Konstitutivna sednica Skupštine grada Zrenjanina - Simo Salapura i Čedomir Janjić ostaju gradonačelnik i predsednik Skupštine, Santovac i Mitrović i ubuduće zamenici

Slavko Šućurović (PUPS), Nikola Ostojić (SNS) i Isidora Filipović (SNS), kao najstariji i dva najmlađa odbornika, predsedavali su na početku današnje konstitutivne sednice novog saziva Skupštine grada. Sednici je prisustvovalo 66 od 67 odbornika, kojima su verifikovani mandati, da bi potom pročitali tekst svečane izjave. Nakon toga pristupilo se izboru predsednika Skupštine grada i njegovog zamenika, postavljenju sekretara Skupštine grada, izboru predsednika i članova Komisije za mandatna pitanja, Komisije za personalna pitanja i Komisije za propise, da bi sednica bila okončana izborom gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća. 
 
U toku sednice, odbornice Aleksandra Pajić, članica Nove Demokratske stranke Srbije i Kristina Vidrač, članica Saveza vojvođanskih Mađara, podnele su usmenu ostavku na mesto odbornika, dok je, zbog izbora na funkcije gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i člana Gradskog veća, mandat odbornika prestao Simu Salapuri, Saši Santovcu i Stojko Jožefu.
 
Izvestilac Jovan Stankov, predsednik Gradske izborne komisije, predočio je Izveštaj Gradske izborne komisije Zrenjanin o sprovedenim izborima za odbornike Skupštine grada, istakavši da su izbori u celosti sprovedeni u skladu sa zakonom. U diskusiji koja je usledila, učešće je uzelo nekoliko opozicionih odbornika. 
 
 
 
 
U novom sazivu Skupštine grada, 41 mandat i apsolutnu većinu imaju odbornici sa izborne liste “ALEKSANDAR VUČIĆ - ZRENJANIN SUTRA” (Ivica Dačić - Socijalistička partija Srbije – SPS; Rasim Ljajić - Socijaldemokratska partija Srbije - SDP Srbije; Milan Krkobabić - Partija ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije - Solidarnost i pravda - PUPS - Solidarnost i pravda; dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka - SRS; Aleksandar Vulin - Pokret socijalista - PS; Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici - Zavetnici; Miloš Vučević - Srpska napredna stranka - SNS). 
 
Lista “I VODA I SLOBODA - NADA - UJEDINJENA OPOZICIJA ZRENJANINA” (Stranka slobode i pravde, Nova Demokratska stranka Srbije, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, PROMENE U FOKUSU „PUF“, Pokret za preokret, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, BUDI HEROJ) osvojila je 12 mandata, lista “ZRENJANIN PROTIV NASILJA - BIRAMO ZRENJANIN” (Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine - VOJVOĐANI, Narodni pokret Srbije, Novo lice Srbije, SRBIJA CENTAR) u novom sazivu Skupštine ima 9 odbornika, dok je troje odbornika sa izborne liste “MI SNAGA NARODA, prof. dr Branimir Nestorović - Zrenjanin“. Dva mandata pripala su listi “SAVEZ VOJVOĐANSKIH MAĐARA - dr Balint Pastor”.
 
 
 
 
Nakon sprovedene procedure i tajnog glasanja, gradonačelniku Simu Salapuri većinom glasova dodeljen je još jedan mandat, a njegov zamenik ostaje Saša Santovac. Za predsednika Skupštine grada i u ovom mandatu izabran je Čedomir Janjić, zamenik ostaje Oliver Mitrović. Do jedne izmene došlo je u sastavu Gradskog veća, gde će se dosadašnjim većnicima pridružiti Biljana Guzina, dok u tom organu izvršne vlasti više neće biti Dragan Vulešević. Sekretar Skupštine grada biće i ubuduće Svetlana Grujić
 
Obraćajući se nakon izbora odbornicima u ekspozeu, gradonačelnik Salapura zahvalio se na poverenju, ali se, pre svega, zahvalio građanima grada Zrenjanina i svih naseljenih mesta što su obavili svoju građansku dužnost i što su omogućili da se danas konstituiše gradska Skupština. Osvrnuo se na projekte realizovane u prethodnom periodu.
“Zrenjanin ponovno postaje industrijski grad kao nekada kada su se Zrenjaninci ponosili njegovom ekonomskom snagom. Velike investicije, izgradnja auto puta BG-ZR-NS obezbediće da Zrenjanin nastavi da živi, razvija se i napreduje. Najveća investicija u gradu, izgradnja fabrike pneumatika kineske kompanije Ling Long već daje rezultate. A šta ta investicija znači za nas? Investirano je milijardu dolara u privredu Srbije i grada Zrenjanina, investicija koja će doneti milijardu dinara Gradu u naredne četri godine, a tu mislim i na budžet Grada. To je investicija koja je već sada omogućila posao za 1.000 radnika i stvorila egzistenciju za 1.000 porodica u našem Gradu i naseljenim mestima. 
To moramo da poštujemo kada govorimo ne samo o Ling Longu, nego i o svim i domaćim i stranim investitorima koji su odabrali Zrenjanin za mesto svog rada. Kao dobri domaćini, uvek ćemo učiniti sve da se osećaju dobrodošli da razvijaju svoje poslove u našem Gradu”, rekao je gradonačelnik. 
 
