Gradonačelnik ugostio predstavnike bratskih i prijateljskih gradova - “Dani piva” uvek su prilika za susrete, razgovore, razmenu iskustva i ideja

Svake godine, tokom manifestacije “Dani piva”, grad Zrenjanin domaćin je brojnim gostima iz naše zemlje i regiona, a ustalilo se da među njima budu i predstavnici bratskih gradova i gradova prijatelja, koji se rado odazivaju pozivima da svojim prisustvom uveličaju programe “Dana piva”. 
 
Ovakvi susreti uvek su prilika i za razmenu iskustva, ideja, načina funkcionisanja lokalnih samouprava, razgovore o saradnji i planovima za naredni period. Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, danas je priredio prijem za predstavnike gradova iz Rumunije i Mađarske - Arada i Bekeščabe, i prijatelje iz Republike Srpske - Trebinja i Laktaša. U toku popodneva i večeri pridružiće im se i delegacije iz opština Krnjak, iz Karlovačke županije u Hrvatskoj i Štrpce, sa Kosova i Metohije.  
 
 
 
 
U sastavima delegacija bili su načelnici lokalne samouprave, rukovodioci javnih službi ili načelnici odeljenja pri gradskim upravama, a zajednička odrednica današnjeg susreta bila je negovanje dugogodišnjih, pa i višedecenijskih prijateljskih odnosa, oličenih kroz brojne zajedničke projekte i različite vidove saradnje.
 
Uz gradonačelnika Salapuru, dobrodošlicu su gostima poželeli i zamenik Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić
 
 
 
 
Arad i Zrenjanin bratski su gradovi još od 1967. godine. U Zrenjaninu danas boravi njihova dvočlana delegacija, koju predvodi pomoćnik gradonačelnika Adrian Barbeš. Često dolazi u naš grad i ističe da su sa zadovoljstvom prihvatili poziv da i ove godine budu gosti Grada Zrenjanina i manifestacije "Dani piva".
- Sedmi put sam već u Zrenjaninu i ovde se osećam kao kod svoje kuće. Prenosim i pozdrave našeg gradonačelnika Kalina Bibarca svim građanima Zrenjanina, sa željom da 39. "Dani piva" proteknu u najboljem redu i dobrom raspoloženju - rekao je.
 
 
 
U delegaciji grada Laktaša, iz zapadnog dela Republike Srpske je i Darko Đurić, načelnik Odeljenja Gradske uprave za prostorno uređenje. Posebno se osvrnuo na nedavno potpisan sporazum o saradnji Zrenjanina i Laktaša, u okviru projekta Zrenjanin - nacionalna prestonica kulture 2025. godine.
- To je nešto što treba da bude primer i ostalim lokalnim samoupravama u Srbiji i Republici Srpskoj, jer smo jedni s drugima povezani i uvek treba da unapređujemo kulturu, jer smo jedan bratski narod. U Laktašima je na najlepši način primljena vest o potpisivanju ovog sporazuma. Naredne godine očekujemo da će jubilarnim, 40. "Danima piva", prisustvovati i naša kulturno-umetnička društva i drugi predstavnici i da ćemo sa zadovoljstvom uveličati programe predviđene da se održe u Zrenjaninu, kao nacionalnoj prestonici kulture - istakao je Đurić.   
 
 
 
Gosti iz bratskih i prijateljskih gradova i opština tokom dvodnevnog boravka u Zrenjaninu će, sa svojim domaćinima, prisustvovati programima organizovanim u okviru “Dana piva”, uz razgovore i sastanke s predstavnicima lokalne samouprave.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7578/DANI_PIVA_PRIJEM_BRATSKI_GRADOVI_2024_0.jpg