Savet za obrazovanje: U Predškolsku ustanovu upisan rekordan broj dece, njih 2.740, a u prvi razred osnovnih škola 1.003 učenika, velika ulaganja u škole

Gradonačelnik Simo Salapura prisustvovao je sednici Saveta za obrazovanje Grada Zrenjanina održanoj u Domu učenika „Angelina Kojić Gina“ na kojoj je rečeno da su ulaganja u osnovne škole sa teritorije grada, od strane republičkih i pokrajinskih organa, kompanije NIS i drugih u proteklih godinu dana, iznosila više od 100 miliona dinara, dok su donacije za obrazovanje u srednjim školama iznosile nešto više od 21 milion dinara.
Reč je o infrastrukturnim radovima, zameni stolarije i rasvete, opremanje kabineta i fiskulturnih sala, ali i o obuci nadarenih učenika, organizaciji takmičenja, realizaciji projekata, kao i otvaranju vrtićkih grupa u pojedinim školama.
 
Na samom početku, obraćajući se članovima Saveta gradonačelnik je saopštio lepu vest, da je na sednici Skupštine Vojvodine usvojen rebalans budžeta na osnovu koga su za izgradnju novog dečijeg vrtića u naselju "Bagljaš" odobrena dodatna sredstva u iznosu od 40 miliona dinara. Tako će za izgradnju tog novog objekta namenjenog za smeštaj jaslene grupe, sa već odobrenih 72 miliona dinara od Pokrajine, ukupno biti na raspolaganju 112 miliona dinara.

 


Sednicom je predsedavao Slaviša Vlačić, a na dnevnom redu bilo je blizu dvadeset tačaka dnevnog reda.
U školskoj 2024/25. godini u Predškolsku ustanovu upisano je 2.740 dece, što je najveći broj upisanih do sada, dok je u prvi razred osnovnih škola upisano 1.003 učenika.
Rečeno je da je Grad Zrenjanin i ove godine obezbedio besplatne đačke torbe i školski pribor za sve đake prvake sa teritorije grada.
Vlačić je zahvalio gradonačelniku na inicijativi o finansiranju fizičko – tehničkog obezbeđenja u punom iznosu od strane Grada, a na osnovu koje od septembra ove godine po prvi put roditelji više neće morati da plaćaju obezbeđenje u školama, već će se za to iz gradskog budžeta izdvojiti oko 13 miliona dinara.   

 


Tokom sednice Saveta, predočen je i izveštaj o broju upisanih na akademske studije i tom prilikom konstatovano da je broj upisanih na istom nivou u odnosu na prethodne godine i da se pozivu za upis više odazivaju studenti iz drugih sredina.
Ocenjeno je i da će po završetku projekta potpune rekonstrukcije Studentskog doma broj upisanih na akademske studije biti i veći, budući da će taj dom biti kategorizovan kao dom prve kategorije i u kome će sve sobe imati kupatilo.
Takođe, predočeni su i izvršeni radovi u Domu učenika, Osnovnoj i srednjoj školi „9. maj“, kao i o broju upisanih u srednje škole u našem gradu, uspesima đaka na školskim i republičkim takmičenjima, finansiranju boravka učenika u Petnici.

 

 

Pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević govorila je o osnivanju đačkih zadruga koje, kako je navela, ne treba da budu nametnuta obaveza, već rezultat dobre volje i entuzijazma zaposlenih.
- Đačke zadruge postaju važan deo obrazovno vaspitnog rada i prepoznate su kao potencijal za preduzetničko obrazovanje i dodatne prihode. One ne treba da budu nametnuta obaveza već rezultat dobre volje i entuzijajma zaposlenih u školi, a osim kreativnog druženja i zajedničkog rada one mogu osnažiti škole i u finansijskom smislu – navela je ona.

Vučurević je podsetila i na to da je Ministarstvo prosvete dalo zakonske okvire za njihovo osnivanje i izdvaja sredstva za njihovo osnaživanje, a da je prepoznajući značaj i potencijale zadrugarstva u okviru škola gradonačelnik Salapura uputio inicijativu za njihovo osnivanje. Takođe, grad planira izdvajanje finansijskih sredstva za njihovo osnaživanje.
Inače, krajem jula ove godine potpisan je sporazum o saradnji između Grada i Poljoprivredne škole u cilju razvoja projekta Mini kraft pivare u okviru đačke zadruge. Na teritoriji grada tri osnovne škole imaju registrovane đačke zadruge – „Petar Petrović Njegoš“ i „9. maj“ iz Zrenjanina i škola „1. oktobar“ iz Botoša. Kada je reč o srednjim školama pored Poljoprivredne škole zadrugu ima i škola „Nikola Tesla“, a u fazi registracije su škole „Jovan Trajković“ i Tehnička škola.  
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7593/savet_za_obrayovanje_00.jpg