Gradonačelnik posetio Zavod za javno zdravlje: Ulažemo još 60 miliona dinara za unapređenje rada ove ustanove, kvalitet vazduha svrstan u prvu kategoriju

Gradonačelnik Simo Salapura posetio je danas Zavod za javno zdravlje Zrenjanin i tom prilikom izjavio da su sistematska merenja kvaliteta vazduha u državnoj mreži koje je tokom 2023. godine vršila Agencija za zaštitu životne sredine pokazala da je kvalitet vazduha iz treće svrstan u prvu kategoriju kvaliteta vazduha.

 

 

Današnja poseta, naveo je, organizovana je povodom sto godina postojanja te ustanove koja je od izuzetnog značaja za javno zdravlje u našem gradu, ali i zbog velikih investicija koje se tiču unapređenja rada Zavoda.
- Ukupna suma novca za opremu koja je delom već dopremljena, ili će biti dopremljena najduže u narednih šest meseci, je blizu 60 miliona dinara što će dodatno unaprediti rad ove ustanove.  Reč je o tri aparata, to je automatski hromatograf, Grad Zrenjanin je donirao stanice za automatski monitoring kvaliteta vazduha i ono što najavljujemo, kao najveću investiciju,  to je u rezultat prekograničnog projekta „Skaj blu“ između Srbije i Rumunije, a u pitanju je pokretna stanica za merenje kvaliteta vazduha – objasnio je.

Kao najbolju vest ocenio je onu koja je stigla iz Agencije za zaštitu životne sredine a tiče se kvaliteta vazduha.
- Kvalitet vazduha u Zrenjaninu iz treće kategorije je u 2023. godini ocenjen kao vazduh prve kategorije, dakle, kao najkvalitetniji. Ukazao bih i da se kvalitet vazduha prati na devet mesta, od toga sedam kontroliše Zavod za javno zdravlje, a dve merne stanice su pokrajinske. Kroz  novi projekat imaćemo rezultate u realnijem vremenu i brže pokazatelje koji će moći da vidi šira javnost -  kazao je on i podsetio da su rezultati merenja kvaliteta vazduha i sada dostupni na zvaničnom sajtu grada.

 

 

Istakao je i da Grad Zrenjanin čini napore da preko svojih inspekcijskih službi i svega što sprovodi maksimalno unapredi mere i aktivnosti za unapređenje kvaliteta vazduh, ali je poručio i to da svi investitori i sve fabrike moraju poštovati naše ekološke standarde.

Ocenio je i da su rezultati ocene kvaliteta vazduha delom i posledica mera koje Grad Zrenjanin, zajedno sa pokrajinskim i republičkim organima sprovodi. Naveo je i da je naš grad među malim brojem gradova koji ima formiran Zeleni savet u koji su uključeni eminentni stručnjaci ali i nevladine organizacije koji zajedno formiraju programe za unapređenje mera zaštite životne sredine, počev od konkursa i subvencionisanja građana za energetsku efikasnost, zamenu kotlova, konkursa za kupovinu bicikala kao ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva i u prethodne tri godine zasađenih više od 35 hiljada sadnica na teritoriji grada i drugih mera.

 

 


 
Osvrnuvši se na rezultate merenja Agencije za zaštitu životne sredine, ukazao je da su ona pokazala da su individualna ložišta i saobraćaj najveći zagađivači vazduha.
- Mi smo samo na mernoj stanici u Ulici Cara Dušana, u odnosu na period pre otvaranja trećeg kraka obilaznice i nakon otvaranja imali značajno bolje rezultate, a to je takođe jedna od mera, poboljšanje putne infrastrukture odnosno izgradnja obilaznice oko našeg grada – kazao je gradonačelnik.

Direktor Zavoda za javno zdravlje Predrag Rudan zahvalio je gradonačelniku i njegovim službama na donaciji i kazao da će sada sa poluautomatskih metoda preći na automatsku metodu, što znači da se na rezultate više neće čekati po petnaest dana već da će rezultate imati u realnom vremenu, tačnije odmah kada se izvrši uzorkovanje.

 

 

Toj ustanovi sada predstoji akreditacija metoda bez čega nema ni validnih rezultata, a nakon toga biće puštena u rad automatska stanica.
- U gradu već postoje dve automatske stanice i ovo je sada treća automatska stanica, prve dve automatske stanice su instalirane od strane pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, jedna je na magistrali, a druga se nalazi u dvorištu osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ 

 

 

Govoreći o sto godina rada Rudan je kazao da je zajedničko za svih ovih 100 godinapostojanja to što je Zavod uvek bio u službi građana Zrenjanina i okruga.
- Menjali su se uslovi i okolnosti, menjale su se i potrebe, ali je Zavod ostajao i opstajao sve ovo vreme i dan danas je ustanova koja se stalno osavremenjava, a tome ste svedoci i danas. Nakon nabavke gasnog hromatografa naš Zavod biće među pet najbolje opremljenih institucija ovog tipa u Srbiji – istakao je direktor Rudan.
Rekao je i da su danas od gradonačelnika čuli izuzetno lepe vesti, da će i ove godine biti nastavljeno investiranje u Zavod i da će u toku ove i naredne godine biti uloženo još oko 60 miliona.
- Za Zavod su to ogromna sredstva, a za naše građane ogromna korist i zaista mislim da mogu da budu sigurni da rezultate koji dobijaju iz Zavoda jesu pravi rezultati i da na njih mogu uvek da se oslone – poručio je.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7605/OBILAZAK_ZAVOD_ZA_JAVNO_ZDRAVLJE_000.jpg