Градоначелник угостио представнике братских и пријатељских градова - “Дани пива” увек су прилика за сусрете, разговоре, размену искуства и идеја

Сваке године, током манифестације “Дани пива”, град Зрењанин домаћин је бројним гостима из наше земље и региона, а усталило се да међу њима буду и представници братских градова и градова пријатеља, који се радо одазивају позивима да својим присуством увеличају програме “Дана пива”. 
 
Овакви сусрети увек су прилика и за размену искуства, идеја, начина функционисања локалних самоуправа, разговоре о сарадњи и плановима за наредни период. Градоначелник Зрењанина Симо Салапура, са сарадницима, данас је приредио пријем за представнике градова из Румуније и Мађарске - Арада и Бекешчабе, и пријатеље из Републике Српске - Требиња и Лакташа. У току поподнева и вечери придружиће им се и делегације из општина Крњак, из Карловачке жупаније у Хрватској и Штрпце, са Косова и Метохије.  
 
 
 
 
У саставима делегација били су начелници локалне самоуправе, руководиоци јавних служби или начелници одељења при градским управама, а заједничка одредница данашњег сусрета била је неговање дугогодишњих, па и вишедеценијских пријатељских односа, оличених кроз бројне заједничке пројекте и различите видове сарадње.
 
Уз градоначелника Салапуру, добродошлицу су гостима пожелели и заменик Саша Сантовац и председник Скупштине града Чедомир Јањић
 
 
 
 
Арад и Зрењанин братски су градови још од 1967. године. У Зрењанину данас борави њихова двочлана делегација, коју предводи помоћник градоначелника Адриан Барбеш. Често долази у наш град и истиче да су са задовољством прихватили позив да и ове године буду гости Града Зрењанина и манифестације "Дани пива".
- Седми пут сам већ у Зрењанину и овде се осећам као код своје куће. Преносим и поздраве нашег градоначелника Калина Бибарца свим грађанима Зрењанина, са жељом да 39. "Дани пива" протекну у најбољем реду и добром расположењу - рекао је.
 
 
 
У делегацији града Лакташа, из западног дела Републике Српске је и Дарко Ђурић, начелник Одељења Градске управе за просторно уређење. Посебно се осврнуо на недавно потписан споразум о сарадњи Зрењанина и Лакташа, у оквиру пројекта Зрењанин - национална престоница културе 2025. године.
- То је нешто што треба да буде пример и осталим локалним самоуправама у Србији и Републици Српској, јер смо једни с другима повезани и увек треба да унапређујемо културу, јер смо један братски народ. У Лакташима је на најлепши начин примљена вест о потписивању овог споразума. Наредне године очекујемо да ће јубиларним, 40. "Данима пива", присуствовати и наша културно-уметничка друштва и други представници и да ћемо са задовољством увеличати програме предвиђене да се одрже у Зрењанину, као националној престоници културе - истакао је Ђурић.   
 
 
 
Гости из братских и пријатељских градова и општина током дводневног боравка у Зрењанину ће, са својим домаћинима, присуствовати програмима организованим у оквиру “Дана пива”, уз разговоре и састанке с представницима локалне самоуправе.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7578/DANI_PIVA_PRIJEM_BRATSKI_GRADOVI_2024_0.jpg