Obeležen Dan Sektora za vanredne situacije – prijem za četvoricu vatrogasaca – spasioca iz našeg grada i tehničko-taktički zbor na trgu Slobode

Povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije danas je na glavnom gradskom trgu održan je tehničko-taktički zbor. Pre obilaska TT zbora, a povodom obeležavanja praznika, gradonačelnik Simo Salapura, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Nenadom Domjeskov, ugostio je četvoricu vatrogasca-spasioca iz Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu koji su učestvovali u gašenju požara na teritoriji Grčke, a sa njima su bili i v.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu, potpukovnik policije Ivica Micić i komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, potpukovnik vatrogasac Branislav Milosavljević.
Vatrogasci – spasioci su Zoran Grbić, Marko Kutlača, Radomir Šušnjević i Danijel Mirčić.

 

 

 

Nakon prijema, gradonačelnik Salapura je sa svojim saradnicima prisustvovao tehničko-taktičkom zboru na kome su predstavljena vatrogasna vozila, sprave i oprema, a kako to sve izgleda bili su u prilici da vide i učenici i Zrenjaninske gimnazije i Osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Đura Jakšić“ i „Sonja Marinković“.

 

 

Bila je to prilika da se ne samo deca, već i svi zainteresovani sugrađani upoznaju sa radom ovog sektora čiji je rad od izuzetne važnosti, ne samo za naš grad, već i šire u slučaju poplava, požara, zemljotresa, što se dokazalo i ove godine kroz učešće naših ljudi u gašenju požara u brojnim gradovima naše zemlje, ali i okolnih zemalja.

 

 

V.d. načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Zrenjaninu, Ivica Micić rekao je da se Dan sektora proslavlja nizom aktivnosti.
- Obeležavamo i jubilej, petnaest godina od osnivanja Sektora za vanredne situacije, a istakao bih da je za ovih 15 godina Sektor izrastao u jednu ozbiljnu instituciju koja je spremna da interveniše na svim vanrednim događajima,  požarima, eksplozijama, havarijama i spasavanja na vodi – rekao je Micić.
Istakao je i da su naši vatrogasci spremni da kad god se ukaže potreba idu u ispomoć.

 

 


 
Inače, Crveni krst Zrenjanin je u ponedeljak organizovao četvrtu po redu septembarsku akciju dobrovoljnog davanja krvi u velikoj sali Crvenog krsta Zrenjanin u  okviru nedelje humanosti a povodom obeležavanja Dana sektora za vanredne situacije. U toj akciji dobrovoljnog davanja krvi učestvovalo je 25 vatrogasaca-spasilaca. 

 

 

Dan Sektora za vanredne situacije obeležava se u znak podsećanja na datum osnivanja Sektora, 17. septembra 2009. godine, kao jedinstvene službe u oblasti zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama.  Takođe,
17. septembra obeležava se i krsna slava vatrogasaca-spasilaca, Presveta Bogorodica Nesagoriva kupina, koja se slavi od 2015. godine, kada su vatrogasci iz tog sektora formirali vatrogasnu službu na Hilandaru.

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7611/DAN_SEKTORA_ZA_VANREDNE_SITUACIJE_2024_00.jpg