Uručeni ugovori korisnicama koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva

Gradonačelnik Simo Salapura uručio je danas u Gradskoj kući ugovore preduzetnicama koje su ostvarile pravo na konkursu za dodelu bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje razvoja ženskog preduzetništva kroz finansijsku podršku u poslovanju na teritoriji Grada Zrenjanina, za šta je iz budžeta izdvojeno 5 miliona dinara.

 

 

Program dodele bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje žena i podsticanja razvoja ženskog preduzetništva na teritoriji grada Zrenjanina  kao prioritet ima podršku ženskom preduzetništvu i daje značajan podsticaj razvoju društvene svesti i stvara potrebne uslove da se poslovni ambijent promeni i da se u delovanju privrednih društava i preduzetnika u većoj meri nađu žene kao osnivači, vlasnici ili deoničari privrednih subjekata.

Opšti cilj ovog programa je sistemsko unapređenje preduzetništva među ženama, direktna podrška realizaciji njihovih preduzetničkih ideja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod žena. Krajnji cilj Programa je povećanje svesti o važnosti ženskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda.

 

 

Gradonačelnik Salapura je kazao da se programi podrške omladinskom i ženskom preduzetništvu realizuju od 2021. godine i da je do sada u te programe uloženo 30 miliona dinara.
- Konkretno, za žensko preduzetništvo Grad je izdvojio blizu 20 miliona i ukupan obuhvat od 2021. godine zaključno sa današnjim danom je 20 miliona i 130 korisnika, odnosno korisnica ovog programa. Pokazalo se kao odlična ideja, kao dobro interesovanje i zahvaljujem se svima koji su konkurisali na ove projekte, zahvaljujem se Komisiji, Uniji poslodavaca, Privrednoj komori Srednjobanatskog upravnog okruga i Opštem udruženju preduzetnika koji su dali doprinos da krenemo sa realizacijom ovakvog programa i što možemo da podržimo naše preduzetnice koje svojom energijom, naporima i trudom menjaju sebe i nas i doprinose da se razvija žensko preduzetništvo u našem gradu – rekao je on.

 


Inače, ugovore korisnicama uručivao je i direktor Privredne komore SBO Predrag Stankov koji je korisnicama ponudio podršku ukoliko im ubuduće zatreba tokom razvijanja njihovih poslova.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je ukupna 58 prijava, a podržano je 36 preduzetnica. I ovde su prednost u odlučivanju imale žene sa sela (ukupno 2 - Melenci, Farkaždin).

 

 

Što se tiče delatnosti, najviše usluga odnose se na frizerski i kozmetički saloni, usluge veb dizajna, arhitektonske usluge, dok su ostale specifične delatnosti: proizvodnja odeće, proizvodnja ambalaže od kartona.

 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7531/UGOVORI_ZENSKO_PREDUZETNISTVO_2024_00.jpg