Gradonačelnik razgovarao s delegacijom UNICEF-a i predstavnicima lokalnih institucija koje učestvuju u projektima podrške porodici 

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura održao je danas u Gradskoj kući sastanak s delegacijom organizacije Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija UNICEF u Srbiji i predstavnicima lokalnih institucija koje učestvuju u projektima podrške porodici. Tokom sastanka najavljeno je da će Zrenjanin biti prvi grad u Srbiji koji će potpisati lokalni Protokol radi obezbeđivanja podrške ranom razvoju dece i roditeljstvu i unapređivanja psihosocijalne podrške i mentalnog zdravlja dece, mladih i adolescenata. Ovo je prvi put da jedna lokalna samouprava na ovako sistematičan način objedinjuje rad svih lokalnih institucija u cilju podrške deci i mladima. 
 
 
 
 
Takođe, razgovaralo se i o rezultatima implementacije Minimalnog paketa usluga za zaštitu mentalnog zdravlja mladih koji su zajedno 2022. godine pokrenuli UNICEF Srbija i Institut za mentalno zdravlje, uz podršku svih relevantnih ministarstava: Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Ministarstva za zapošljavanje, rad, boračka i socijalna pitanja, a Grad Zrenjanin se od 2023. godine uključio u pilot-program “Minimalni paket usluga za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku adolescentima i mladima”. 
 
Sastanku sa gradonačelnikom ispred UNICEF prisustvovali su: Marlin Renders, savetnica za razvoj adolescenata i mladih za region Evrope i Centralne Azije, Karol Vinjo, zamenica direktorke UNICEF Srbija, Stanislava Vučković, rukovoditeljka programa za mlade, Marko Rakić, službenik programa za mlade i Bojana Jevtović, kontakt osoba za mentalno zdravlje. Ispred Grada Zrenjanina i njegovih institucija prisustvovali su Marija Damjanović, pomoćnica gradonačelnika, Natalija Stojadinov Radović, zamenica načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, Svetlana Grbo, iz Centra za socijalni rad Grada Zrenjanina i Nevena Montresor, direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina - Most. U drugom delu sastanka razgovaralo se o omladinskoj politici i inicijativama mladih na nivou grada, o čemu su još govorili i predstavnici Kancelarije za mlade grada Zrenjanina, učeničke kompanije Zrenjaninske gimnazije “Black out”, Regionalnog centra za razvoj “Banat” i Kancelarije za lokalno-ekonomski razvoj Gradske uprave Zrenjanin.  
 
 
 
 
Delegacija UNICEF posetila je i projekat koji su realizovali učenici gimnazije - “Autobuska stajališta koja dišu”, kao i kuću u Ulici Kej 2. oktobra, zadužbinu Mihajla Pupina, predviđenu za adaptaciju i rekonstrukciju u Omladinski centar. 
 
Gradonačelnik je istakao da u Zrenjaninu postoji tradicija dobre saradnje između svih relevantnih institucija, kako u oblasti zaštite od nasilja, prevencije nasilja u osnovnim i srednjim školama, tako i u podršci porodici u najširem smislu, kroz porodično orijentisane rane intervencije, podsticajno roditeljstvo i brigu o mentalnom zdravlju dece, mladih i adolescenata. Zahvalio se predstavnicima UNICEF-a na dosadašnjoj podršci i poručio da je Grad Zrenjanin veoma zainteresovan za nastavak saradnje s na novim projektima. Izrazio je zadovoljstvo što će naš grad biti prvi potpisnik najavljenog Protokola.  
 
 
 
 
Zamenica direktorke UNICEF Srbija Karol Vinjo rekla je da je današnji sastanak u Zrenjaninu bio inspirativan i da ju je podstakao na razmišljanja o narednim  projektima.
“Razgovarali smo o različitim oblicima saradnje koju smo sa Zrenjaninom ostvarili tokom poslednjih deset godina, u pružanju podrške deci, mladima, njihovim roditeljima, angažovanju mladih kroz građanske inicijative i kroz učešće mladih u gradskom životu. Razgovarali smo o inovacijama i aktivnostima koje se dešavaju, ali smo pričali i o predstojećem potpisivanju prvog lokalnog protokola u oblasti mentalnog zdravlja i psihosocijalnih usluga, prvog takvog protokola u Srbiji i Grad Zrenjanin će se njim obavezati da pruži različite usluge koje će pomoći i deci i mladima i njihovim porodicama, da dobiju kvalitetne usluge u oblasti mentalnog zdravlja i psihosocijalne podrške”, objasnila je Vinjo.  
 
Direktorka Centra za pružanje usluga socijalne zaštite Grada Zrenjanina - Most Nevena Montresor rekla je da je potpisivanje Protokola naša društvena i profesionalna obaveza, da pratimo mentalnu higijenu mladih sugrađana, kao i da Grad Zrenjanin te napore podržava, uz uverenje da će usluge koje pružaju i MOST i druge gradske ustanove iz oblasti socijalne zaštite biti održive u narednom periodu. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7552/PRIJEM_UNICEF_0.jpg