Градоначелник посетио Завод за јавно здравље: Улажемо још 60 милиона динара за унапређење рада ове установе, квалитет ваздуха сврстан у прву категорију

Градоначелник Симо Салапура посетио је данас Завод за јавно здравље Зрењанин и том приликом изјавио да су систематска мерења квалитета ваздуха у државној мрежи које је током 2023. године вршила Агенција за заштиту животне средине показала да је квалитет ваздуха из треће сврстан у прву категорију квалитета ваздуха.

 

 

Данашња посета, навео је, организована је поводом сто година постојања те установе која је од изузетног значаја за јавно здравље у нашем граду, али и због великих инвестиција које се тичу унапређења рада Завода.
- Укупна сума новца за опрему која је делом већ допремљена, или ће бити допремљена најдуже у наредних шест месеци, је близу 60 милиона динара што ће додатно унапредити рад ове установе.  Реч је о три апарата, то је аутоматски хроматограф, Град Зрењанин је донирао станице за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха и оно што најављујемо, као највећу инвестицију,  то је у резултат прекограничног пројекта „Скај блу“ између Србије и Румуније, а у питању је покретна станица за мерење квалитета ваздуха – објаснио је.

Као најбољу вест оценио је ону која је стигла из Агенције за заштиту животне средине а тиче се квалитета ваздуха.
- Квалитет ваздуха у Зрењанину из треће категорије је у 2023. години оцењен као ваздух прве категорије, дакле, као најквалитетнији. Указао бих и да се квалитет ваздуха прати на девет места, од тога седам контролише Завод за јавно здравље, а две мерне станице су покрајинске. Кроз  нови пројекат имаћемо резултате у реалнијем времену и брже показатеље који ће моћи да види шира јавност -  казао је он и подсетио да су резултати мерења квалитета ваздуха и сада доступни на званичном сајту града.

 

 

Истакао је и да Град Зрењанин чини напоре да преко својих инспекцијских служби и свега што спроводи максимално унапреди мере и активности за унапређење квалитета ваздух, али је поручио и то да сви инвеститори и све фабрике морају поштовати наше еколошке стандарде.

Оценио је и да су резултати оцене квалитета ваздуха делом и последица мера које Град Зрењанин, заједно са покрајинским и републичким органима спроводи. Навео је и да је наш град међу малим бројем градова који има формиран Зелени савет у који су укључени еминентни стручњаци али и невладине организације који заједно формирају програме за унапређење мера заштите животне средине, почев од конкурса и субвенционисања грађана за енергетску ефикасност, замену котлова, конкурса за куповину бицикала као еколошки прихватљивог превозног средства и у претходне три године засађених више од 35 хиљада садница на територији града и других мера.

 

 


 
Осврнувши се на резултате мерења Агенције за заштиту животне средине, указао је да су она показала да су индивидуална ложишта и саобраћај највећи загађивачи ваздуха.
- Ми смо само на мерној станици у Улици Цара Душана, у односу на период пре отварања трећег крака обилазнице и након отварања имали значајно боље резултате, а то је такође једна од мера, побољшање путне инфраструктуре односно изградња обилазнице око нашег града – казао је градоначелник.

Директор Завода за јавно здравље Предраг Рудан захвалио је градоначелнику и његовим службама на донацији и казао да ће сада са полуаутоматских метода прећи на аутоматску методу, што значи да се на резултате више неће чекати по петнаест дана већ да ће резултате имати у реалном времену, тачније одмах када се изврши узорковање.

 

 

Тој установи сада предстоји акредитација метода без чега нема ни валидних резултата, а након тога биће пуштена у рад аутоматска станица.
- У граду већ постоје две аутоматске станице и ово је сада трећа аутоматска станица, прве две аутоматске станице су инсталиране од стране покрајинског Секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, једна је на магистрали, а друга се налази у дворишту основне школе „Петар Петровић Његош“ 

 

 

Говорећи о сто година рада Рудан је казао да је заједничко за свих ових 100 годинапостојања то што је Завод увек био у служби грађана Зрењанина и округа.
- Мењали су се услови и околности, мењале су се и потребе, али је Завод остајао и опстајао све ово време и дан данас је установа која се стално осавремењава, а томе сте сведоци и данас. Након набавке гасног хроматографа наш Завод биће међу пет најбоље опремљених институција овог типа у Србији – истакао је директор Рудан.
Рекао је и да су данас од градоначелника чули изузетно лепе вести, да ће и ове године бити настављено инвестирање у Завод и да ће у току ове и наредне године бити уложено још око 60 милиона.
- За Завод су то огромна средства, а за наше грађане огромна корист и заиста мислим да могу да буду сигурни да резултате који добијају из Завода јесу прави резултати и да на њих могу увек да се ослоне – поручио је.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7605/OBILAZAK_ZAVOD_ZA_JAVNO_ZDRAVLJE_000.jpg