Свечано отворено Европско првенство у ракетном моделарству за сениоре и јуниоре, на полигону код Арадца окупило се око 200 учесника из 17 држава

Европско првенство у ракетном моделарству за сениоре и јуниоре свечано је данас отворено на такмичарском полигону код Арадца, локацији на којој се већ традиционално, дуги низ година одржавају такмичења у ваздухопловном и ракетном моделарству. Зрењанин је поново домаћин значајног међународног такмичења које организују Ваздухопловни савез Србије и Светска ваздухопловна федерација (ФАИ), уз подршку Министарства спорта Републике Србије и Града Зрењанина.
 
 
 
 
Церемонији отварања присуствовали су такмичари из 17 држава, а њих око 150 надметаће се наредних дана у десет класа, у категоријама сениора, јуниора, женској и екипној. Уз пратиоце, судије, чланове жирија, представнике Светске ваздухопловне федерације и организација, који ће водити рачуна да такмичење прође у најбољем реду, Европски шампионат окупио је око 200 учесника и са полигона код Арадца послао лепу спортску слику из нашег града и наше земље. Организатори су шампионат најавили као прави фестивал европског ракетног моделарства. Међу учесницама је и репрезентација Србије, која ће наступити у саставу од пет сениора и седам јуниора.
 
 
 
 
Поздрављајући присутне у име домаћина, града Зрењанина, градоначелника и у своје лично име, заменик градоначелника Саша Сантовац пожелео је свим учесницима шампионата пријатан боравак у Републици Србији и граду Зрењанину, повољне временске услове и успешне такмичарске наступе. 
- Сигуран сам да ћемо и овога пута бити добри домаћини, као што смо били и ранијих година, а верујем да ћете у Зрењанин долазити поново, јер ћемо имати прилику да организујемо још оваквих међународних такмичења. Зрењанин је спортски град, с титулом Европског града спорта, из Париза нам је недавно стигла и 25. олимпијска медаља, чиме се поносимо, а све то значи да смо у протеклом периоду доста улагали у развој спорта, спортске инфраструктуре и организацију различитих такмичења, међу којима је и ово - истакао је Сантовац. 
 
Захвалио се Светској ваздухопловној федерацији и Ваздухопловном савезу Србије што су препознали град Зрењанин као доброг домаћина и средину која има услове за организацију једног оваквог шампионата. 
 
 
 
 
На церемонији су се обратили и представник Ваздухопловног савеза Србије Ника Адамов, као и председник жирија такмичења, Нарве Јенсен из Норвешке, који је и прогласио Европско првенство у ракетном моделарству отвореним. Отварању је присуствовала и Вукосава Ђапић Атанацковић, генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина. 
 
Сутра се на полигону код Арадца, једном од најбољих терена ове врсте у Европи, одржава и први такмичарски дан, а Европско првенство траје до  четвртка, 29. августа. Такмичења се одржавају свакодневно, од 7:30 до 18:30 часова. 
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7589/EP_modelarstvo_2024_0.jpg