Poseta Aradcu, u okviru aktivnosti “Da nam sela budu bliža” - na terenu se problemi najbolje sagledavaju, a zahvaljujući ovoj akciji vidljivi su pomaci u rešavanju

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima iz Gradske uprave i javnih preduzeća, posetio je danas Aradac, u okviru trećeg ciklusa radne aktivnosti “Da nam sela budu bliža”. Nakon sastanka i razgovora u mesnoj zajednici, gradonačelnik je u mesnom parku najavio postavljanje teretane na otvorenom, obišao radove u pravoslavnom hramu, posetio parohijski dom i preduzeće “Madra”, koje zapošljava više od dvadeset radnika, mahom iz sela i bavi se preradom drveta i proizvodnjom drvenih paleta. 
 
 
 
 
Gradonačelnik je istakao da je, s rukovodstvom mesne zajednice, razgovarao o svim aktivnostima realizovanim između dve posete, a bilo ih je više. 
“Što se tiče ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, asfaltirana je Ulica Kapetana Nalepke, a upravo danas su na terenu ekipe koje izvode radove na redovnom održavanju i koje će sanirati sva oštećenja u glavnoj ulici kroz naseljeno mesto. Kada su u pitanju ulaganja u škole, preko projekta Ministarstva za brigu o porodici i demografiju osnovna škola je dobila sredstva u iznosu od milion ipo dinara za opremanje prostora za boravak vrtićkih grupa”, naveo je gradonačelnik i pomenuo još jednu dobru vest, a koja se tiče izgradnje kanalizacije. 
“Sredstvima u iznosu 7,8 miliona dinara finansirali smo izradu projektno-tehničke dokumentacije, ishodovana je građevinska dozvola i projekat za izradu celokupnog kanalizacionog sistema u Aradcu poslat je na odobrenje Ministarstvu zaštite životne sredine, tako da uskoro možemo očekivati i odgovor za tu veliku investiciju za ovo naseljeno mesto u oblasti ekologije ”, rekao je on i dodao da je u toku i postupak javne nabavke za projekat teretane na otvorenom, čija je vrednost 4,3 miliona dinara, i to su sredstva Grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.     
 
 
 
 
Gradonačelnik je još jednom ukazao na značaj budućeg auto-puta, čija je gradnja počela iz pravca Beograda, a koji, kroz projektovanu trasu, već ima uticaja na lokalna ekonomska kretanja.
“Aradac će biti u neposrednoj blizini jedne od petlji auto-puta, samim tim i mnogo bliži i Beogradu i Novom Sadu i sigurno je i to jedan od razloga i momenata zašto je u ovom trenutku u selu teško naći slobodan plac za gradnju i što cene nekretnina rastu”.
 
 
 
 
Predsednik Saveta MZ Aradac Ranko Jovanov rekao je da već treća radna poseta gradonačelnika tom selu govori da aktivnost “Da nam sela budu bliža” nije bila samo propagandnog karaktera i da nije trajala samo jednu godinu. 
“Načinjeni su vidni pomaci u odnosu na prethodne godine, kada ove akcije nije bilo, jednostavno mora se nešto videti na terenu da bi se znalo kakav je problem u pitanju, u šta se uverio i gradonačelnik sa svojim timom. Od početka akcije, uređeno je nekoliko ulica u selu, eko-česma, grad je pomogao obnovu pravoslavnog hrama, uvek je potrebno da neka pitanja pokrenu sami meštani, ali da grad to prepozna i podrži. Samo uz ovakvu akciju, kada se sastanemo, razgovaramo, odemo na teren, kao što je i sada slučaj, najbolje se sagledavaju problemi koji su nama važni, kako bi život u selu bio bolji”, kazao je Jovanov.
 
 
 
Promovišući primere dobre prakse i uspešnih preduzetnika u naseljenim mestima, gradonačelnik je upriličio posetu proizvodnim pogonima preduzeća “Madra”, koje posluje u Aradcu duže od dve decenije. Njegov vlasnik i direktor Željko Majdanac kaže da je zadovoljan poslovnim rezultatima i da planira dalje proširenje proizvodnih kapaciteta. 
“Redovno zapošljavamo dvadeset do trideset radnika, radna snaga je pretežno lokalna. naši kupci su uglavnom domaći, ali je roba namenjena izvozu. Aradac je dobro mesto za proizvodnju kojom se bavimo, blizu je i grad, i situacijom na tržištu smo u ovom trenutku zadovoljni. Naš proizvod je sve traženiji i razmišljamo o proširenju proizvodnje”, ističe ovaj preduzetnik.   
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7417/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_ARADAC_0.jpg