Градоначелник разговарао с делегацијом УНИЦЕФ-а и представницима локалних институција које учествују у пројектима подршке породици 

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура одржао је данас у Градској кући састанак с делегацијом организације Дечјег фонда Уједињених нација УНИЦЕФ у Србији и представницима локалних институција које учествују у пројектима подршке породици. Током састанка најављено је да ће Зрењанин бити први град у Србији који ће потписати локални Протокол ради обезбеђивања подршке раном развоју деце и родитељству и унапређивања психосоцијалне подршке и менталног здравља деце, младих и адолесцената. Ово је први пут да једна локална самоуправа на овако систематичан начин обједињује рад свих локалних институција у циљу подршке деци и младима. 
 
 
 
 
Такође, разговарало се и о резултатима имплементације Минималног пакета услуга за заштиту менталног здравља младих који су заједно 2022. године покренули УНИЦЕФ Србија и Институт за ментално здравље, уз подршку свих релевантних министарстава: Министарства просвете, Министарства здравља и Министарства за запошљавање, рад, борачка и социјална питања, а Град Зрењанин се од 2023. године укључио у пилот-програм “Минимални пакет услуга за ментално здравље и психосоцијалну подршку адолесцентима и младима”. 
 
Састанку са градоначелником испред УНИЦЕФ присуствовали су: Марлин Рендерс, саветница за развој адолесцената и младих за регион Европе и Централне Азије, Карол Вињо, заменица директорке УНИЦЕФ Србија, Станислава Вучковић, руководитељка програма за младе, Марко Ракић, службеник програма за младе и Бојана Јевтовић, контакт особа за ментално здравље. Испред Града Зрењанина и његових институција присуствовали су Марија Дамјановић, помоћница градоначелника, Наталија Стојадинов Радовић, заменица начелнице Одељења за друштвене делатности, Светлана Грбо, из Центра за социјални рад Града Зрењанина и Невена Монтресор, директорка Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина - Мост. У другом делу састанка разговарало се о омладинској политици и иницијативама младих на нивоу града, о чему су још говорили и представници Канцеларије за младе града Зрењанина, ученичке компаније Зрењанинске гимназије “Black out”, Регионалног центра за развој “Банат” и Канцеларије за локално-економски развој Градске управе Зрењанин.  
 
 
 
 
Делегација УНИЦЕФ посетила је и пројекат који су реализовали ученици гимназије - “Аутобуска стајалишта која дишу”, као и кућу у Улици Кеј 2. октобра, задужбину Михајла Пупина, предвиђену за адаптацију и реконструкцију у Омладински центар. 
 
Градоначелник је истакао да у Зрењанину постоји традиција добре сарадње између свих релевантних институција, како у области заштите од насиља, превенције насиља у основним и средњим школама, тако и у подршци породици у најширем смислу, кроз породично оријентисане ране интервенције, подстицајно родитељство и бригу о менталном здрављу деце, младих и адолесцената. Захвалио се представницима УНИЦЕФ-а на досадашњој подршци и поручио да је Град Зрењанин веома заинтересован за наставак сарадње с на новим пројектима. Изразио је задовољство што ће наш град бити први потписник најављеног Протокола.  
 
 
 
 
Заменица директорке УНИЦЕФ Србија Карол Вињо рекла је да је данашњи састанак у Зрењанину био инспиративан и да ју је подстакао на размишљања о наредним  пројектима.
“Разговарали смо о различитим облицима сарадње коју смо са Зрењанином остварили током последњих десет година, у пружању подршке деци, младима, њиховим родитељима, ангажовању младих кроз грађанске иницијативе и кроз учешће младих у градском животу. Разговарали смо о иновацијама и активностима које се дешавају, али смо причали и о предстојећем потписивању првог локалног протокола у области менталног здравља и психосоцијалних услуга, првог таквог протокола у Србији и Град Зрењанин ће се њим обавезати да пружи различите услуге које ће помоћи и деци и младима и њиховим породицама, да добију квалитетне услуге у области менталног здравља и психосоцијалне подршке”, објаснила је Вињо.  
 
Директорка Центра за пружање услуга социјалне заштите Града Зрењанина - Мост Невена Монтресор рекла је да је потписивање Протокола наша друштвена и професионална обавеза, да пратимо менталну хигијену младих суграђана, као и да Град Зрењанин те напоре подржава, уз уверење да ће услуге које пружају и МОСТ и друге градске установе из области социјалне заштите бити одрживе у наредном периоду. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7552/PRIJEM_UNICEF_0.jpg