Савет за образовање: У Предшколску установу уписан рекордан број деце, њих 2.740, а у први разред основних школа 1.003 ученика, велика улагања у школе

Градоначелник Симо Салапура присуствовао је седници Савета за образовање Града Зрењанина одржаној у Дому ученика „Ангелина Којић Гина“ на којој је речено да су улагања у основне школе са територије града, од стране републичких и покрајинских органа, компаније НИС и других у протеклих годину дана, износила више од 100 милиона динара, док су донације за образовање у средњим школама износиле нешто више од 21 милион динара.
Реч је о инфраструктурним радовима, замени столарије и расвете, опремање кабинета и фискултурних сала, али и о обуци надарених ученика, организацији такмичења, реализацији пројеката, као и отварању вртићких група у појединим школама.
 
На самом почетку, обраћајући се члановима Савета градоначелник је саопштио лепу вест, да је на седници Скупштине Војводине усвојен ребаланс буџета на основу кога су за изградњу новог дечијег вртића у насељу "Багљаш" одобрена додатна средства у износу од 40 милиона динара. Тако ће за изградњу тог новог објекта намењеног за смештај јаслене групе, са већ одобрених 72 милиона динара од Покрајине, укупно бити на располагању 112 милиона динара.

 


Седницом је председавао Славиша Влачић, а на дневном реду било је близу двадесет тачака дневног реда.
У школској 2024/25. години у Предшколску установу уписано је 2.740 деце, што је највећи број уписаних до сада, док је у први разред основних школа уписано 1.003 ученика.
Речено је да је Град Зрењанин и ове године обезбедио бесплатне ђачке торбе и школски прибор за све ђаке прваке са територије града.
Влачић је захвалио градоначелнику на иницијативи о финансирању физичко – техничког обезбеђења у пуном износу од стране Града, а на основу које од септембра ове године по први пут родитељи више неће морати да плаћају обезбеђење у школама, већ ће се за то из градског буџета издвојити око 13 милиона динара.   

 


Током седнице Савета, предочен је и извештај о броју уписаних на академске студије и том приликом констатовано да је број уписаних на истом нивоу у односу на претходне године и да се позиву за упис више одазивају студенти из других средина.
Оцењено је и да ће по завршетку пројекта потпуне реконструкције Студентског дома број уписаних на академске студије бити и већи, будући да ће тај дом бити категоризован као дом прве категорије и у коме ће све собе имати купатило.
Такође, предочени су и извршени радови у Дому ученика, Основној и средњој школи „9. мај“, као и о броју уписаних у средње школе у нашем граду, успесима ђака на школским и републичким такмичењима, финансирању боравка ученика у Петници.

 

 

Помоћница градоначелника Снежана Вучуревић говорила је о оснивању ђачких задруга које, како је навела, не треба да буду наметнута обавеза, већ резултат добре воље и ентузијазма запослених.
- Ђачке задруге постају важан део образовно васпитног рада и препознате су као потенцијал за предузетничко образовање и додатне приходе. Оне не треба да буду наметнута обавеза већ резултат добре воље и ентузијајма запослених у школи, а осим креативног дружења и заједничког рада оне могу оснажити школе и у финансијском смислу – навела је она.

Вучуревић је подсетила и на то да је Министарство просвете дало законске оквире за њихово оснивање и издваја средства за њихово оснаживање, а да је препознајући значај и потенцијале задругарства у оквиру школа градоначелник Салапура упутио иницијативу за њихово оснивање. Такође, град планира издвајање финансијских средства за њихово оснаживање.
Иначе, крајем јула ове године потписан је споразум о сарадњи између Града и Пољопривредне школе у циљу развоја пројекта Мини крафт пиваре у оквиру ђачке задруге. На територији града три основне школе имају регистроване ђачке задруге – „Петар Петровић Његош“ и „9. мај“ из Зрењанина и школа „1. октобар“ из Ботоша. Када је реч о средњим школама поред Пољопривредне школе задругу има и школа „Никола Тесла“, а у фази регистрације су школе „Јован Трајковић“ и Техничка школа.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7593/savet_za_obrayovanje_00.jpg