Граду Зрењанину свечано додељени уговори за стамбено збрињавање избеглица и побољшање услова живота интерно расељених лица

Поводом Светског дана избеглица, 20. јун, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије организовао је данас у Палати Србије свечано уручење уговора о додели бесповратних средстава намењених избеглим лицима.

 


Уговоре су представницима 55 локалних самоуправа, међу којима и градоначелнику Сими Салапури, уручили комесарка Наташа Станисављевић  и министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, а свечаности је присуствовала и Вјерка Хрубик, шеф Одсека за националне мањине, етничке групе, избеглице и миграције Градске управе Зрењанин.

Обраћајући се присутнима, Станисављевић  је указала да је  ове године намера да фокус буде на солидарности са избеглицама и стварање света у којем избеглице дочекујемо раширених руку.
Навела је да ће на овај начин, у складу са јавним позивима које је Комесаријат расписао за јединице локалне самоуправе у Републици Србији који се односе на стамбено збрињавање избеглица и побољшање услова живота интерно расељених лица, бити пружена помоћ за 367 породица које су свој дом пронашле у Србији. 

 


Навела је и да Комесаријат на чијем је челу, посебно данас када се обележава Светски дан избеглица, жели да пренесе глас оних који долазе у нашу земљу тражећи уточиште и заштиту.
-  У нашој земљи сви су добродошли. Светски дан избеглица показује снагу и храброст људи који су били приморани да напусте своје домове да би избегли сукобе или прогоне. Овај дан је прилика да се шири емпатија и разумевање за тешка искуства кроз која су избеглице прошле и да се препозна њихова истрајност да поново изграде своје животе. Комесаријат је ту због својих корисника и увек се трудимо да помогнемо свима којима је помоћ потребна, јер обезбеђивање крова над главом је најважнији корак у животу сваког човека и са таквом праксом ћемо наставити и у будућности уз подршку јединица локалне самоуправе – казала је она и истакла да ће Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије наставити да помаже јединице локалне самоуправе кроз расписивање јавних позива, а да ће сви бити благовремено обавештени као и до сада. 

 


Комесарка се овом приликом захвалила свим јединицама локалне самоуправе на досадашњој сарадњи и њиховој пожртвованости ка збрињавању најугроженијих категорија лица која су у надлежности Комесаријата.
Министар информисања и телекомуникација у Влади Републике Србије, Дејан Ристић захваливши се на позиву истакао да је Међународни дан избеглих не прославља, већ обележава.
- Оно што можемо да прослављамо јесте солидарност и спремност свих у Републици Србији да пруже дом  свима који су били принуђени да, најчешће због ратних услова, напусте свој дом и нови пронађу га у Србији – казао је министар и истакао да је важно да сви покажемо солидарност и разумевање.

 


Навео је да се Република Србија одувек залагала за пружање помоћи и подршке најугроженијим лицима, а да је данашња церемонија уручења уговора још један корак у том правцу.
Похвалио је рад Комесаријата и сарадњу са јединицама локалних самоуправа које, како је рекао,  улажу напоре за оставарење заједничког циља свих нас, а то је да збринемо и помогнемо највећи број изеглица и интерно расељених лица док су у расељеништву а који живе на територији Републике Србије.

 


Градоначелник Симо Салапура рекао је да је Град Зрењнин међу градовима и општинама којима је уручено два уговора.
Наиме, како је рекао,  Уговором о  о додели бесповратних средстава за реализацију помоћи намењене побољшању услова становања избеглица доделом помоћи у грађевинском материјалу и опреми граду зрењанину додељено је 2,8 милиона динара, док  је Уговором  за реализацију помоћи намењене решавању стамбених потреба избеглица кроз куповину сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности за град зрењанин опредељено 5.265.000 динара.
Уговори који су Граду Зрењанину данас уручени, рекао је градоначелник, доказ су да локална смоуправа брине о свим грађанима, како онима који у њему живе генерацијама уназад, тако и о онима који су остали без својих домова и били принуђени да у наш град дођу. 


 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7525/UGOVORI_IZBEGLICE_BGD_2024_004.jpg