Lazarevo odrednica akcije “Da nam sela budu bliža” - prioritet završetak kanalizacije, dobre vesti iz škole, ulaže se u seosku infrastrukturu

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetio je danas mesnu zajednicu Lazarevo, nastavljajući aktivnosti u okviru trećeg ciklusa akcije “Da nam sela budu bliža”. Nakon sastanka i razgovora u mesnoj kancelariji s predstavnicima tog naselja, gradonačelnik je posetio gazdinstvo Batinić i proizvođača meda Darka Batinića, koji je dobio finansijska sredstva Grada Zrenjanina namenjena podsticaju omladinskog preduzetništva u ruralnim sredinama.
 
Zajedno s gradonačelnikom u poseti Lazarevu bili su i zamenik Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, kao i predstavnici Odeljenja za privredu Gradske uprave, javnih komunalnih preduzeća i JP za urbanizam. 
 
 
 
 
Lazarevo je naselje u tzv. “prvom prstenu” oko grada, te se i određene investicije u komunalnoj oblasti povezuju s takvom pozicijom, pre svega kada su u pitanju gradnja i proširenje vodovodne i kanalizacione mreže. Završetak izgradnje kanalizacije je i prioritet u selu, o čemu su govorili i gradonačelnik i predstavnici mesne zajednice. 
- Prošle godine realizovali smo prvu fazu, za drugu fazu imamo spremne projekte u vrednosti od 20 miliona dinara. Kompletna kanalizaciona mreža u selu dužine je 18 kilometara, a predračunska vrednost radova je blizu pola milijarde dinara. Malo nedostaje za priključenje na kanalizacionu mrežu grada i Lazarevo ima mogućnost da, uz pomoć viših nivoa vlasti, obezbedi ta sredstva koja nisu mala. Verujem da ćemo to u narednom periodu i realizovati - istakao je gradonačelnik Salapura.  
 
 
 
 
Još je rekao da je u proteklom periodu asfaltirana Ulica Alekse Bojovića, što je investicija vredna 32 miliona dinara, te da se ulagalo u školu i druge javne objekte u selu.
- Školu pohađa 120 učenika, s jaslenom i predškolskom grupom još oko pedesetoro dece i ukazala se potreba za proširenjem kapaciteta, što je vest koja svakako raduje i to ćemo rešiti u narednom periodu. Obezbedili smo sredstva u iznosu od 2 miliona dinara za produženi boravak u školi, a imali smo investiciona ulaganja u školi u iznosu od 8 miliona dinara. Očišćena je u selu i divlja deponija, koja je predstavljala višegodišnji problem, gradi se novi bunar za stabilnije vodosnabdevanje, rekonstruisan je postojeći vodotoranj - kazao je gradonačelnik. 
 
Dodao je i da je 7 miliona dinara uloženo u sanaciju Doma penzionera, koji koriste i druga seoska udruženja, kao i da sledi i obnova krova na zgradi. Najavio je i održavanje trodnevnih “Miholjskih susreta sela”, poslednjeg vikenda jula, za šta je Lazarevu opredeljeno pola miliona dinara.
 
 
 
Predsednica Saveta MZ Lazarevo Biljana Guzina ističe odličnu saradnju s Gradom Zrenjaninom i gradonačelnikom i navodi da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno u selu. Izdvaja i tri prioriteta na čijem će se rešavanju zajednički raditi u predstojećem periodu.
- Najčešće meštani pominju kanalizaciju, što je i razumljivo, jer su kod nas visoke podzemne vode koje stvaraju velike probleme, pa je to ključna stvar koju bismo voleli da rešimo. Zatim, imamo potrebe za proširenjem kapaciteta vrtića, jer je sve više dece u Lazarevu, o čemu smo takođe danas razgovarali. To, naravno, ne možemo nazvati problemom, ali zahteva angažovanje, kako bi sva deca imala mogućnost pohađanja vrtića i predškolske grupe. Treći problem nam predstavlja i stanje putne infrastrukture, periodično se stvaraju udarne rupe i oštećenja i to takođe pokušavamo da saniramo - navela je predsednica Saveta mesne zajednice.  
 
Poseta Lazarevu završena je u gazdinstvu Batinić, poznatom po proizvodnji i preradi meda.  
- Ideja je da ispromovišemo mlade ljude koji imaju energiju, volju i preduzetnički duh i da ih podržimo kroz programe podrške koje daje grad, a u pitanju su programi namenjeni omladinskom i ženskom preduzetništvu, organskoj proizvodnji, poljoprivrednim gazdinstvima, što su samo neki od aspekata naše brige prema građanima - rekao je gradonačelnik nakon posete Darku Batiniću i upoznavanja s proizvodnjom kojom se bavi.  
 
 
Darko Batinić je istakao da mu je drago što Grad Zrenjanin prepoznaje i podržava poljoprivredne proizvođače, a to, po njegovim rečima, čini i resorni Pokrajinski sekretarijat. Svoju proizvodnju ocenjuje kao spoj poljoprivrede i preduzetnišptva, a novčana sredstva dobijena od grada iskoristio je za proizvodnju uređaja u borbi protiv pčelinje bolesti, varoe.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7548/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_LAZAREVO_0.jpg