Počinje jubilarna “Pesnička štafeta”: “Pedesetica”, za antologiju i jedinstveno pesničko i kulturno nasleđe ove sredine 

Nacionalna prestonica kulture 2025, Zrenjanin, može se podičiti jedinstvenom manifestacijom u Srbiji koja ove godine obeležava i izuzetno vredan jubilej - “Pesnička štafeta” počinje danas i održava se 50. put.
 
Manifestacija za decu i mlade, koju organizuje Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin", predvođena književnikom Urošem Petrovićem trajaće u periodu od 8. do 19. aprila, a završna svečanost održaće se 24. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina. Uroš Petrović i bibliotekari zrenjaninske biblioteke obići će 60 škola u Banatu i Bačkoj, družiti se sa osnovcima koji će predstaviti svoje talente, ali i učestvovati u takmičarskom delu programa sa svojim pesmama koje su povodom manifestacije napisali.
 
  
 
Ovogodišnja "Pesnička štafeta" je jubilarna kao 50. po redu, a kako je manifestacija otpočela 1975, i naredna godina biće u znaku jubileja, kada će biblioteka obeležiti 50 godina njenog kontinuiranog trajanja. 
 
Povodom jubilarne 50. Štafete, kao učesnice priključile su se i škole iz Segedina i Temišvara u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku, tako da ona ima i međunarodni karakter. Na Štafeti biće predstavljena i antologija "Pedesetica" koju je priredio Uroš Petrović, a koju čine izabrane pesme dosadašnjih gostujućih književnika koji su vodili manifestaciju. Antologiju je ilustrovao Mladen Anđelković.
 
 
 
 
Podsećamo, najeminentniji stvaraoci od 1975. godine do danas bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Uglješa Šajtinac i mnogi drugi. 
 
Ukoliko se ima u vidu da svake godine manifestacija okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, možemo, kroz 49 godina postojanja manifestacije govoriti o generacijama koje su dale svoj trajni doprinos razvoju manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.
 
 
 
 
Izvor: Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" Zrenjanin

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7423/korica_antologije_0.jpg