Gradu Zrenjaninu svečano dodeljeni ugovori za stambeno zbrinjavanje izbeglica i poboljšanje uslova života interno raseljenih lica

Povodom Svetskog dana izbeglica, 20. jun, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije organizovao je danas u Palati Srbije svečano uručenje ugovora o dodeli bespovratnih sredstava namenjenih izbeglim licima.

 


Ugovore su predstavnicima 55 lokalnih samouprava, među kojima i gradonačelniku Simi Salapuri, uručili komesarka Nataša Stanisavljević  i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, a svečanosti je prisustvovala i Vjerka Hrubik, šef Odseka za nacionalne manjine, etničke grupe, izbeglice i migracije Gradske uprave Zrenjanin.

Obraćajući se prisutnima, Stanisavljević  je ukazala da je  ove godine namera da fokus bude na solidarnosti sa izbeglicama i stvaranje sveta u kojem izbeglice dočekujemo raširenih ruku.
Navela je da će na ovaj način, u skladu sa javnim pozivima koje je Komesarijat raspisao za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji koji se odnose na stambeno zbrinjavanje izbeglica i poboljšanje uslova života interno raseljenih lica, biti pružena pomoć za 367 porodica koje su svoj dom pronašle u Srbiji. 

 


Navela je i da Komesarijat na čijem je čelu, posebno danas kada se obeležava Svetski dan izbeglica, želi da prenese glas onih koji dolaze u našu zemlju tražeći utočište i zaštitu.
-  U našoj zemlji svi su dobrodošli. Svetski dan izbeglica pokazuje snagu i hrabrost ljudi koji su bili primorani da napuste svoje domove da bi izbegli sukobe ili progone. Ovaj dan je prilika da se širi empatija i razumevanje za teška iskustva kroz koja su izbeglice prošle i da se prepozna njihova istrajnost da ponovo izgrade svoje živote. Komesarijat je tu zbog svojih korisnika i uvek se trudimo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, jer obezbeđivanje krova nad glavom je najvažniji korak u životu svakog čoveka i sa takvom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti uz podršku jedinica lokalne samouprave – kazala je ona i istakla da će Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije nastaviti da pomaže jedinice lokalne samouprave kroz raspisivanje javnih poziva, a da će svi biti blagovremeno obavešteni kao i do sada. 

 


Komesarka se ovom prilikom zahvalila svim jedinicama lokalne samouprave na dosadašnjoj saradnji i njihovoj požrtvovanosti ka zbrinjavanju najugroženijih kategorija lica koja su u nadležnosti Komesarijata.
Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Dejan Ristić zahvalivši se na pozivu istakao da je Međunarodni dan izbeglih ne proslavlja, već obeležava.
- Ono što možemo da proslavljamo jeste solidarnost i spremnost svih u Republici Srbiji da pruže dom  svima koji su bili prinuđeni da, najčešće zbog ratnih uslova, napuste svoj dom i novi pronađu ga u Srbiji – kazao je ministar i istakao da je važno da svi pokažemo solidarnost i razumevanje.

 


Naveo je da se Republika Srbija oduvek zalagala za pružanje pomoći i podrške najugroženijim licima, a da je današnja ceremonija uručenja ugovora još jedan korak u tom pravcu.
Pohvalio je rad Komesarijata i saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava koje, kako je rekao,  ulažu napore za ostavarenje zajedničkog cilja svih nas, a to je da zbrinemo i pomognemo najveći broj izeglica i interno raseljenih lica dok su u raseljeništvu a koji žive na teritoriji Republike Srbije.

 


Gradonačelnik Simo Salapura rekao je da je Grad Zrenjnin među gradovima i opštinama kojima je uručeno dva ugovora.
Naime, kako je rekao,  Ugovorom o  o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju pomoći namenjene poboljšanju uslova stanovanja izbeglica dodelom pomoći u građevinskom materijalu i opremi gradu zrenjaninu dodeljeno je 2,8 miliona dinara, dok  je Ugovorom  za realizaciju pomoći namenjene rešavanju stambenih potreba izbeglica kroz kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za grad zrenjanin opredeljeno 5.265.000 dinara.
Ugovori koji su Gradu Zrenjaninu danas uručeni, rekao je gradonačelnik, dokaz su da lokalna smouprava brine o svim građanima, kako onima koji u njemu žive generacijama unazad, tako i o onima koji su ostali bez svojih domova i bili prinuđeni da u naš grad dođu. 


 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7525/UGOVORI_IZBEGLICE_BGD_2024_004.jpg