Почиње јубиларна “Песничка штафета”: “Педесетица”, за антологију и јединствено песничко и културно наслеђе ове средине 

Национална престоница културе 2025, Зрењанин, може се подичити јединственом манифестацијом у Србији која ове године обележава и изузетно вредан јубилеј - “Песничка штафета” почиње данас и одржава се 50. пут.
 
Манифестација за децу и младе, коју организује Градска народна библиотека "Жарко Зрењанин", предвођена књижевником Урошем Петровићем трајаће у периоду од 8. до 19. априла, а завршна свечаност одржаће се 24. априла у Културном центру Зрењанина. Урош Петровић и библиотекари зрењанинске библиотеке обићи ће 60 школа у Банату и Бачкој, дружити се са основцима који ће представити своје таленте, али и учествовати у такмичарском делу програма са својим песмама које су поводом манифестације написали.
 
  
 
Овогодишња "Песничка штафета" је јубиларна као 50. по реду, а како је манифестација отпочела 1975, и наредна година биће у знаку јубилеја, када ће библиотека обележити 50 година њеног континуираног трајања. 
 
Поводом јубиларне 50. Штафете, као учеснице прикључиле су се и школе из Сегедина и Темишвара у којима се настава одвија на српском језику, тако да она има и међународни карактер. На Штафети биће представљена и антологија "Педесетица" коју је приредио Урош Петровић, а коју чине изабране песме досадашњих гостујућих књижевника који су водили манифестацију. Антологију је илустровао Младен Анђелковић.
 
 
 
 
Подсећамо, најеминентнији ствараоци од 1975. године до данас били су гостујући песници манифестације: Десанка Максимовић, Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Весна Алексић, Мошо Одаловић, Раша Попов, Душко Трифуновић, Драган Лукић, Перо Зубац, Игор Коларов, Дејан Алексић, Бранко Стевановић, Угљеша Шајтинац и многи други. 
 
Уколико се има у виду да сваке године манифестација окупи око 10.000 учесника, деце, просветних радника, библиотекара, родитеља, запослених у култури, можемо, кроз 49 година постојања манифестације говорити о генерацијама које су дале свој трајни допринос развоју манифестације, али и културе уопште и од ње начинили јединствено културно наслеђе.
 
 
 
 
Извор: Градска народна библиотека "Жарко Зрењанин" Зрењанин

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7423/korica_antologije_0.jpg