Победа рукометашица Србије у Зрењанину и пласман на Европско првенство, у пуној “Кристалној дворани” 

Женска сениорска репрезентација Србије савладала је Турску у последњем колу квалификација резултатом 30:22 и тако изборила пласман на Европско првенство које се ове године одржава у Аустрији, Мађарској и Швајцарској. У зрењанинској “Кристалној дворани”, испуњеној скоро до последњег места, у гледалишту су се нашли и градоначелник Симо Салапура, амбасадор Турске у Србији Хами Аксој, са супругом, руководство Рукометног савеза Србије на челу с председницом Миленом Делић, бројни истакнути спортисти и спортски радници. Градоначелник је искористио прилику за краћи сусрет и срдачан разговор с амбасадором и представницима турске делегације који су јуче боравили у нашем граду.
 
 
 
 
Мечу је претходило и свечано уручење урамљеног дреса Марији Чолић, голману Србије која се на Светском првенству у Данској опростила од репрезентације. Поклон јој је уручила легендарна голманка, а сада тренер голмана у стручном штабу селекције Србије, Бранка Јовановић.
 
На сјајан су начин Српкиње отвориле меч, Јована Рисовић одмах је показала “ко је газда” у Кристалној дворани првом одбраном, а Анђела Јањушевић прва се уписала из контре у листу стрелаца. Уписале су се потом и Радевић иРадосављевић, а пет минута без постигнутог гола натерало је селектора Турске да затражи тај-аут. Првобудио је предах гостујући тим, те су најпре преко Туркоглу постигле први погодак а потом се и полако враћале резултатски у меч и у 13. минуту дошле до изједначења 6:6. То је уједно био и једини пут да су се резултатски изједначиле две селекције, будући да је Србија одмах “додала гас”. Најпре је Величковић подигла на 7:6, а уследила су и три прелепа поготка - соло продор Анђеле Јањушевић на асистенцију Јововић преко пола терена, украдена лопта Дуње Радевић која је потом са готово целог терена затресла мрежу празног гола Турске и соло акција Сање Радосављевић после још једне сјајне одбране. Испратила је то и капитен, популарна Змајче, те је селекција Србије на одмор отишла са три гола предности 14:10.
 
 
 
 
Првих 10 минута другог дела игре протекли су у знаку Србије. Поново је Јањушевић започела, а потом су изабранице Уроша Брегара демонстрирале снагу у одбрани. Зарадила је Лазић искључење, али Турска није проналазила решење да и са играчем више пробије српску одбрамбену линију. Распуцале су се Радевић и Радосављевић и гостујући тим затражио је тај-аут при заостатку од седам голова, 18:11. Није то дало ефекта као у првом делу игре, наставиле су репрезентативке Србије да решетају гол Турске и одржавају резултатску предност. Постигла је свој први погодак и Марија Петровић, а на голу је од 53. минута добила шансу и Кубина Моли која је одмах уписала одбрану. Промешао је карте и дао прилику млађим играчицама селектор Брегар, а оне су оправдале његово поверење и привеле сигурно меч крају. С последњим звиждуком, на семафору је стајао резултат 30:22 и славље је могло да почне.
 
 
 
 
Најефикасније су у српском тиму биле Анђела Јањушевић и Дуња Радевић са по седам постигнутих голова, док је Сања Радосављевић уписала пет, а Теодора Величковић један мање.
 
По завршетку утакмице, селектор Србије господин Урош Брегар, честитао је свом тиму на пласману на ЕУРО.
“Задовољан сам што смо остварили циљ, честитам девојкама. Не могу да кажем да смо у овој утакмици испунили баш све задатке, али на крају најважније је да су девојке дале све од себе да се пласирамо на Европско првенство. Очекујем да наставе да раде и индивидуално и посвећено у својим клубовима да бисмо могли да поставимо још више циљеве од овог.”
 
 
 
 
Јована Јововић поново је била важан шраф на терену, иако се није уписала у листу стрелаца. Као и увек, њен оптимизам говори да рукометна Србија има чему да се нада. 
”Највећа радост и највећи успех је што смо успеле да се пласирамо на Европско, а да смо биле боље од Турске, да се нисмо мучиле и да смо читав меч контролисале резултат. Из ове перспективе ми је жао што и на гостовању у Турској нисмо успеле да дођемо до два бода, а и што нам је у оба меча против Црне Горе мало фалило за бодове. Много смо напредовале као тим и индивидуално од октобра када смо стартовале у квалификацијама. Привикли смо се једна на другу и на систем рада са селектором Брегаром и полако израстамо у екипу која свима може да помрси конце. Чека нас дуг период до шампионата и имамо много времна да даље растмо и напредујемо и да тамо покажемо колико можемо!”
 
Извор: Рукометни савез Србије
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7421/RUKOMET_SRB_TUR_2024_0.jpg