Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u raketnom modelarstvu za seniore i juniore, na poligonu kod Aradca okupilo se oko 200 učesnika iz 17 država

Evropsko prvenstvo u raketnom modelarstvu za seniore i juniore svečano je danas otvoreno na takmičarskom poligonu kod Aradca, lokaciji na kojoj se već tradicionalno, dugi niz godina održavaju takmičenja u vazduhoplovnom i raketnom modelarstvu. Zrenjanin je ponovo domaćin značajnog međunarodnog takmičenja koje organizuju Vazduhoplovni savez Srbije i Svetska vazduhoplovna federacija (FAI), uz podršku Ministarstva sporta Republike Srbije i Grada Zrenjanina.
 
 
 
 
Ceremoniji otvaranja prisustvovali su takmičari iz 17 država, a njih oko 150 nadmetaće se narednih dana u deset klasa, u kategorijama seniora, juniora, ženskoj i ekipnoj. Uz pratioce, sudije, članove žirija, predstavnike Svetske vazduhoplovne federacije i organizacija, koji će voditi računa da takmičenje prođe u najboljem redu, Evropski šampionat okupio je oko 200 učesnika i sa poligona kod Aradca poslao lepu sportsku sliku iz našeg grada i naše zemlje. Organizatori su šampionat najavili kao pravi festival evropskog raketnog modelarstva. Među učesnicama je i reprezentacija Srbije, koja će nastupiti u sastavu od pet seniora i sedam juniora.
 
 
 
 
Pozdravljajući prisutne u ime domaćina, grada Zrenjanina, gradonačelnika i u svoje lično ime, zamenik gradonačelnika Saša Santovac poželeo je svim učesnicima šampionata prijatan boravak u Republici Srbiji i gradu Zrenjaninu, povoljne vremenske uslove i uspešne takmičarske nastupe. 
- Siguran sam da ćemo i ovoga puta biti dobri domaćini, kao što smo bili i ranijih godina, a verujem da ćete u Zrenjanin dolaziti ponovo, jer ćemo imati priliku da organizujemo još ovakvih međunarodnih takmičenja. Zrenjanin je sportski grad, s titulom Evropskog grada sporta, iz Pariza nam je nedavno stigla i 25. olimpijska medalja, čime se ponosimo, a sve to znači da smo u proteklom periodu dosta ulagali u razvoj sporta, sportske infrastrukture i organizaciju različitih takmičenja, među kojima je i ovo - istakao je Santovac. 
 
Zahvalio se Svetskoj vazduhoplovnoj federaciji i Vazduhoplovnom savezu Srbije što su prepoznali grad Zrenjanin kao dobrog domaćina i sredinu koja ima uslove za organizaciju jednog ovakvog šampionata. 
 
 
 
 
Na ceremoniji su se obratili i predstavnik Vazduhoplovnog saveza Srbije Nika Adamov, kao i predsednik žirija takmičenja, Narve Jensen iz Norveške, koji je i proglasio Evropsko prvenstvo u raketnom modelarstvu otvorenim. Otvaranju je prisustvovala i Vukosava Đapić Atanacković, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina. 
 
Sutra se na poligonu kod Aradca, jednom od najboljih terena ove vrste u Evropi, održava i prvi takmičarski dan, a Evropsko prvenstvo traje do  četvrtka, 29. avgusta. Takmičenja se održavaju svakodnevno, od 7:30 do 18:30 časova. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7589/EP_modelarstvo_2024_0.jpg