 
 
Pomenuo je i završetak trećeg kraka obilaznice oko grada, vrednosti preko pola milijarde dinara, rehabiltaciju magistrale kroz grad vrednosti 614 miliona dinara u dužini od 8,7 km, početak gradnje mosta na Tamišu. Zamenjeno je 20 km vodovodne mreže u 5 gradskih mesnih zajednica čime je unapređen sistem vodosnabdevanja, a ukupna vrednost izvedenih radova je oko milijardu dinara. Projekat asfaltiranja u svim naseljenim mestima vredan je preko pola milijarde dinara, gde je većina posla završena - rekao je.
 
“Pamtimo i sećamo se kada je građevinska industrija prestala da radi, građevinski radnici ostajali bez posla, a danas se u našem gradu gradi preko 650 stanova na 12 aktivnih gradilišta, dok je još 600 stanova u pripremi. Nezaposlenost je praktično na istorijskom minimumu. Što se tiče vode, to je ono što smo ostali dužni građanima Zrenjanina. Tačno je da je to višedecenijski problem našeg grada i da su sve vlasti decenijama unazad ovaj problem rešavale i nisu ga rešile. Krivica je na svima, pa i na nama. Vreme završetka, poslednje - finalne faze uslovljeno je tehničko-tehnološkim procesima za koje je, pored nas, odgovoran i investitor koji je do sada uložio u opremu i radove preko 13 miliona evra. Lično obilazim gradilište i pratim napredak”, rekao je gradonačelnik.  
 
 
 
 
Briga o našim sugrađanima, dodao je, iskazivala se kroz različite programe podrške, kao npr. za socijalno ugrožene putem energetskih vaučera, omladinskom i ženskom preduzetništvu, podršku starim zanatima, organskoj proizvodnji, malim poljoprivrednim gazdinstvima, kroz subvencije za nabavku bicikala. Odlično se pokazao i program podrške unapređenju mera energetske efikasnosti za sugrađane, dodela auto sedišta za najmlađe, stipendiranje talentovanih učenika i studenata. 
 
Posebno je pomenuo ulaganja u zdravstvo i zdravstveni sistem grada.
“Godinama smo čekali magnetnu rezonancu u našem Gradu. Kupljen je najsavremeniji CT aparat kao i digitalni mamograf i rendgen aparat. Dodatno opremljene zdravstvene ustanove u gradu bogatije su za novu generaciju lekara, medicinskih sestara i ostalog medicinskog osoblja. Zaposleno je preko 60 mladih lekara. Prvi put smo opredelili sredstva za podršku primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja ima za cilj zapošljavanje lekara na selu, a na sekundarnom nivou finansiramo stručnjake iz oblasti interventne kardiologije i radiologije kako bi se smanjile liste čekanja”
 
 
 
Zaštita životne sredine i ulaganja u toj oblasti takođe su bile teme ekpozea. 
"Savremena ekonomija će uvek biti ekološki izazov za nas. Jedan od najvećih projekata za blisku budućnost je izgradnja prečistača otpadnih voda sa sabirnim kolektorom. Sredstva koja su potrebna za taj projekat su već opredeljenja od strane Vlade Republike Srbije, u vrednosti od 1,1 milijarde dinara. Sa završetkom ovog projekta reka Begej opet treba da bude čista". 

Kultura, obrazovanje i sport bile su teme ekspozea posebno kroz prizmu Zrenjanina kao Nacionalne prestonice kulture Srbije naredne godine, ali i kroz uspehe i ulaganja u zrenjaninski sport, koji će imati deset predstavnika na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu. 
“Poštovani odbornici, naravno da smo politički podeljeni i ponekad nije lako da istolerišemo jedni druge, ali mislim da nam je svima Zrenjanin u srcu, da nam je Srbija u srcu! To je ono najbolje što nas spaja i što treba da bude put saradnje i postizanja svih ciljeva! Još jednom Vam se svima zahvaljujem i nadam se da će naša saradnja biti uspešna na dobrobit svih naših sugrađana. Živeo NAŠ Zrenjanin, živela NAŠA Srbija!”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura, izabran danas od strane odbornika Skupštine grada u svom drugom mandatu.  
 
 
 
 
Nakon sednice Skupštine grada, održana je i prva sednica Gradskog veća. Gradonačelnik je rekao da nema vremena za odmor i da je sa novim-starim članovima Gradskog veća odmah razgovarao o poslovima za naredni period.
"U tom smislu, želim da odmah budemo operativni i da možemo da radimo, a već u ponedeljak  na dnevnom redu naći će se i postavljenje pomoćnika gradonačelnika", najavio je Salapura prve aktivnosti nakon ponovnog izbora za gradonačelnika. 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7550/SKUPSTINA_12_07_2024_0.jpg