Конститутивна седница Скупштине града Зрењанина - Симо Салапура и Чедомир Јањић остају градоначелник и председник Скупштине, Сантовац и Митровић и убудуће заменици

Славко Шућуровић (ПУПС), Никола Остојић (СНС) и Исидора Филиповић (СНС), као најстарији и два најмлађа одборника, председавали су на почетку данашње конститутивне седнице новог сазива Скупштине града. Седници је присуствовало 66 од 67 одборника, којима су верификовани мандати, да би потом прочитали текст свечане изјаве. Након тога приступило се избору председника Скупштине града и његовог заменика, постављењу секретара Скупштине града, избору председника и чланова Комисије за мандатна питања, Комисије за персонална питања и Комисије за прописе, да би седница била окончана избором градоначелника, заменика градоначелника и чланова Градског већа. 
 
У току седнице, одборнице Александра Пајић, чланица Нове Демократске странке Србије и Кристина Видрач, чланица Савеза војвођанских Мађара, поднеле су усмену оставку на место одборника, док је, због избора на функције градоначелника, заменика градоначелника и члана Градског већа, мандат одборника престао Симу Салапури, Саши Сантовцу и Стојко Јожефу.
 
Известилац Јован Станков, председник Градске изборне комисије, предочио је Извештај Градске изборне комисије Зрењанин о спроведеним изборима за одборнике Скупштине града, истакавши да су избори у целости спроведени у складу са законом. У дискусији која је уследила, учешће је узело неколико опозиционих одборника. 
 
 
 
 
У новом сазиву Скупштине града, 41 мандат и апсолутну већину имају одборници са изборне листе “АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ЗРЕЊАНИН СУТРА” (Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије – СПС; Расим Љајић - Социјалдемократска партија Србије - СДП Србије; Милан Кркобабић - Партија уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије - Солидарност и правда - ПУПС - Солидарност и правда; др Војислав Шешељ - Српска радикална странка - СРС; Александар Вулин - Покрет социјалиста - ПС; Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници - Заветници; Милош Вучевић - Српска напредна странка - СНС). 
 
Листа “И ВОДА И СЛОБОДА - НАДА - УЈЕДИЊЕНА ОПОЗИЦИЈА ЗРЕЊАНИНА” (Странка слободе и правде, Нова Демократска странка Србије, Покрет слободних грађана, Покрет обнове Краљевине Србије, ПРОМЕНЕ У ФОКУСУ „ПУФ“, Покрет за преокрет, Удружени синдикати Србије „Слога“, БУДИ ХЕРОЈ) освојила је 12 мандата, листа “ЗРЕЊАНИН ПРОТИВ НАСИЉА - БИРАМО ЗРЕЊАНИН” (Демократска странка, Зелено-леви фронт, Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, СРБИЈА ЦЕНТАР) у новом сазиву Скупштине има 9 одборника, док је троје одборника са изборне листе “МИ СНАГА НАРОДА, проф. др Бранимир Несторовић - Зрењанин“. Два мандата припала су листи “САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА - др Балинт Пастор”.
 
 
 
 
Након спроведене процедуре и тајног гласања, градоначелнику Симу Салапури већином гласова додељен је још један мандат, а његов заменик остаје Саша Сантовац. За председника Скупштине града и у овом мандату изабран је Чедомир Јањић, заменик остаје Оливер Митровић. До једне измене дошло је у саставу Градског већа, где ће се досадашњим већницима придружити Биљана Гузина, док у том органу извршне власти више неће бити Драган Вулешевић. Секретар Скупштине града биће и убудуће Светлана Грујић
 
Обраћајући се након избора одборницима у експозеу, градоначелник Салапура захвалио се на поверењу, али се, пре свега, захвалио грађанима града Зрењанина и свих насељених места што су обавили своју грађанску дужност и што су омогућили да се данас конституише градска Скупштина. Осврнуо се на пројекте реализоване у претходном периоду.
“Зрењанин поновно постаје индустријски град као некада када су се Зрењанинци поносили његовом економском снагом. Велике инвестиције, изградња ауто пута БГ-ЗР-НС обезбедиће да Зрењанин настави да живи, развија се и напредује. Највећа инвестиција у граду, изградња фабрике пнеуматика кинеске компаније Линг Лонг већ даје резултате. А шта та инвестиција значи за нас? Инвестирано је милијарду долара у привреду Србије и града Зрењанина, инвестиција која ће донети милијарду динара Граду у наредне четри године, а ту мислим и на буџет Града. То је инвестиција која је већ сада омогућила посао за 1.000 радника и створила егзистенцију за 1.000 породица у нашем Граду и насељеним местима. 
То морамо да поштујемо када говоримо не само о Линг Лонгу, него и о свим и домаћим и страним инвеститорима који су одабрали Зрењанин за место свог рада. Као добри домаћини, увек ћемо учинити све да се осећају добродошли да развијају своје послове у нашем Граду”, рекао је градоначелник. 
 
