Лазарево одредница акције “Да нам села буду ближа” - приоритет завршетак канализације, добре вести из школе, улаже се у сеоску инфраструктуру

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, посетио је данас месну заједницу Лазарево, настављајући активности у оквиру трећег циклуса акције “Да нам села буду ближа”. Након састанка и разговора у месној канцеларији с представницима тог насеља, градоначелник је посетио газдинство Батинић и произвођача меда Дарка Батинића, који је добио финансијска средства Града Зрењанина намењена подстицају омладинског предузетништва у руралним срединама.
 
Заједно с градоначелником у посети Лазареву били су и заменик Саша Сантовац, председник Скупштине града Чедомир Јањић, као и представници Одељења за привреду Градске управе, јавних комуналних предузећа и ЈП за урбанизам. 
 
 
 
 
Лазарево је насеље у тзв. “првом прстену” око града, те се и одређене инвестиције у комуналној области повезују с таквом позицијом, пре свега када су у питању градња и проширење водоводне и канализационе мреже. Завршетак изградње канализације је и приоритет у селу, о чему су говорили и градоначелник и представници месне заједнице. 
- Прошле године реализовали смо прву фазу, за другу фазу имамо спремне пројекте у вредности од 20 милиона динара. Комплетна канализациона мрежа у селу дужине је 18 километара, а предрачунска вредност радова је близу пола милијарде динара. Мало недостаје за прикључење на канализациону мрежу града и Лазарево има могућност да, уз помоћ виших нивоа власти, обезбеди та средства која нису мала. Верујем да ћемо то у наредном периоду и реализовати - истакао је градоначелник Салапура.  
 
 
 
 
Још је рекао да је у протеклом периоду асфалтирана Улица Алексе Бојовића, што је инвестиција вредна 32 милиона динара, те да се улагало у школу и друге јавне објекте у селу.
- Школу похађа 120 ученика, с јасленом и предшколском групом још око педесеторо деце и указала се потреба за проширењем капацитета, што је вест која свакако радује и то ћемо решити у наредном периоду. Обезбедили смо средства у износу од 2 милиона динара за продужени боравак у школи, а имали смо инвестициона улагања у школи у износу од 8 милиона динара. Очишћена је у селу и дивља депонија, која је представљала вишегодишњи проблем, гради се нови бунар за стабилније водоснабдевање, реконструисан је постојећи водоторањ - казао је градоначелник. 
 
Додао је и да је 7 милиона динара уложено у санацију Дома пензионера, који користе и друга сеоска удружења, као и да следи и обнова крова на згради. Најавио је и одржавање тродневних “Михољских сусрета села”, последњег викенда јула, за шта је Лазареву опредељено пола милиона динара.
 
 
 
Председница Савета МЗ Лазарево Биљана Гузина истиче одличну сарадњу с Градом Зрењанином и градоначелником и наводи да је у претходном периоду доста тога урађено у селу. Издваја и три приоритета на чијем ће се решавању заједнички радити у предстојећем периоду.
- Најчешће мештани помињу канализацију, што је и разумљиво, јер су код нас високе подземне воде које стварају велике проблеме, па је то кључна ствар коју бисмо волели да решимо. Затим, имамо потребе за проширењем капацитета вртића, јер је све више деце у Лазареву, о чему смо такође данас разговарали. То, наравно, не можемо назвати проблемом, али захтева ангажовање, како би сва деца имала могућност похађања вртића и предшколске групе. Трећи проблем нам представља и стање путне инфраструктуре, периодично се стварају ударне рупе и оштећења и то такође покушавамо да санирамо - навела је председница Савета месне заједнице.  
 
Посета Лазареву завршена је у газдинству Батинић, познатом по производњи и преради меда.  
- Идеја је да испромовишемо младе људе који имају енергију, вољу и предузетнички дух и да их подржимо кроз програме подршке које даје град, а у питању су програми намењени омладинском и женском предузетништву, органској производњи, пољопривредним газдинствима, што су само неки од аспеката наше бриге према грађанима - рекао је градоначелник након посете Дарку Батинићу и упознавања с производњом којом се бави.  
 
 
Дарко Батинић је истакао да му је драго што Град Зрењанин препознаје и подржава пољопривредне произвођаче, а то, по његовим речима, чини и ресорни Покрајински секретаријат. Своју производњу оцењује као спој пољопривреде и предузетнишптва, а новчана средства добијена од града искористио је за производњу уређаја у борби против пчелиње болести, варое.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7548/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2024_LAZAREVO_0.jpg