonstrirale snagu u odbrani. Zaradila je Lazić isključenje, ali Turska nije pronalazila rešenje da i sa igračem više probije srpsku odbrambenu liniju. Raspucale su se Radević i Radosavljević i gostujući tim zatražio je taj-aut pri zaostatku od sedam golova, 18:11. Nije to dalo efekta kao u prvom delu igre, nastavile su reprezentativke Srbije da rešetaju gol Turske i održavaju rezultatsku prednost. Postigla je svoj prvi pogodak i Marija Petrović, a na golu je od 53. minuta dobila šansu i Kubina Moli koja je odmah upisala odbranu. Promešao je karte i dao priliku mlađim igračicama selektor Bregar, a one su opravdale njegovo poverenje i privele sigurno meč kraju. S poslednjim zviždukom, na semaforu je stajao rezultat 30:22 i slavlje je moglo da počne.
 
 
 
 
Najefikasnije su u srpskom timu bile Anđela Janjušević i Dunja Radević sa po sedam postignutih golova, dok je Sanja Radosavljević upisala pet, a Teodora Veličković jedan manje.
 
Po završetku utakmice, selektor Srbije gospodin Uroš Bregar, čestitao je svom timu na plasmanu na EURO.
“Zadovoljan sam što smo ostvarili cilj, čestitam devojkama. Ne mogu da kažem da smo u ovoj utakmici ispunili baš sve zadatke, ali na kraju najvažnije je da su devojke dale sve od sebe da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Očekujem da nastave da rade i individualno i posvećeno u svojim klubovima da bismo mogli da postavimo još više ciljeve od ovog.”
 
 
 
 
Jovana Jovović ponovo je bila važan šraf na terenu, iako se nije upisala u listu strelaca. Kao i uvek, njen optimizam govori da rukometna Srbija ima čemu da se nada. 
”Najveća radost i najveći uspeh je što smo uspele da se plasiramo na Evropsko, a da smo bile bolje od Turske, da se nismo mučile i da smo čitav meč kontrolisale rezultat. Iz ove perspektive mi je žao što i na gostovanju u Turskoj nismo uspele da dođemo do dva boda, a i što nam je u oba meča protiv Crne Gore malo falilo za bodove. Mnogo smo napredovale kao tim i individualno od oktobra kada smo startovale u kvalifikacijama. Privikli smo se jedna na drugu i na sistem rada sa selektorom Bregarom i polako izrastamo u ekipu koja svima može da pomrsi konce. Čeka nas dug period do šampionata i imamo mnogo vremna da dalje rastmo i napredujemo i da tamo pokažemo koliko možemo!”
 
Izvor: Rukometni savez Srbije
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7421/RUKOMET_SRB_TUR_2024_0.jpg