 
 
Поменуо је и завршетак трећег крака обилазнице око града, вредности преко пола милијарде динара, рехабилтацију магистрале кроз град вредности 614 милиона динара у дужини од 8,7 км, почетак градње моста на Тамишу. Замењено је 20 км водоводне мреже у 5 градских месних заједница чиме је унапређен систем водоснабдевања, а укупна вредност изведених радова је око милијарду динара. Пројекат асфалтирања у свим насељеним местима вредан је преко пола милијарде динара, где је већина посла завршена - рекао је.
 
“Памтимо и сећамо се када је грађевинска индустрија престала да ради, грађевински радници остајали без посла, а данас се у нашем граду гради преко 650 станова на 12 активних градилишта, док је још 600 станова у припреми. Незапосленост је практично на историјском минимуму. Што се тиче воде, то је оно што смо остали дужни грађанима Зрењанина. Тачно је да је то вишедеценијски проблем нашег града и да су све власти деценијама уназад овај проблем решавале и нису га решиле. Кривица је на свима, па и на нама. Време завршетка, последње - финалне фазе условљено је техничко-технолошким процесима за које је, поред нас, одговоран и инвеститор који је до сада уложио у опрему и радове преко 13 милиона евра. Лично обилазим градилиште и пратим напредак”, рекао је градоначелник.  
 
 
 
 
Брига о нашим суграђанима, додао је, исказивала се кроз различите програме подршке, као нпр. за социјално угрожене путем енергетских ваучера, омладинском и женском предузетништву, подршку старим занатима, органској производњи, малим пољопривредним газдинствима, кроз субвенције за набавку бицикала. Одлично се показао и програм подршке унапређењу мера енергетске ефикасности за суграђане, додела ауто седишта за најмлађе, стипендирање талентованих ученика и студената. 
 
Посебно је поменуо улагања у здравство и здравствени систем града.
“Годинама смо чекали магнетну резонанцу у нашем Граду. Купљен је најсавременији ЦТ апарат као и дигитални мамограф и рендген апарат. Додатно опремљене здравствене установе у граду богатије су за нову генерацију лекара, медицинских сестара и осталог медицинског особља. Запослено је преко 60 младих лекара. Први пут смо определили средства за подршку примарној здравственој заштити која има за циљ запошљавање лекара на селу, а на секундарном нивоу финансирамо стручњаке из области интервентне кардиологије и радиологије како би се смањиле листе чекања”
 
 
 
Заштита животне средине и улагања у тој области такође су биле теме екпозеа. 
"Савремена економија ће увек бити еколошки изазов за нас. Један од највећих пројеката за блиску будућност је изградња пречистача отпадних вода са сабирним колектором. Средства која су потребна за тај пројекат су већ опредељења од стране Владе Републике Србије, у вредности од 1,1 милијарде динара. Са завршетком овог пројекта река Бегеј опет треба да буде чиста". 

Култура, образовање и спорт биле су теме експозеа посебно кроз призму Зрењанина као Националне престонице културе Србије наредне године, али и кроз успехе и улагања у зрењанински спорт, који ће имати десет представника на предстојећим Олимпијским играма у Паризу. 
“Поштовани одборници, наравно да смо политички подељени и понекад није лако да истолеришемо једни друге, али мислим да нам је свима Зрењанин у срцу, да нам је Србија у срцу! То је оно најбоље што нас спаја и што треба да буде пут сарадње и постизања свих циљева! Још једном Вам се свима захваљујем и надам се да ће наша сарадња бити успешна на добробит свих наших суграђана. Живео НАШ Зрењанин, живела НАША Србија!”, поручио је градоначелник Симо Салапура, изабран данас од стране одборника Скупштине града у свом другом мандату.  
 
 
 
 
Након седнице Скупштине града, одржана је и прва седница Градског већа. Градоначелник је рекао да нема времена за одмор и да је са новим-старим члановима Градског већа одмах разговарао о пословима за наредни период.
"У том смислу, желим да одмах будемо оперативни и да можемо да радимо, а већ у понедељак  на дневном реду наћи ће се и постављење помоћника градоначелника", најавио је Салапура прве активности након поновног избора за градоначелника. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7550/SKUPSTINA_12_07_2024_0.jpg